Την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

Το μείζον ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή τον αρμόδιων Τομεαρχών Μάριου Κάτση και Αλέξη Χαρίτση, καθώς και 40 ακόμη  Βουλευτών.

«Ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η διασφάλιση απουσίας καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις και η διατήρηση ενός ανόθευτου ανταγωνισμού στον κλάδο, συνιστούν τις δικλείδες προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με τη κοινή πρακτική των παρόχων σε σημαντικά ζητήματα, είναι κατακριτέες. Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους καταναλωτές, γι’ αυτό και καλούμε τους συνυπεύθυνους Υπουργούς να απαντήσουν με σαφήνεια για το εάν έχει διερευνηθεί τυχόν παράβαση των όρων προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού στον κλάδο και εάν έχουν ελεγχθεί οι σχετικές συμβάσεις έτσι ώστε να μην περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι καταναλωτές συχνά βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», καθώς οι εταιρείες τηλεφωνίας ενδέχεται να εφαρμόζουν κοινές πρακτικές με αποτέλεσμα τον περιορισμό εναλλακτικών ως προς την επιλογή προμηθευτή. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερες καταγγελίες αναφορικά με τη κοινή πρακτική των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ως προς το χρονικό διάστημα δέσμευσης των συμβολαίων τους, τα οποία ανέρχονται στους 24 μήνες, αλλά και ως προς τη τιμολογιακή τους πολιτική. Έτσι, οι καταναλωτές που επιθυμούν η χρονική διάρκεια του συμβολαίου τους να είναι μονοετής δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές σε πρακτικές μονομερούς παράτασης/ανανέωσης της χρονικής ισχύος των συμβολαίων χωρίς τη προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή.

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης

και Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Προασπίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας;».

Στον κλάδο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της χώρας μας δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατά την 31.12.2019 τέσσερεις εταιρείες.  Οι εν λόγω αδειοδοτημένες εταιρείες παρέχουν, μεταξύ άλλων, συνδυαστικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.  Ο τρόπος παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, η διασφάλιση απουσίας καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις και η διατήρηση ενός «ανόθευτου» ανταγωνισμού στον κλάδο συνιστούν τις δικλείδες προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Ωστόσο, πληροφορούμαστε ότι οι καταναλωτές συχνά βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» καθώς οι εταιρείες ενδέχεται να εφαρμόζουν κοινές πρακτικές με αποτέλεσμα τον περιορισμό εναλλακτικών από πλευράς καταναλωτή ως προς την επιλογή προμηθευτή.  

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζονται καταγγελίες αναφορικά με τη κοινή πρακτική των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ως προς το χρονικό διάστημα δέσμευσης των συμβολαίων τους, τα οποία ανέρχονται στους 24 μήνες, αλλά και ως προς τη τιμολογιακή τους πολιτική. Έτσι, οι καταναλωτές που επιθυμούν η χρονική διάρκεια του συμβολαίου τους να είναι μονοετής δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές σε πρακτικές μονομερούς παράτασης/ανανέωσης της χρονικής ισχύος των συμβολαίων χωρίς τη προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή. Υπό αυτό το πρίσμα η πολιτεία οφείλει, μέσω των αρμοδίως θεσμοθετημένων οργάνων της, να παρέμβει με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνιστούν ένα «κοινωνικό αγαθό» ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν παράβαση των προβλεπόμενων στο ν.3959 (Α΄ 93/20.04.2011) περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών;
  2. Έχει εξεταστεί αρμοδίως εάν οι συμβάσεις παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Κάτσης Μάριος

Χαρίτσης Αλέξης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί