Φωτιά περιορισμένης έκτασης ξέσπασε σε διοικητικό κτίριο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία το πρωί, που τελικά κατασβέστηκε – Ο σταθμός φέρεται να ελέγχεται πλέον από το ρωσικό στρατό, καθησυχαστικές αναφορές, δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας – Σκηνές πολιορκίας μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι των ξένων ΜΜΕ από το Κίεβο – Χιλιάδες Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς- Δραματικές οι εξελίξεις στο μέτωπο – έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το απόγευμα – στους 331 οι νεκροί του πολέμου
Δραματική ήταν η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς σημειώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όταν φέρεται να δέχτηκε πυρά από τον ρωσικό στρατό, που φαίνεται ότι πλέον το έχει καταλάβει. Οι αρμόδιες αρχές και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας. Η Ρωσία από τη μεριά της ισχυρίζεται ότι το περιστατικό οφείλεται σε «τερατώδη προβοκάτσια» από την ουκρανική πλευρά.
Στο βίντεο εμφανίζεται υπάλληλος του σταθμού να κάνει έκκληση να σταματήσουν οι ρίψεις βαρέων πυρών στο χώρο του εργοστασίου:
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 18:30 σήμερα ώρα Ελλάδας στις (11:30 τοπική ώρα) μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Υπό πολιορκία το Κίεβο
Εικόνες πόλης σε πολιορκία μεταφέρουν οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ από το Κίεβο, με τον ουκρανικό στρατό παντού στους δρόμους, οδοφράγματα και συνεχή πυρά πυροβολικού από τη μεριά των Ρώσων που βρίσκονται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα – οι αναφορές επιμένουν για μεγάλο κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που έχουν σταματήσει έξω από το Κίεβο.
Ρωσική επίθεση στο Μικολάγιφ – Άμαχοι νεκροί στο Τσέρνιχιβ
Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι το μεσημέρι της Παρασκυεής λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη. “Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές”, επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.
Νωρίτερα σήμερα σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της Μικολάγιφ και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην πόλη.
Επίσης, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε κατοικημένη περιοχή της ουκρανικής πόλης Τσερνίχιβ την Πέμπτη, όπως δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές.
331 νεκρούς οι νεκροί του πολέμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.
Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.
Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.
Καραβάνια προσφύγων
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ενώ ο έλληνας φωτορεπόρτερ Γ. Μουτάφης, που βρίσκεται στο Κίεβο, μεταφέρει συγκλονιστικές εικόνες κατοίκων που εγκαταλείπουν την πόλη με τα παιδιά τους στα χέρια:
Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.
Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα “τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές δέχθηκαν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων εκτός των ζωνών όπου διεξάγονται συγκρούσεις”. Ο ΟΗΕ δεν είχε ακόμη γνωστοποιήσει επίσημα αυτή τη συμφωνία μέχρι το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Άλλες εξελίξεις:
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τόσο τα τοπικά όσο και τα περιφερειακά κυβερνητικά κτίρια στο στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να κινούνται για να αποκόψουν την Ουκρανία από τη θάλασσα μέσω των βασικών νότιων λιμανιών της, διεκδικώντας την κατάληψη της Χερσώνας και σφίγγοντας την πολιορκία της Μαριούπολης.
Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, σε δεύτερο γύρο συνομιλιών το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μ. Ποντόλιακ είπε ότι το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ουκρανίας. Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών πρόκειται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, επικαλούμενο τον Ποντόλιακ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα απειληθεί εάν επιτραπεί στη Ρωσία να προχωρήσει.