Μερική κατάπαυση πυρός στην πόλη της Βολνοβάχα και το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης
Επιβεβαιώνουν οι ουκρανικές αρχές – Πώς θα γίνει η εκκένωση
Και οι δύο πόλεις έχουν βρεθεί υπό σκληρό σφυροκόπημα από τον ρωσικό στρατό, ενώ λείπουν βασικά αγαθά όπως νερό, ηλεκτρικό και τρόφιμα.
Απογοητευμένος από τη στάση του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι, επιμένει σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και ψάχνουν άσυλο σε γειτονικές χώρες.
Νέα επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων
Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 4» από την Οδησσό και με κατεύθυνση τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολβαδία.
Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει 25 άτομα, ανάμεσά τους εννέα ναυτικοί, τρεις από τους οποίους είναι Έλληνες. 10:33
Ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως αναφέρουν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συζήτηση η θα γίνει μέσω Zoom πρωινή ώρα Ουάσιγκτον (απόγευμα για την Ευρώπη).
Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι τις τελευταίες ημέρες αυξάνει τις πιέσεις και κλιμακώνει τη ρητορική προς το ΝΑΤΟ ζητώντας την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά πρόταση που βρίσκει θετική ανταπόκριση σε μερίδα εκλεγμένων Αμερικανών αντιπροσώπων.
Εκτός αυτού, αρκετοί είναι αυτοί πλέον στην Ουάσιγκτον που ζητούν από τον Λευκό Οίκο να πάρει πιο αυστηρά μέτρα κατά της Μόσχας, και κυρίως να προχωρήσει στην αναστολή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ένα βήμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προς το παρόν έχει αρνηθεί να κάνει.10:02
Πότε ξεκινά η εκκένωση
Την είδηση για κατάπαυση πυρός επιβεβαιώνουν και οι ουκρανικές αρχές με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης να δίνει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες:
- Η κατάπαυση πυρός θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 4 (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας).
- Η απομάκρυνση των πολιτών θα ξεκινήσει στις 1 τοπική ώρα.
- Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια.
- Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από τρία σημεία της πόλης, ενώ επιτρέπεται και μετακίνηση με ιδιωτικά μέσα.
- Οι οδηγοί αυτοκινήτων παρακαλούνται να χρησιμοποιήσουν όλο τον διαθέσιμο χώρο στα οχήματά τους.
- Η παρέκκλιση από την διαδρομή που έχει συμφωνηθεί απαγορεύεται αυστηρά.
Φεύγει και η PayPal από τη Ρωσία
Η PayPal είναι η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον υπηρεσίες στη Ρωσία.
Το Reuters αναφέρει σχετικά: Η εταιρεία πληρωμών PayPal Holdings Inc έκλεισε τις υπηρεσίες της νωρίς το Σάββατο στη Ρωσία, επικαλούμενη «τις τρέχουσες συνθήκες», ενώ ακολούθησε πολλές οικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες που ανέστειλαν τις δραστηριότητές της εκεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dan Schulman δήλωσε ότι η εταιρεία «στέκεται στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας καταδικάζοντας τη βίαιη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Η PayPal, η οποία επέτρεπε μόνο διασυνοριακές συναλλαγές από χρήστες στη Ρωσία, σταμάτησε να δέχεται νέους χρήστες στη χώρα την Τετάρτη.
Και η Σιγκαπούρη με κυρώσεις, σε μια σπάνια κίνηση
Σε μια σπάνια κίνηση, η Σιγκαπούρη έκανε γνωστό ότι θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, θα επιβάλει ελέγχους εξαγωγών και στοχευμένα οικονομικά όρια σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες, θα θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και θα απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Η υπουργός Εξωτερικών Vivian Balakrishnan είπε νωρίτερα στο κοινοβούλιο ότι η Σιγκαπούρη σκόπευε «να ενεργήσει σε συνεννόηση με πολλές άλλες χώρες ομοϊδεάτισσες για να επιβάλει κατάλληλες κυρώσεις και περιορισμούς κατά της Ρωσίας».
Είναι η πρώτη μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων που επιβάλλει κυρώσεις, αν και άλλα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.09:10
Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα
Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.
Ένα «καθεστώς ησυχίας» θα εφαρμοστεί για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τις πόλεις και έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη καμία επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο ζήτησε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και τόνισε πως το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Ο αριθμός των θυμάτων αμάχων είναι ακόμα ασαφής, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες λέει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου με εκατομμύρια ακόμη να μετακινούνται.
Η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε ήταν η Χερσώνα, όπου ο ποταμός Δνείπερος συναντά τη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσικοί πύραυλοι στοχεύουν επίσης την πρωτεύουσα Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο. Μια τεράστια αυτοκινητοπομπή με άρματα μάχης που πλησιάζει οδικώς το Κίεβο είναι επί του παρόντος ακινητοποιημένη.
Το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης είναι ακόμα υπό πολιορκία και τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται επίσης προς ένα άλλο λιμάνι, την Οδησσό – η κατάληψη των οποίων θα απέκλειε την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αφού τον βομβάρδισαν για ώρες την Παρασκευή.
Το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τη Δύση για τη συνεχιζόμενη άρνησή της να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.
Εν αναμονή του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο
Ο Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ σήμερα, Σάββατο.
Σε επιβολή νέων κυρώσεων προσανατολίζονται τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομικών (G7), όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αφού η χώρα ενέκρινε έναν δρακόντειο νόμο που λογοκρίνει τα ρεπορτάζ του πολέμου.
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών