Σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε μία πολυετή σχέση εχθρότητας και αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών τους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο τελευταίος έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκία εδώ και 14 χρόνια, δηλαδή από το 2008.
Μιλώντας στις κάμερες μετά τις συνομιλίες με τον Χέρτζογκ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου ως «ιστορική» και «σημείο καμπής» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας θα επισκεφθούν σύντομα το Ισραήλ για περαιτέρω συνομιλίες και για αυξημένη συνεργασία.
«Κοινός μας στόχος είναι να αναζωογονήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και σεβασμό στις αμοιβαίες ευαισθησίες», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο Χέρτζογκ σημείωσε ότι η επίσκεψή του αποτελεί μια «πολύ σημαντική στιγμή» στις σχέσεις, επιτρέποντας στις χώρες να «χτίσουν γέφυρες απαραίτητες για όλους μας».
Ωστόσο, αμφότεροι οι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως στο ζήτημα των Παλαιστινίων. «Εκφράσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη διατήρηση του οράματος για μια λύση δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Επαφές… αξίας
Μια προσέγγιση με το Ισραήλ, εκτιμούν αναλυτές, έχει να προσφέρει πολλά στην Τουρκία. Ήδη οι εμπορικές σχέσεις συσφίγγονται, με τις διμερείς συναλλαγές από πέρσι να καταγράφουν αύξηση 35% και να φθάνουν τα 8,4 δισ. δολάρια και για την Τουρκία ανοίγονται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Η πιθανότητα κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκία, θα είναι το μεγάλο βραβείο και για τις δυο πλευρές, μετά την κατάρρευση του σχεδίου για τον αγωγό EastMed, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ εκτιμάται ότι φθάνουν τα 800 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 2,2 τρισ. κ.μ. που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.
Παρότι οι δυο χώρες δεν έχουν ανταλλάξει πρεσβευτές από το 2018, άλλες διπλωματικές οδοί έχουν φανεί αρκετά χρήσιμες. Έπειτα από ένα χρόνο διακριτικών επαφών –γράφει το MiddleEastEye– έχει πειστεί η ισραηλινή κυβέρνηση ότι η Τουρκία είναι ένας λογικός παίκτης που δρα με βάση τα συμφέροντά της και όχι τις ιδεολογικές διακηρύξεις.