Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», δημιουργεί το έδαφος για την χωρίς εμπόδια επιχειρηματική δράση, την ενίσχυσή της σε νέα πεδία κερδοφορίας, την ίδια στιγμή που η οπαδική βία και οι στρατοί, οι δολοφονίες, ο τζόγος, οι παράγκες και η διαφθορά είναι το ζοφερό αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για αλλαγές που διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους των αθλητικών ΑΕ, σε ένα πεδίο που μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα, καθώς ακόμη και τα μέτρα κατά της βίας, στοχεύουν στη μετατόπιση της βίας έξω από τον αγωνιστικό χώρο, μόνο και μόνο για να μην πληγεί το προϊόν, να διασωθεί το προϊόν και όχι οι άνθρωποι, οι φίλαθλοι.
Ταυτόχρονα επισήμανε την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης όπως και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να ασχοληθούν με την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τον σχολικό και τον πραγματικό εργασιακό αθλητισμό, την ενίσχυση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ενίσχυση γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού με γενναία χρηματοδότηση σωματείων και ομοσπονδιών.
Σχετικά με την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, το νομοσχέδιο όχι μόνο αποφεύγει να την συνδέσει με το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους, και αποτελεί την αιτία για τη γέννηση των οπαδικών στρατών αλλά μετατρέπει τις ΠΑΕ-ΚΑΕ σε θεματοφύλακες της λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση του φαινομένου της οπαδικής βίας διαφημίζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα σχετικά αδικήματα, ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του, ως δήθεν καίρια και αποτελεσματική κυβερνητική παρέμβαση.
Ακόμα, επισήμανε, ότι με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους.
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα κουραστεί να λέει ότι όσο δεν θίγονται οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και κυρίως δεν καταργείται ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, που δημιουργεί οπαδικούς στρατούς, το φαινόμενο τόσο θα διαιωνίζεται εις βάρος των υγιών φιλάθλων.
Σχετικά με τον Αθλητικό Εθελοντισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι «εθελοντισμός από ποιον και για ποιον;», καθώς στη χώρα μας υπάρχει πλούσια πείρα από την αξιοποίηση του εθελοντισμού σε διάφορες διοργανώσεις από εταιρείες, υπουργεία και κυβερνήσεις για να απαλλάσσονται από ένα τεράστιο κόστος που μπορεί να έχουν αυτές. Δηλαδή λειτουργεί πολυδιάστατα στον καπιταλισμό, παρέχοντας υλικά αγαθά και υπηρεσίες που «αδυνατούν» να προσφέρουν το κράτος και η «ελεύθερη» αγορά.
Επίσης, ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με τον Ηλεκτρονικό Αθλητισμό και την αναγνώρισή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως αθλήματα και την ένταξή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διοργανώσεις. Στην ουσία, σημείωσε, ο ηλεκτρονικός αθλητισμός επεκτείνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού ώστε να αποποιηθεί το κράτος οποιαδήποτε ευθύνη έχει για τη στήριξη και χρηματοδότηση των σωματείων, να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τις στοιχηματικές εταιρείες, τον τζόγο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταλήστευση του εισοδήματος του λαού.
Σχετικά με τις διατάξεις για τον εργασιακό αθλητισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πώς ό,τι προβάλλεται αφορά τη διεξαγωγή αθλητικής δραστηριότητας από εταιρείες, οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, εταιρικές ομάδες κ.ά.
Πρόκειται δηλαδή για δράσεις οι οποίες στοχεύουν και εδώ στην οικονομική διάσταση του αθλητισμού, με εμπλοκή ομίλων από τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, από κοινού με και σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και την Τοπική Διοίκηση. Μία άλλη πλευρά στην οποία στοχεύουν οι εταιρείες από αυτή τη δραστηριότητα είναι η σύσφιξη των δεσμών των εργαζομένων (το λεγόμενο teambonding ή teambuildingactivities), η αύξηση του χρόνου παραμονής των εργαζομένων στην εταιρεία ή σε δράσεις της.
Στο σύνολό τους, οι πλευρές που σχετίζονται με τον αθλητισμό των εργαζομένων βρίσκουν απάντηση στη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων μέσα από τη διοργάνωση εργατικών τουρνουά, την ίδρυση αθλητικών σωματείων, τη στήριξη των αιτημάτων της λαϊκής οικογένειας για ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, είπε κλείνοντας.