Σε ακόμα μία… αυτοδιάψευση –μέσα στην ίδια μέρα, μάλιστα– προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σήμερα το βράδυ, ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, αναφέροντας ότι αυτό δεν προκύπτει από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, τονίζοντας πως έχει μόνο ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις.
Ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών– είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να σταλούν μαχητικά και πιλότοι στην Ουκρανία. «Η χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών άμυνας», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίεβο έχει ζητήσει από χώρες της Ε.Ε. να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία να μπορούν να πιλοτάρουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί πιλότοι (δηλαδή συμβατά με τον στρατό της χώρας), με ορισμένες χώρες να φαίνονται πρόθυμες να ανταποκριθούν. Σχετική αναφορά έκανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι για την Πολωνία αναχώρησαν σήμερα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό (Καλάσνικοφ κ.ά.) με προορισμό την Ουκρανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «αναγκαίες αποφάσεις», εναρμονισμένες με τους εταίρους της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όχι απλώς καταδικάζουμε. Ζητάμε και υποστηρίζουμε κυρώσεις, υποστηρίζουμε ενεργά το λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις. Δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Η στάση μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις όλου του δυτικού κόσμου, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες αποφάσεις που ελήφθησαν με το δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ».