Ουκρανική κρίση: Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – Άρχισε η επιστράτευση των εφέδρων (Συνεχής ενημέρωση)

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολύπαθη ανατολική Ουκρανία όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Σε διπλωματικό επίπεδο κορυφώνεται ο «πυρετός» ώστε να αποφευχθεί μία γενικευμένη σύρραξη στο Ντονμπάς και στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Επιστρατεύουν τους εφέδρους

Παράλληλα, η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις λήψεις με ρωσικά στρατεύματα:

Βρετανικές εκτιμήσεις πως ο Πούτιν ίσως θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη”, τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

“Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

“Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει”, σημείωσε στο Times Radio.

Νέο διάγγελμα Πούτιν: Δηλώνει έτοιμος για διπλωματικές λύσεις, αλλά κάθετος για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας 

Με αφορμή την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε με νέο διάγγελμα προς το Ρωσικό λαό και τη Δύση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έπαιξε το «χαρτί» της «διπλωματικής λύσης», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».
Όπως είπε στο διάγγελμά του: «Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».

H μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ προκαλεί ντόμινο εξελίξεων, με όλους τους παράγοντες της κρίσης να ξεδιπλώνουν αργά αλλά σταθερά τη βεντάλια των αντιδράσεών τους.

Η Γερμανία πάγωσε τις διαδικασίες πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 που θα έδινε αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η Βρετανία επέβαλλε κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες – συμμάχους του Πούτιν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, διά στόματος Μπάιντεν, κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και μπλοκάρισμα της πρόσβασης της Ρωσίας σε δυτική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ενώ η ΕΕ επιβάλει επιπλέον και κυρώσεις στους βουλευτές της Ρωσικής Δούμας. Η πιο απρόσμενη απάντηση πάντως στο «πάγωμα» του Nord Stream 2 ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που έγραψε στο Τουίτερ… «Ωραία, σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2 χιλιάδες ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικό αέριο» (!).

Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν:

Πούτιν: «Δεν θα πάνε “αμέσως τώρα” ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς»

Ο Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης πως δεν θα αναπτυχθούν «αμέσως τώρα» ρωσικά στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές, ωστόσο διακήρυξε πως «οι συμφωνίες του Μινσκ είναι νεκρές». Παράλληλα δηλώνει πως «η Ρωσία δεν έχει στόχο την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας», μετρώντας σαφώς πώς ξεδιπλώνονται οι αντιδράσεις της Δύσης στην κίνησή του.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη  ήταν η διακήρυξη ότι οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες αναγνωρίζονται στα όρια των διοικητικών τους περιφερειών, και όχι στα εδάφη που ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τους αυτονομιστές – τροφοδοτώντας φόβους για πιθανή εισβολή ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές που τώρα ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Ανακοινώσεις Μπάιντεν: Αποκλεισμός δυτικής χρηματοδότησης στη Ρωσία, κυρώσεις σε τράπεζες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες, τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και οικονομικός αποκλεισμός στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.https://www.youtube.com/embed/2CJ7lk1cE2Y?feature=oembed

Κυρώσεις από την ΕΕ στους 351 βουλευτές της Ρωσικής Δούμας

Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Όπως ανακοινώθηκε, στην επιβολή των κυρώσεων θα μετάσχει και η Νορβηγία στις κυρώσεις, παρότι δεν είναι μέλος της Ένωσης

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μπορέλ, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.

«351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστουν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπέγραψε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν χθες στην ανατολική Ουκρανία

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε» στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Πάβλο Κόβαλτσουκ, χωρίς να διευκρινίσει πού τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι.

Έπειτα από τη συνεχή κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για «σχετική ηρεμία» στη γραμμή του μετώπου. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν πάντως να εκτοξεύονται βλήματα σε πολλούς τομείς του Λουχάνσκ.

Από τις αρχές του έτους στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί οκτώ στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας πολίτης, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αυτονομιστών, κυρίως από πυρά του πυροβολικού. Το 2021, σύμφωνα πάντα με τον ουκρανικό στρατό, σκοτώθηκαν 66 στρατιώτες στις δύο «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Διπλωματικές σχέσεις συνάπτει η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως νωρίτερα σήμερα ότι συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τις δύο περιοχές, τις οποίες αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητα κράτη.

Συνομιλία Τζόνσον – Μακρόν για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να στοχοποιήσουν εκείνους που υποστήριξαν την «επιθετική προσέγγιση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τη Ντάουνιγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα για να στοχοποιήσουν ιδιώτες και οντότητες στη Ρωσία που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τον γάλλο πρόεδρο.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν απειλούν απλά την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία και στη δημοκρατία» συμφώνησαν Τζόνσον και Μακρόν.

Δηλώσεις Δένδια στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε κατά την άφιξή του στο Παρίσι για το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ:

Το έκτακτο Συμβούλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα συζητήσουμε τις παραμέτρους της Ουκρανικής κρίσης. Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι για την ελληνική πλευρά, η εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας είναι θέμα αρχών και δεν μπορεί να χωρέσει οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα που βρίσκεται δίπλα στη γραμμή επαφής και προτίθεμαι να θέσω και πάλι το θέμα στους ομολόγους μου.

Πούτιν: Δεν είπα ότι θα στείλω στρατό στο Ντονμπάς τώρα αμέσως

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε σήμερα την προσοχή στο ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς. «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Περί πυρηνικών

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.

Κατά την άποψη του, η Ουκρανία έχει επαρκείς δυνατότητες στον πυρηνικό τομέα και τις προϋποθέσεις για να λύσει το πρόβλημα αυτό γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες που αρχίζουν από το μηδέν, αλλά δεν έχει σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «τεχνικό πρόβλημα», αλλά δεν είναι άλυτο πρόβλημα για την Ουκρανία.

Le Monde Diplomatique: Οι αιτίες της ουκρανικής κρίσης

Παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την εντεινόμενη ένταση στην Ουκρανία, απουσιάζουν εμφανώς από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.



Παρίσι και Βερολίνο ευθυγραμμίστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ώθησαν τη Ρωσία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις ΗΠΑ. Και άφησαν τη Γηραιά Ήπειρο να γίνει και πάλι πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεω, σημειώνει ο David Teurtrie, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Inalco), συγγραφέας του «Russie. Le retour de la puissance»,Το άρθρο του μπορείτε να διαβάστε στην Αυγή, ενώ στα γαλλικά μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της Le Monde Diplomatique.

Μεντβέντεφ για πάγωμα Nord Stream: Ωραία, σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2 χιλιάδες ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικό αέριο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 , προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σ’ έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2.000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να παγώσει η πιστοποίηση του Nord-Stream-2. «Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Mπορέλ: Καταδικάζει την κίνηση Πούτιν η ΕΕ, ετοιμάζει πρόσθετα μέτρα

Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στην κίνηση της Ρωσίας «με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο:

«…Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ».

Δημ. Παπαδημούλης για Ουκρανία: Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και πολιτική-διπλωματική λύση

Όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη. Να μην ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου γιατί ο πόλεμος θα βλάψει τους πάντες και δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία. Επίσης, αναφέρει πως όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

«Καταδικάζει» τη ρωσική ενέργεια ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική», αναφέρεθ ο Κυρ Μητσοτάκης σε μήνυμά του.

Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ ο Μπλίνκεν

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αρνούμενος να συναντηθεί αύριο Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Η αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία, δυναμίτισε το ήδη εκρηκτικό τοπίο ανατρέποντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο φόβος ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, προ των πυλών της οποίας είναι ανεπτυγμένοι 150.000 ρώσοι στρατιωτικοί σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έχει φθάσει σε επίπεδο παροξυσμού.

Παράλληλα, οι κυρώσεις  από τη Δύση προς τη Μόσχα κλιμακώνουν την ένταση στην ανατολική Ουκρανία με την διπλωματία να χάνει έδαφος και τα στρατιωτικά πυρά να είναι αυτά που κερδίζουν έδαφος συνεχώς. Οι φόβοι πως μια ανοιχτή σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει ολοένα και αυξάνονται.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ωστόσο, δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (…) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας. «Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί