Είναι αξιοθαύμαστη η προσήλωση και αφοσίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Εργασίας προσωπικά στην προώθηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών στην απασχόληση, την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση. Κάθε νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη εισφέρει και μια νέα «καινοτομία» σε βάρος των εργαζόμενων και των βασικών δικαιωμάτων τους.
Ο υπουργός, όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν κάποτε την «Ολυμπιακή», πολύ πρόσφατα τη ΔΕΗ, τώρα τη ΛΑΡΚΟ: ως «επιχείρηση» προς εκποίηση, αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση.
Ο ΕΦΚΑ είναι ο μεγάλος ασθενής της κοινωνικής ασφάλισης, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ένας γραφειοκρατικός, ψηφιακά καθυστερημένος, υποστελεχωμένος και δυσκίνητος μηχανισμός που βασανίζει πρωτίστως τους υποψήφιους συνταξιούχους.
Ποια είναι η «θεραπεία» του; Να ενισχυθεί με καταρτισμένο προσωπικό, να στηριχθεί τεχνολογικά, να επιταχυνθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του, να σταματήσει να βομβαρδίζεται το ταλαιπωρημένο δυναμικό του με αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις και εγκυκλίους.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, αφού έχει αποτύχει παταγωδώς στις υποσχέσεις της για δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων ή για την περίφημη ψηφιακή σύνταξη, απαντά στα προβλήματα του ΕΦΚΑ με τη μόνη λύση που ξέρει, τη λύση-πασπαρτού: την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών του ΕΦΚΑ, πιθανότατα με απώτατο στόχο τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Μετά την αμφιβόλου αποτελέσματος ανάθεση σε ιδιώτες νομικούς και λογιστές της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της διοίκησης και διεύθυνσης του ΕΦΚΑ. Προφανώς, η κομματική επετηρίδα των στελεχών που ορέγονται τις 256 ακριβοπληρωμένες θέσεις διευθυντών του οργανισμού έχει ήδη καταρτιστεί.
Είναι ισχυρό το δέλεαρ των 5.000 – 8.000 ευρώ τον μήνα και θα υπάρξει «γαλάζιος» διαγκωνισμός, αλλά υποθέτουμε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης θα επιφυλάσσει και νέες ευκαιρίες στους εκλεκτούς τους στο «κράτος-ΙΧ» που οραματίζεται και προωθεί.
Ωστόσο, εκτός από την τακτοποίηση των golden boys στις θέσεις-κλειδιά του ΕΦΚΑ, η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης του μάνατζμεντ ένα σίγουρο και δυστυχώς άμεσο αποτέλεσμα θα έχει: θα πυροδοτήσει κύμα φυγής ή δυσαρέσκειας έμπειρων στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, θα διαταράξει τις εσωτερικές σχέσεις στις υπηρεσίες και σε τελική ανάλυση θα προκαλέσει ένα διοικητικό χάος άγνωστης διάρκειας με τελικά θύματα τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Από την Άποψη της ΕΦ.ΣΥΝ.