Ηγέτες χωρών απορρίπτουν ουσιαστικά το ενδεχόμενο άμεσων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία που βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη.
Σε κλίμα ενότητας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσήλθαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι αρχηγοί κρατών, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε: «Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Δεν έχω δει ποτέ τα κράτη-μέλη πιο ενωμένα και μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας».
Ο Μπορέλ έστειλε ειδικό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο και τη Μόσχα, μιλώντας ξεκάθαρα για αποτυχία: «Ο Πούτιν πίστευε ότι επρόκειτο να κατακτήσει την Ουκρανία – απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να μας διχάσει – απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να αποδυναμώσει τη διατλαντική συμμαχία και απέτυχε. Τώρα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο».
Σε ανάλογο πνεύμα κι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι ο πόλεμος του Πούτιν ήταν μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη.
Αναφέροντας βασικά θέματα που θα συζητηθούν, σημείωσε ότι σ αυτή τη Σύνοδο «θα επανεξετάσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα με ισχυρές δυνατότητες. Θα επανεξετάσουμε την ενέργεια. Πρέπει να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για αυτό χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι επίσης μια στρατηγική επένδυση για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία μας.
Δήλωσε επίσης πως «θα συζητήσουμε επίσης σίγουρα για την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Θέλουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία, με την οποία μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα», χωρίς ωστόσο να προδιαγράφει το αποτέλεσμα της συζήτησης.
«Όχι» στην άμεση ένταξη της Ουκρανίας
«Ανήσυχος και απαισιόδοξος» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «είναι το ευρωπαϊκό μας μοντέλο που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η καλύτερη λύση θα ήταν η κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστική», που δεν «βλέπει» να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.
Ο Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να βρουν μια διπλωματική λύση «γιατί μόνο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποφασίσουν». Τόνισε επίσης ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο τραύμα, ένα πολιτικό, ανθρώπινο και ανθρωπιστικό δράμα που θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μας».
Σε κλίμα ενότητας κι ο Γάλλος πρόεδρος, σημείωσε πως «πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια […] και να καθορίσουμε μαζί τα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια για τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη ενέργεια. Πρέπει να σταθούμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια κοινή Ευρώπη».
Όσο για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην Ε.Ε., ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απέρριψε ουσιαστικά το αίτημα για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε ο Ρούτε, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» Μαρία Ψαρά, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα «σφραγιστεί» με μία διακήρυξη. Σε αυτήν, οι ηγέτες θα περιγράφουν την κατάσταση από την πλευρά της Ε.Ε. και θα δεσμεύονται σε μια σειρά κινήσεων για την επόμενη μέρα. Στη διακήρυξη που έχει διαβάσει η «Εφ.Συν.», οι ηγέτες θα αναφέρουν ότι «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά τεκτονική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ιστορία» και θα ενημερώνουν ότι συζήτησαν για το πώς η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τους πολίτες, τις αξίες, τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μας μοντέλο.