Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας που έσπευσε να αναγνωρίσει τις αποσχιθείσες περιοχές ενώ παράλληλα διατάχθηκε η αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην περιοχή, κάτι που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ανοησία».
Δείτε επίσης: Τύμπανα πολέμου: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ο Πούτιν
Ουκρανία: O Ζελένσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Την ίδια στιγμή, άρματα μάχης και μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις φτάνουν στο Ντονμπάς, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
🇷🇺🇺🇦⚡️Eyewitnesses on the ground in Donbass report massive amount of Russia military equipment being deployed. pic.twitter.com/lY542qwioQ
— Ukraine War Report (@UkrWarReport) February 21, 2022
Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ακολούθησε έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο Ουκρανός πρεσβευτής τόνισε ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» ενώ το Κίεβο απαιτεί από τη Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών ως ανεξάρτητων κρατών.
Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» και είναι ανοιχτή σε διάλογο προκειμένου να αποτρέψει ένα επαπειλούμενο «λουτρό αίματος».
🇷🇺⚡️BREAKING: PUTIN HAS INSTRUCTED THE RUSSIAN ARMED FORCES TO CARRY OUT PEACEKEEPING FUNCTIONS IN THE DPR AND LPR.
— Ukraine War Report (@UkrWarReport) February 21, 2022
«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή στη διπλωματία»
Συγκεκριμένα, η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Βασίλι Νεμπένζια.
«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.
Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη από τη Δύση, περιμένει ο Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.
«Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Τα ουκρανικά σύνορα «δεν θα αλλάξουν»
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.
Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.
«Ανοησίες» η ανακοίνωση της Ρωσίας για «ειρηνευτικές δυνάμεις» λένε οι ΗΠΑ
Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.
Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Οι αντιδράσεις στον ΟΗΕ
Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και να διατάξει να αναπτυχθούν ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις εκεί.
Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.
Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».
Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,
Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».
Για «επίθεση» στην Ουκρανία η οποία είναι «απρόκλητη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο» έκανε λόγο η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας Όπως είπε, ο Πούτιν χαρακτήρισε τα στρατεύματά του «ειρηνευτική δύναμη, είναι γελοίο, ξέρουμε τι είναι πραγματικά» όπως είπε. Κατά την ίδια, «οι συνέπειες των πράξεων της Ρωσίας θα είναι δεινές, σε όλη την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον πλανήτη».
Όπως παραδέχθηκε η ίδια, «ο πρόεδρος Πούτιν έκανε κομμάτια την Συμφωνία του Μινσκ. Έχουμε κάνει σαφές πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει εκεί». Από την άλλη, ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν στη χρήση διπλωματικών μέσων. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το τραπέζι της διπλωματίας είναι ο μόνος χώρος όπου υπεύθυνα κράτη επιλύουν τις διαφορές τους», όπως είπε η Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σεργκίι Κυσλίτσια από την πλευρά του απαίτησε ανάκληση από την Μόσχα της απόφασης για αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών. «Τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας είναι και θα παραμείνουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε δήλωσης και δράσεων από την Ρωσική Ομοσπονδία … Είμαστε στον τόπο μας και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν».
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρέσβης της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει «ανοιχτή στη διπλωματία» και δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει «νέο αιματοκύλισμα στο Ντονμπάς».
Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέ χαρακτήρισε μία πιθανή αποστολή στρατευμάτων «μία ακόμη ωμή παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας». «Καλούμε τη Ρωσία να απέχει από κάθε άλλη κίνηση αποσταθεροποίησης, ειδικά αυτές που μπορεί να υπονομεύσουν την ασφάλεια των κατοίκων και να τους θέσουν σε κίνδυνο».
Η Βρετανία παρέμεινε πιστά δίπλα την Ουάσιγκτον, με την πρέσβη της στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ να δηλώνει ότι θα έχουν σοβαρές και σε πολύ μεγάλο βάθος συνέπειες για την Ρωσία «οι κινήσεις που έγιναν σήμερα … γελοιοποιούν τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με βάση το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και τις συμφωνίες του Μινσκ που υποστήριξε η απόφαση 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σημειώνεται ότι η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από το ουκρανικό αίτημα υποστηρίχθηκε μόνο από οκτώ μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία από τα μόνιμα μέλη), από τα 15 συνολικά. Εκτός της Ρωσίας και της Κίνας που συμπληρώνουν την πεντάδα των μόνιμων μελών, στα υπόλοιπα δέκα τρέχοντα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ περιλαμβάνονται χώρες που έχουν την δική τους «ιστορία» με υποστήριξη αυτονομιστών, όπως η Αλβανία για το Κόσοβο, ή ακόμη και η Ιρλανδία που αυτή την περίοδο βλέπει το Brexit να απειλεί ξανά την συνοχή του νησιού. Συμμετέχει ακόμη η Βραζιλία του Μπολσονάρου, «συμμάχου» του Πούτιν, αλλά και η Ινδία που έχει τα δικά της θέματα με το Πακιστάν στο Κασμίρ.
Επίδειξη ισχύος Πούτιν
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε χθες Δευτέρα ως ανεξάρτητα κράτη, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα σύρραξη.
Με δύο εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε έπειτα από τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και έδωσε διαταγή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές για να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο.
Δεν διευκρινίζεται ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Σε μακροσκελή ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Πούτιν αρκετές στιγμές φαινόταν να έχει καταληφθεί από οργή, απαίτησε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του εναντίον των αυτονομιστών προειδοποιώντας το πως θα έχει την αποκλειστική «ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας».
Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάπου 150.000 στρατιωτικούς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Δύση, προκαλώντας ανησυχίες για εισβολή μεγάλης κλίμακας.
Δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης που υπέγραψαν η Μόσχα και οι αυτονομιστές, διάρκειας έξι ετών, αναμένεται να επικυρωθούν από το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα. Προβλέπουν την ανάπτυξη «των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», για να εγγυηθούν «διαρκή ασφάλεια».
«Ούτε σπιθαμή»
Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις τελευταίες ρωσικές ενέργειες «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του κράτους μας», διαμηνύοντας πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας, ήταν η αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Είπε ακόμη πως αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη.
«Έχω πάθει σοκ, έχω πολλούς συγγενείς στην ανατολική Ουκρανία, είμαι από το Ντονέτσκ αλλά ζω στο Κίεβο εδώ και οκτώ χρόνια, κι αυτές οι ειδήσεις είναι οι πιο τρομακτικές των τελευταίων οκτώ ετών», είπε ο Αρτέμ Ιβασένκο, κάτοικος Κιέβου.
Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με γαλλογερμανική μεσολάβηση που, παρά τις συχνές παραβιάσεις της, επέτρεψε να σταματήσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες στα μέτωπα όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποφασίσει ακόμη και να αποπειραθεί να καταλάβει με ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ολόκληρη την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων σήμερα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.
Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».
Με τόνο καθηγητή, ο ρώσος πρόεδρος παρέδωσε μάθημα – αναθεωρημένης – ιστορίας από το Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας την Ουκρανία σαν τεχνητή χώρα, αδιαχώριστη από τη Ρωσία.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από το να περάσει στη δράση. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να επιτύχει αποκλιμάκωση και να πείσει να οργανωθεί σύνοδος κορυφής των κ.κ. Μπάιντεν και Πούτιν. Το Κρεμλίνο έβαλε όμως τέλος χθες το πρωί στις ελπίδες του.
Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκαναν λόγο για πάνω από 3.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται. Χθες Δευτέρα, το Κίεβο έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, δύο στρατιώτες κι έναν άμαχο. Οι φιλορώσοι αντάρτες μίλησαν για τρεις άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61.000 άμαχοι «εκκενώθηκαν» από τις περιοχές των αυτονομιστών, μεταφέρθηκαν στο δικό της έδαφος.
Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε άρματα μάχης χωρίς διακριτικά και άλλα στρατιωτικά οχήματα να κινούνται σε δρόμους της Ντανιέτσκ.
Τα διπλωματικά περιθώρια στενεύουν
Ο κ. Πούτιν κατηγορεί για την κρίση τις δυτικές χώρες, τούς προσάπτει ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία» και εγείρουν «σοβαρή απειλή, πολύ μεγάλη για εμάς».
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του ρώσου προέδρου, στις οποίες είδε το πρόσχημα για την «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία, όπως το έθεσε.
«Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό», είπε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ. Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας «θα είναι τρομερές, σε όλη την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο», πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρεσβευτής, ο Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά τα δυτικά κράτη «α το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».
Στις διεθνείς αγορές, οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε υψηλό επταετίας, νομίσματα όπως το γεν, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κάνουν ράλι, το ρούβλι πέφτει – έφθασε ακόμη και σε ισοτιμία 80:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Το απόγευμα η ανακοίνωση για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας
Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».
«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».
Ο Καγκελάριος Σολτς «παγώνει» τον αγωγό Nord Stream 2
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε το “πάγωμα” τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε χθες και επισήμως τις αποσχισθείσες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.
“Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδιαίτερα αναφορικά με τον Nord Stream 2”, ανέφερε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδός ομόλογο του.
Ο Σολτς τόνισε πως έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει μια έκθεση ασφάλειας για τον εφοδιασμό, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.
“Αυτό ακούγεται τεχνικό αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα έτσι ώστε να μην υπάρξει πιστοποίηση του αγωγού αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας.
“Χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία”, πρόσθεσε.
“Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας θα προβούν σε νέα αξιολόγηση της ασφάλειας του εφοδιασμού υπό το πρίσμα του τι έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες”.
Άμεση ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας R. Habeck, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αποσυρθεί η έκθεση για την ασφάλεια της προμήθειας του αγωγού, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης.
Το πιο διχαστικό ενεργειακό project της Ευρώπης, ο Nord Stream 2, έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή χώρα διέλευσης, την Ουκρανία, στον πυθμένα της Θάλασσας της Βαλτικής.
Έχει αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις ΗΠΑ και από την Ουκρανία, με την αιτιολογία ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αρνείται τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία και την καθιστά πιο ευάλωτη στη ρωσική εισβολή.
Εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι ο Nord Stream 2 ήταν κυρίως ένα εμπορικό project που διαφοροποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται από τη Ρωσία για το ήμισυ περίπου των ενεργειακών της αναγκών.
Το περασμένο φθινόπωρο όταν προκλήθηκαν ξανά εμπλοκές στην αδειοδότηση του Nord Stream 2, η ρωσική πλευρά είχε απαντήσει με μείωση των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μάλιστα η κίνηση αυτή είχε συντελέσει καθοριστικά στην έξαρση της ενεργειακής κρίσης και στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε υψηλά επίπεδα.