Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία – Άμεση ρωσική εισβολή βλέπει ο Μπάιντεν

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε μερική απόσυρση των στρατευμάτων της, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενη εισβολή

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Ουκρανία καθώς η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση. Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια».

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι ο κίνδυνος εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» προσθέτοντας ότι υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία». «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο ίδιος.

Μπάιντεν
EPA/JIM LO SCALZO

Την ώρα που ο πρόεδρος την ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις της αναφέροντας ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει διαμηνύσει, αντίθετα εξακολουθεί, να τα ενισχύει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Όσον αφορά στην διπλωματική επίλυση ο Μπάιντεν δήλωσε ότι παραμένει εφικτή, και γι΄αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πάει στα Ηνωμένα Έθνη. «Θα εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο δρόμος», είπε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει ένας τρόπος εξόδου», είπε.

Παράλληλα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δηλώνει ότι «τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Και τα πυρηνικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη Ρωσία

Την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν, την 11σέλιδη απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Μόσχα βάζει στις συζητήσεις τη συμφωνία για τα πυρηνικά και για τη Συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις πρέπει να εξεταστούν συνολικά και όχι τμηματικά.

Μεταξύ άλλων, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν εποικοδομητικές απαντήσεις στα βασικά σημεία των ρωσικών προτάσεων, ότι η Δύση αγνοεί τις «κόκκινες» γραμμές της Μόσχας η οποία επιμένει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Βαλτική και την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη

Παράλληλα, η Ρωσία αναμένει εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πως δεν θα προχωρήσει σε επέκταση προς τα ανατολικά κα ιπροσθέτει ότι οι δεσμεύσεις της από τη συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994 δεν σχετίζονται με την εσωτερική διαμάχη στην Ουκρανία.

«Όχι μόνο δεν υφίσταται εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται»

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της σημειώνει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λούίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

Στη Ρωσία αύριο ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την Παρασκευή στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, στο πλαίσιο των παραδοσιακά ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, θα εξετασθεί η διμερής συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί