Ουκρανία: Άκαρπες οι νέες διαπραγματεύσεις – Βομβάρδισαν μαιευτήριο (Συνεχής ενημέρωση)

Ακόμα μια νύχτα κόλασης με συνεχείς εκρήξεις και βομβαρδισμούς έζησε η Ουκρανία την στιγμή που τα βλέμματα όλων στρέφονται στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν σήμερα, Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι Λαβρόφ και Κουλέμπα, στην Αττάλεια,  την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ντμίτρο Κουλέμπα θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια (νότια), τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί ρώσοι τουρίστες. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνεχείς βομβαρδισμοί

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας ενώ ο κλοιός σφίγγει κι άλλο γύρω από το Κίεβο αν και το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί αμύνονται σθεναρά και ότι οι δυνάμεις του ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι, έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Αλεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Επιθέσεις αναφέρονται επίσης στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οκτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμό και δύο νοσοκομείων και ενός εργοστασίου στο Ζίτομιρ, χωρίς θανάτους.

Βομβάρδισαν μαιευτήριο – Εικόνες καταστροφής στην Μαριούπολη

Οργή έχει σκορπίσει και ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στην Μαριούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκαεπτά ενηλίκων. Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλονίζουν. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 17 τραυματίες, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ -σύμφωνα με το Associated Press- το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Μια νέα δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε από την ιδιωτική εταιρεία Maxar, δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι της Μαριούπολης, ενώ έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές σπίτια, παντοπωλεία και πάρκα.

Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Την ίδια στιγμή,  Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

 1.207 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες – 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Δείτε live τις εξελίξεις

15.57 Χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις της ELTON στην Ουκρανία

Ο Όμιλος ELTON ενημερώνει το επενδυτικό αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής μας εταιρείας στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας. Δεν έχουμε ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο της επίθεσης.

Σημειώνουμε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της θυγατρικής μας εταιρείας στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων, με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας μας και των οικογενειών τους.

Η θυγατρική μας στην Ουκρανία, μαζί με τους ανθρώπους μας, τους τοπικούς συνεργάτες και τους πελάτες, αποτελεί εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων στην σαρακονταετή πορεία της ELTON, και μολονότι το αδιανόητο αυτό χτύπημα προκαλεί σε όλους μας βαθύτατη λύπη και δέος, γνωρίζουμε ότι είναι ασήμαντο μπροστά στις ανθρώπινες απώλειες και τον πόνο των συνανθρώπων μας στην Ουκρανία. «Προσεύχομαι να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου, να μπει τέλος στον πόνο τόσων ανθρώπων και σε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που μας αφορά όλους», δήλωσε ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, ιδρυτής της ELTON.

H τελευταία αυτή εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου, ο οποίος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας τόσο αυτής, όσο και της αδιάλειπτης υποστήριξης των πελατών μας.

Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, αναλύοντας και αξιολογώντας την επίδρασή τους στις ευρύτερες δραστηριότητες του Ομίλου μας, ενώ παραμένουμε στο πλευρό των συνεργατών μας και όσων χρειάζονται τη στήριξή μας.

15.55 Κ. Χάρις: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «σιδερένια» και η Αμερική είναι έτοιμη να υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» του νατοϊκού εδάφους, τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε τις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ έκανε λόγω για «ωμότητες» σχετικά με τον βομβαρδισμό αμάχων και του νοσοκομείου στη Μαριούπολη.

«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έρευνα και να παρακολουθούμε όλοι» δήλωσε η Κ. Χάρις.

15.44 Μπορέλ: Φτάσαμε στο όριο των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί έδωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, λίγες ώρες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ένωση έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας.
«Μιλάμε για τεράστιες απαγορεύσεις που έχουν φέρει πτώση στο ρωσικό εθνικό νόμισμα κατά 40%. Αυτές οι σοβαρές κυρώσεις θα βάλουν σοβαρά βάρη στη ρωσική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης προέβη σε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που εντός Ε.Ε. υπάρχει ακόμη η συζήτηση για κλιμάκωση κυρώσεων με απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου, ωστόσο η εξάρτηση της Ευρώπης από αυτά είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν πιο ακραίες αποφάσεις.

15.40 Η κατανομή των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες

Ο χάρτης που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτυπώνει τις προσφυγικές ροές Ουκρανών στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν μεταναστεύσει από την εμπόλεμη Ουκρανία περισσότεροι από 2,3 εκατ. άνθρωποι.

15.27 Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, λέει ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο

15.25 Δικαστική έρευνα κατά του Σρέντερ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Σε σοβαρούς μπελάδες κινδυνεύει να μπει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής Gazprom.

Εισαγγελέας στο Ανόβερο άνοιξε έρευνα κατά του Γκέρχαρντ Σρέντερ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του, η οποία μεταφέρθηκε στη γενική εισαγγελία Καρλσρούης.

15.15 Αποστολή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού στην Ουκρανία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη βρέθηκαν σήμερα στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας στον Ταύρο, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για τον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από τον πόλεμο.

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Περίπου 100 παλέτες με φάρμακα και υλικά θα αποσταλούν στην Πολωνία και στη συνέχεια, μέσω διόδων ανθρωπιστικής βοήθειας, θα προωθηθούν στην Ουκρανία.

15.02 Η Μόσχα απαγορεύει και εξαγωγές σε ξυλεία

Με κυβερνητική απόφαση η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο σε ξυλεία απαγορεύει την εξαγωγή συγκεκριμένων τύπων ξύλου.

Η απαγόρευση αφορά σε χώρες που έχουν πραγματοποιήσει ενέργειες μη φιλικές προς τη Ρωσία, με την απόφαση να έχει χρονική διάρκεια μέχρι τα τέλη του έτους.

14.45 Γερμανία: Αυξήσεις για καταναλωτές στο φυσικό αέριο

Η εταιρεία Gasag που δραστηριοποιείται στο Βερολίνο ανακοίνωσε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από την 1η του Μάη.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: Οι τιμές παραμένουν σταθερές αυτή την περίοδο, όμως η αύξηση στις τιμές από την αρχή του χειμώνα αναγκάζει την Gasag να αυξήσει την τιμή για τους πελάτες της. Από τον Μάιο οι καταναλωτές θα πληρώνουν συνολικά 118,72 ευρώ τον μήνα για ένα μεσαίου μεγέθους διαμέρισμα στο Βερολίνο που καταναλώνει 12.000 kilowatt-hours, τιμή κατά 24,50 ευρώ αυξημένη.

Το ποσοστό της αύξησης υπολογίζεται στο 26%. 

14.35 Το Λονδίνο αλλάζει τη διαδικασία εισόδου προσφύγων μετά την κατακραυγή

Παρά τις μεγαλοστομίες των προηγούμενων ημερών και τις «ξεκάθαρες» απαντήσεις Τζόνσον, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα τις διαδικασίες εισόδου Ουκρανών προσφύγων στη χώρα.

«Από την ερχόμενη Τρίτη, [μπορώ να ανακοινώσω πως] οι Ουκρανοί κάτοχοι διαβατηρίου δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν σε ένα κέντρο αίτησης βίζας προκειμένου να δώσουν τα βιομετρικά στοιχεία τους προτού έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Διευκρίνισε πως θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαδικτυακά την άδεια προκειμένου να έλθουν στη χώρα και θα δίνουν τα βιομετρικά στοιχεία τους όταν φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό σημαίνει πως τα κέντρα αίτησης βίζας στην Ευρώπη θα μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βοήθεια στους Ουκρανούς χωρίς διαβατήρια», πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων και την κριτική από αντιπολίτευση, βουλευτές, αλλά και τη γαλλική και ουκρανική κυβέρνηση ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα οικογενειακής επανένωσης.

14.30 Nέο μήνυμα Ζελένσκι: «Υπερασπιζόμαστε τη χώρα για 15η ημέρα, δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ»

Νέο μήνυμα στους συμπατριώτες του που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη Ρωσία για 15η ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έστειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας για 15η μέρα. Σηκωθήκαμε όρθιοι. Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε βασικές κατευθύνσεις. Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσοι μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας», αναφέρει στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφερόμενος στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί. Ανέφερε επίσης πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. «Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά», είπε.

14.15 Σολτς και Μακρόν άσκησαν πίεση στον Πούτιν για άμεση εκεχειρία

Πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία άσκησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες «αξίωσαν» επίσης «από την Ρωσία άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.


14.12 Μεντβέντεφ: Όλα έτοιμα για εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων

Η ρωσική κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια στα οποία περιλαμβάνεται η χρεοκοπία και η εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ξένων οργανισμών και επιχειρήσεων που αποχωρούν από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Πρώτος στόχος είναι να μην αφήσουμε κανέναν στον δρόμο, να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες μετά την πανικόβλητη αποχώρηση ξένων επενδυτών. Η προσέγγιση αυτή είναι αντικειμενική και δίκαιη.

13:58 Στο επίκεντρο ξανά το Τσερνόμπιλ

Το Κίεβο ζητά από τη Μόσχα πρόσβαση για να επιδιορθώσει τις γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων

Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ, με το Κίεβο να εκφράζει ανησυχία την οποία δεν συμμερίζεται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Την ίδια ώρα από τη Μόσχα έγινε γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες το βράδυ συζήτηση με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για το ενδεχόμενο Λευκορώσοι ειδικοί να μεταβούν στο πυρηνικό εργοστάσιο ώστε να επιμεληθούν της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε ότι έχει δώσει ήδη εντολή σε ειδικούς να παράσχουν ηλεκτρική ενέργεια στο εργοστάσιο.

13:51 Σολτς και Μακρόν ζήτησαν άμεση κατάπαυση πυρός από τον Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός σε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Μακρόν και ο Σολτς είπαν επίσης στον Πούτιν την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είπε ο αξιωματούχος.

Οι τρεις συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

13.22 Ο Σάντσεθ κατηγορεί τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε σήμερα «εγκλήματα πολέμου» τον βομβαρδισμό νοσοκομείων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ένα μαιευτήριο επλήγη χθες, Τετάρτη, στη Μαριούπολη προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού, και των τραυματισμό άλλων 17.

«Βλέπουμε πως βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Επιτίθενται ακριβώς στον άμαχο πληθυσμό αδιακρίτως, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττοντας πιθανότατα εγκλήματα πολέμου, και αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν, κοντά στη Μαδρίτη.

13.20 Η Γαλλία «ξεκόβει» άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

«Πιθανώς» και «σε μερικά χρόνια» θα είναι η Ουκρανία, όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπόν, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια ΕΕ, θα υπάρξει σε μερικά χρόνια, που πιθανώς θα έχει επεκταθεί στην Ουκρανία, την Μολδαβία, την Γεωργία, ίσως και σε άλλες χώρες», είπε ο Μπον στο ραδιόφωνο του France Inter. Όπως διευκρίνισε, μία ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι για αύριο».

13.17 Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη λένε οι Ουκρανοί

Αναρτήσεις στα social media δείχνουν βίντεο που φέρονται να καταγράφουν βομβαρδισμό της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ διεξάγονταν οι συνομιλίες Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Τουρκία.

13.05 Λαβρόφ: Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα- Δεν υπήρχαν ασθενείς στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι “όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους”.

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι εγκυμονούσες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

13.00 Το ανθρωπιστικό κομβόι προς τη Μαριούπολη γύρισε πίσω λόγω των μαχών

Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

12.40 Ουκρανία: Η Μαριούπολη δέχεται αεροπορική επίθεση

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

12.36 Επιμένει για τα βιολογικά όπλα η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε ξανά σήμερα τις ΗΠΑ ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Ο Κονασένκοφ επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο σχετικό με μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο ρώσος εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις καταγγελίες και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις προκειμένου το Κρεμλίνο να δικαιολογήσει τις πολεμικές του ενέργειες.

12.24 Ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Υπό συζήτηση το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, καθώς, όπως ενημέρωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ «το Κίεβο ζητά απευθείας συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός «απολύτως πρωτοφανούς» οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

«Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.

«Είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

12.20 Το μαιευτήριο είχε καταληφθεί από το τάγμα του Αζόφ, «δώσαμε στοιχεία στον ΟΗΕ»

Ειδικά αναφορά στην υπόθεση του πλήγματος κατά του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Όπως είπε ο κ. Λαβρόφ, η Ρωσία έδωσε στον ΟΗΕ τεκμήρια για το γεγονός ότι το κτιριακό συγκρότημα είχε μετατραπεί σε στρατιωτικό στόχο μετά την κατάληψή του από δυνάμεις του ουκρανικού «τάγματος του Αζόφ».

12.10 Οι Φινλανδοί θα μιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νίιλιστο δήλωσε ότι πρόκειται αύριο Παρασκευή να έχει συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Φινλανδία όπως και η γειτονική Σουηδία έχουν εμπλακεί και αυτές εμμέσως στην ουκρανική κρίση, καθώς είναι χώρες «φιλικές στο ΝΑΤΟ» που προσκαλούνται στις διεργασίες της Συμμαχίας. Πρόσφατα αντιδρώντας σε σχετικές πληροφορίες για πιθανή προσέγγιση των δύο σκανδιναβικών χωρών με την Συμμαχία, η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα έχει άμεσες συνέπειες.

Ο Νίιλιστο προανήγγειλε την επικοινωνία με τον Πούτιν μετά την συνάντηση στη Βουλή για θέματα ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας.

12.05 Λαβρόφ: Το Κίεβο δεσμεύτηκε να απαντήσει «σύντομα» στις προτάσεις μας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις δικές του δηλώσεις επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη κάνει σαφείς προτάσεις προς την Ουκρανία για μία «ολοκληρωμένη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Όπως είπε, από το Κίεβο υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει «σύντομα συγκεκριμένη απάντηση».

11.50 Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα η συνάντηση – Η Μόσχα θα εξετάσει όσα συζητήθηκαν

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην πλειάδα όσων συζητήθηκαν η ρωσική πλευρά επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά από διαβούλευση με «άλλες Αρχές», κάτι που υπονοεί ότι θα ενημερωθεί το Κρεμλίνο και θα υπάρξει στη συνέχεια τοποθέτηση, για δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου εξόδου αμάχων από τη Μαριούπολη, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους παραμείνουν, καθώς και συμφωνία 24ωρης εκεχειρίας.

11.45 Συνομιλία Ζελένσκι-Σολτς για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου

Σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς το πρωί της Πέμπτης. Σε αυτή συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό, καθώς και η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

11.48 Το πετρέλαιο μπρεντ καταγράφει άνοδο πάνω από 5%

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε και πάλι μεγάλη άνοδο σήμερα, με το μπρεντ να ενισχύεται πάνω από 5% ύστερα από τις δηλώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που περιόρισαν τις ελπίδες για μια αύξηση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Στις 10:40 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε άνοδο 5,09% στα 116,80 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε κατά 3,74% στα 112,67 δολάρια, ύστερα από σημαντική πτώση χθες.

11.40 Η Λευκορωσία σπεύδει να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στο Τσέρνομπιλ

Μετά την διακοπή ρεύματος στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο και την ανησυχία που προκλήθηκε για την ασφάλεια των αποθεμάτων χρησιμοποιημένων καυσίμων, η γειτονική Λευκορωσία ενεργοποιείται για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση. Όπως αναφέρει το BBC, σχετική εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασέντο, για την αποστολή εξειδικευμένων τεχνικών εντός της Ουκρανίας (την περιοχή ελέγχουν ρωσικά στρατεύματα). Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι γεννήτριες που διαθέτουν οι μονάδες του Τσέρνομπιλ έχουν αυτονομία 48 ωρών, πριν εξαντληθούν τα καύσιμά τους.

11.32 Το Κίεβο δημιουργεί κρατικό απόθεμα τροφίμων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων που θα είναι αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Το κράτος θα αγοράσει σιτηρά και άλλα αποθέματα στις ποσότητες που καταναλώνει ετησίως ολόκληρη η χώρα με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης επικαλούμενη τις δηλώσεις του Σμίγκαλ.

«Αυτό θα παράσχει στη χώρα επαρκή τρόφιμα», δήλωσε ο Σμίγκαλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων, αλλά αναλυτές του αγροτικού τομέα έχουν επισημάνει ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις καλλιεργημένες εκτάσεις για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022, προκαλώντας ελλείψεις για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και για την Ουκρανία.

Η χώρα, η οποία παραδοσιακά αρχίζει τις προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, έχει ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα αρχίσουν την σπορά σε ασφαλείς περιοχές, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη καυσίμων και σπόρων.

11.30 Η Βρετανία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών – ανάμεσά τους και ο Αμπράμοβιτς

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία επτά ρώσων επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ιγκόρ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ, αφού τα πρόσωπα αυτά περιελήφθησαν στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων.

11.22 «Η ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας θα τελειώσει πιο γρήγορα τον πόλεμο»

Δηλώσεις που θα συζητηθούν από τον Πολωνό πρέσβη στο Κίεβο, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιβολής no fly zone, θέμα που η Δύση έχει απορρίψει κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους.

Ο Μπάρτοζ Τσίκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριζε ότι «η ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας για τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσε να τελειώσει πιο γρήγορα τη σύγκρουση και να σώσει εκατοντάδες ζωές».

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που η Βαρσοβία έχει προσφερθεί να βοηθήσει την ουκρανική αεράμυνα και να παράσχει αεροσκάφη, με την πολωνική πρόταση να έχει απορριφθεί από τις ΗΠΑ. 

10.40 Σε εξέλιξη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

«Η συνάντηση ξεκίνησε», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η τουρκική αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστές επαφές με την ουκρανική και ρωσική πλευρά.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας

10.43 Απομακρύνεται η προοπτική της Ε.Ε. για την Ουκρανία;

Δεν είναι άμεσο το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην Ένωση, όπως ενημέρωσε σχετικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέν Μπον, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλίες

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε σχετικά ότι «δεν είναι για σήμερα, θα χρειαστεί χρόνος», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άμεσης ένταξης της δοκιμαζόμενης από τον ρωσικό πόλεμο χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters οι ηγέτες της Ε.Ε., στο προσχέδιό των συμπερασμάτων κάνουν αναφορά στην προοπτική απεξάρτησης του μπλοκ από τη ρωσική ενέργεια, αλλά δύσκολα θα προσφέρουν κάτι παραπάνω στην Ουκρανία. 

10.20 Επτά ανθρωπιστικούς διαδρόμους ανοίγουν οι ουκρανικές αρχές

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα επτά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

10.15 Ηχούν οι σειρήνες στο Σούμι

Αναρτήσεις στα social media αναφέρουν ότι στην πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις ήχουν τα τελευταία λεπτά οι σειρήνες, ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων για τρίτη ημέρα.

10.10 Συνεχίζεται η οδύσσεια των αμάχων με τις εκκενώσεις πόλεων

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν την Πέμπτη. Συνεχίζεται η λειτουργία του διαδρόμου εκκένωσης του Σούμι για τρίτη ημέρα.

Στο Κίεβο συρρέουν άμαχοι από τις γύρω περιοχές που εκκενώνονται. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα ανέφερε ότι μόνο χτες έφτασαν στην πρωτεύουσα περισσότεροι από 10.000.

10.03 Στη Βρετανία μιλούν πολύ για τους πρόσφυγες αλλά δέχονται ελάχιστους

Το BBC καυτηριάζει την ανεπάρκεια των διπλωματικών υπηρεσιών της Βρετανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη για την έκδοση βίζας όσων Ουκρανών ζητούν πρόσβαση σε βρετανικό έδαφος, προκειμένου να φτάσουν σε συγγενείς τους.

Από τους 10.000 και πλέον που ήδη έχουν ζητήσει βίζα, την έχουν λάβει περίπου 500. Το βρετανικό δίκτυο παρουσιάζει και ανάρτηση πινακίδας από την πρεσβεία στις Βρυξέλλες στην οποία αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες έχουν «γονατίσει» από τις «απρόοπτες συνθήκες» και ζητείται συγγνώμη για την αδυναμία ταχείας εξυπηρέτησης.

09.57 Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου πριν την τριμερή στην Αττάλεια

Η ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την αντίστοιχη της Τουρκίας, ενόψει της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας στην Αττάλεια.

09.54 Ρωσικός στρατός: Ελέγχουμε ορισμένα κομμάτια της Μαριούπολης

Το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι ο ρωσικό στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό της ορισμένα κομμάτια της Μαριούπολης.

Η μεγάλη πόλη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι πλήττεται εδώ και πολλές ημέρες από σφοδρή επίθεση με την κατάσταση να είναι τραγική για τους κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα.

Χθες ξέσπασε παγκόσμια κατακραυγή από το πλήγμα σε μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο, με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη Ρωσία και τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι εδώ και καιρό η δομή είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση.

09.41 Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία

Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της Ε.Ε. υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

09.35 Επέστρεψε στην Κριμαία μέρος του ρωσικού στόλου, λένε οι Ουκρανοί

Δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπος του Επιχειρησιακού Αρχηγείου της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες κάποια από τα ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν ανοιχτά της Οδησσού φαίνεται να έχουν επιστρέψει στην Κριμαία. Κατά την ίδια πηγή, αυτό δείχνει να υποδεικνύει ότι δεν επίκειται άμεσα επιχείρηση απόβασης στα ουκρανικά παράλια.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών τα ρωσικά πολεμικά καταγράφονταν από βίντεο Ουκρανών να έχουν παραταχθεί απέναντι στα παράλια και τότε θεωρήθηκε ότι είναι θέμα ωρών μία εκτενής επιχείρηση απόβασης ρωσικών δυνάμεων.

09.30 Το Ισραήλ αρνήθηκε στον Ζελένσκι ομιλία στην Κνεσέτ

Αντίθετα με το Ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια σε Βρετανία και Καναδά, η βουλή του Ισραήλ «διακριτικά» απέτρεψε ομιλία του Ουκρανού προέδρου μέσω βίντεο. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Ζελένσκι προβάλλει την εβραϊκή του ταυτότητα για να απαντήσει στις κατηγορίες της Ρωσίας για ναζιστικές δομές που κυριαρχούν στην ουκρανική κοινωνία μετά το 2014.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρέσβης Γεβγκέν Κόρνιτσουκ κατέθεσε σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της ισραηλινής βουλής, της Κνεσέτ. Ωστόσο ο Μάικι Λίβι του απάντησε ότι «το ζήτημα είναι περίπλοκο» καθώς η Κνεσέτ σταματάει τις εργασίες της και το κτίριο ανακαινίζεται. Έτσι, θα χρειαζόταν ειδικός προγραμματισμός για να κληθούν οι βουλευτές. Το γεγονός ότι το Ισραήλ απέτρεψε έναν Ευρωπαίο ηγέτη απόγονο Εβραίων, με συγγενείς-θύματα στο Ολοκαύτωμα, να μιλήσει στην Κνεσέτ, φαίνεται να έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Στον Ζελένσκι προτάθηκε να γίνει zoom με ομάδα βουλευτών, κάτι που το Κίεβο απέρριψε.

09.22 6.488 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 610 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 197 ανήλικοι. Από τον Προμαχώνα ήρθαν 490, από Ευζώνους 25, από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 47, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 31 και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» 17. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα 6.488 άνθρωποι, από τους οποίους 2.050 ανήλικοι.

09.10 Στις 10.00 αναμένεται η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην Αττάλεια παρουσία και του Τούρκου ομολόγου τους, σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτό έδαφος για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μετά την ρωσική εισβολή. Ωστόσο, όλες οι πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν αφήνουν περιθώριο μεγάλων προσδοκιών.

Με ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει ότι ο Ντμίτρι Κουλέμπα βρίσκεται στην Τουρκία. Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό γίνεται «κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου συναδέλφου μου Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο είμαι ευγνώμων για τη διαμεσολάβηση».


09.00 Πληροφοφίες για νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές πόλεις

Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικές επιδρομές σε αρκετές ουκρανικές πόλεις. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η Σούμι, έκανε λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή όπως επίσης  σε κατοικημένες περιοχές της Οχτίρκα. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως ενημερώθηκε για εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να υποστούν μεγάλες απώλειες και να φέρνουν εφεδρείες. Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο. 

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

08.58 Εγκρίθηκε η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, εξαιτίας της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προχθές. Η ελεγχόμενη από το κόμμα του Βουλή θα εγκρίνει νομοσχέδιο που επικυρώνει το εκτελεστικό διάταγμά του, που κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

08.57 Συνομιλία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συζήτησε χθες  με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.


08.52 «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει σε εμπάργκο υδρογονανθράκων»

Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε από τη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.

Η κ. Πομπιλί διαβεβαίωσε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου. Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».

Σύμφωνα με την υπουργό, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, «ο Μπάιντεν αναγνώρισε κι ο ίδιος πως η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν είναι συγκρίσιμη και ότι δεν εννοεί να μας ζητήσει να πάρουμε τέτοια απόφαση».

08.50 Το στοίχημα των Βερσαλλιών

Στον δρόμο προς τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται και με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί σε ύψη αντίστοιχα της πετρελαϊκής κρίσης του 1973 πριν ακόμη κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου -είτε από τη δυτική είτε από τη ρωσική πλευρά-, άπαντες οραματίζονται μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ιδίως οι κυβερνήσεις εκείνες που δεν έχουν σοβαρά δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά ούτε την πρόθεση να περάσουν χαλινάρι στους -εξαιρετικά επιρρεπείς στην κερδοσκοπία- τοπικούς παίκτες στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και ο -ορκισμένος υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς- Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιών την ανάγκη επικοινωνία, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν με ένα σχέδιο έξι σημείων για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ζητά από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκεφτεί μήπως χρειάζεται να μπει πλαφόν στην τιμή του αερίου και στο μεικτό περιθώριο κέρδους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να μελετήσει τη συνεργασία με την Κίνα για τη μεταφορά φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόταση για το ποιος θα πρέπει να επωμιστεί τη διαφορά μεταξύ της οριοθετημένης προς τα πάνω τιμής και της σημερινής τιμής στην αγορά – η οποία αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο αν πραγματικά κλείσουν οι στρόφιγγες. Αλλά μ’ αυτό θα ασχοληθεί η Κομισιόν αν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετηθεί.

Σενάρια παρέμβασης

Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα στον ορυμαγδό με τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ενεργειακή κρίση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να παρέμβουν στην αγορά. Και η Κομισιόν αρχίζει να ξανασκέφτεται τις αντιρρήσεις της για τις προτεινόμενες αλλαγές στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτές που είχε προβάλει όταν τον Σεπτέμβριο η ισπανική κυβέρνηση έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη των τιμών.

Τότε και η Κομισιόν, αλλά και η πλειοψηφία του Συμβουλίου, με τη Γερμανία να σέρνει τον χορό, είχε χαρακτηρίσει τις ισπανικές ανησυχίες υπερβολικές και τον πληθωρισμό που έκανε την εμφάνισή του «με ημερομηνία λήξης». Τώρα φαίνεται να ευδοκιμεί η ιδέα για μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει από ένα μοντέλο τιμολόγησης το οποίο βασίζεται στην τιμή του ακριβότερου καυσίμου που απαιτείται για την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης.  Έτσι, η απότομη αύξηση σε ένα από τα καύσιμα οδηγεί σε αύξηση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας.

Σήμερα στις Βερσαλλίες οι 27 θα συζητήσουν για την αλλαγή αυτού του μοντέλου, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να πάρουν μια απόφαση που θα ανακουφίσει άμεσα τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, στη δημόσια συζήτηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών μπαίνει και η έννοια της θυσίας που καλούνται να κάνουν πολίτες για την ειρήνη. Η αγορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου γεμίζει το ταμείο του πολέμου του Πούτιν – και η οικονομία στη θέρμανση ή τη μετακίνηση το αδειάζει.  Ήδη υπολογίζεται στην Ολλανδία, για παράδειγμα, πόση θα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας εάν κατεβάσουν οι άνθρωποι κατά έναν βαθμό Κελσίου τον θερμοστάτη του καλοριφέρ τους, ενώ η Greenpeace στη Γερμανία καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει «όριο ταχύτητας για την ειρήνη», ώστε να υποχρεούνται σε εξοικονόμηση βενζίνης οι οδηγοί.

Το στοίχημα του νέου ταμείου

Μπορεί οι 27 να αποφάσισαν πολύ γρήγορα για τα δεδομένα τους την επιβολή εντυπωσιακών κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά θα είναι δύσκολο σήμερα να συμφωνήσουν στο πώς θα αντιμετωπίσουν το βαρύ κόστος των κυρώσεων και στις δικές τους οικονομίες. Χώρες σαν τη δική μας θα ήθελαν να συνεχιστεί η πρακτική του ταμείου ανάκαμψης για την πανδημία, αλλά οι φειδωλοί του Βορρά ανθίστανται, όπως είχαν αντισταθεί και τότε – για να υποχωρήσουν μόνο όταν, μετά από μήνες σκληρών λοκντάουν, είχαν γονατίσει όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το ολλανδικό όχι

Χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου που θα χρηματοδοτείται μέσω του κοινού χρέους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη -«προς το παρόν τουλάχιστον»- για μια νέα έκδοση του ταμείου ανάκαμψης της πανδημίας (Next Generation EU) λίγο πριν συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ρούτε θεωρεί πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν πόροι από το υφιστάμενο ταμείο αντί να εκδοθεί περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Η Κομισιόν, πάλι, συζητάει και το ενδεχόμενο έκδοσης νέου κοινού χρέους, ενώ ανοιχτή στην ιδέα είναι και η Γαλλία. «Δεν πρέπει να αρνηθούμε στον εαυτό μας αυτή την επιλογή» δήλωσε στο Politico ο Κλεμέν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, λέγοντας ότι και οι αυξημένοι εξοπλισμοί θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

8.40 Δεν ήταν μαιευτήριο, είχε γίνει στρατιωτική εγκατάσταση λένε οι Ρώσοι

Ο ΟΗΕ διένειμε λανθασμένες πληροφορίες σε σχέση με τον «επίθεση» σε νοσοκομείο της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον Οργανισμό, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

«Έτσι γεννιούνται τα fake news. Είχαμε προειδοποιήσει με δήλωσή μας από τις 7 Μαρτίου ότι αυτό το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατιωτική εγκατάσταση από ακραία στοιχεία. Είναι πολύ ενοχλητικό ότι ο ΟΗΕ διανέμει αυτές τις πληροφορίες χωρίς εξακρίβωση», λέει ο Πολιάνσκι.

Στην δήλωση που παραθέτει ο ίδιος, αναφέρεται ότι ο ουκρανικός στρατός είχε διώξει το προσωπικό και είχε μετατρέψει το προαύλιο του νοσοκομείου σε μονάδα για βολές πυροβολικού/πυραύλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί