Τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού στο Βέλγιο

Σε μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης, η προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες και η τετραήμερη εργασία υπό όρους

Αλλάζει τα εργασιακά πρότυπα το Βέλγιο σε σειρά μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τετραήμερη εργασία, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην αποσύνδεση μετά το πέρας της εργασίας, χωρίς κυρώσεις από τους εργοδότες.

Οι μεταρρυθμίσεις στην μετά-covid εποχή που φέρνει η πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού δίνουν το δικαίωμα στους εργαζομένους να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας τους και να αγνοούν τα μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία μετά το πέρας του ωραρίου χωρίς να φοβούνται αντίποινα. «Έχουμε βιώσει δύο δύσκολα χρόνια. Με αυτή τη συμφωνία, θέτουμε ένα φάρο για μια οικονομία πιο καινοτόμο, βιώσιμη και ψηφιακή. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ισχυρότερες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, τόνισε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, είναι η δημιουργία μιας πιο δυναμικής και παραγωγικής οικονομίας. «Αν συγκρίνετε τη χώρα μας με άλλες, θα δείτε συχνά ότι είμαστε πολύ λιγότερο δυναμικοί» ενώ σημείωσε ότι «μετά από δύο δύσκολα χρόνια, η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί. Με αυτή τη συμφωνία, θέτουμε τα σημεία αναφοράς για μια καλή οικονομία».

Οι εργαζόμενοι στην gig economy θα έχουν επίσης ισχυρότερη νομική προστασία βάσει των νέων κανόνων, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια κατόπιν αιτήματος. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει πολλαπλές αναγνώσεις από ομοσπονδιακούς νομοθέτες πριν τεθεί σε ισχύ.

Όπως μεταδίδει το Euronews η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει βελτιστοποιημένη νομική προστασία βάσει των νέων κανόνων, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό μέρος των νέων εργασιακών μεταρρυθμίσεων του Βελγίου θα επηρεάσει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας θα δώσει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ζητήσουν να εργάζονται τετραήμερη εβδομάδα, χωρίς απώλεια μισθού. Οι εργαζόμενοι θα καλούνται να εργαστούν περισσότερες ώρες καθημερινά, για μια περίοδο έξι μηνών. Μετά από το πέρας των έξι μηνών, θα μπορούσαν να επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση ή να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εβδομάδα χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Οι εταιρείες μπορούν να απορρίψουν το αίτημα του εργαζομένου για μικρότερη εβδομάδα εργασίας, βάσει της οποίας θα εργάζονται τις ίδιες συνολικές ώρες, αλλά οι εργοδότες θα πρέπει να αιτιολογούν εγγράφως την απάντησή τους.

Στην πράξη η μεταρρύθμιση διατηρεί την εβδομάδα εργασίας των 38 ωρών, με μια επιπλέον ημέρα άδειας που αντισταθμίζει τις περισσότερες ώρες εργασίας της άλλες ημέρες. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να ζητούν μεταβολή στο πρόγραμμα εργασίας τους. Η ελάχιστη περίοδος ειδοποίησης για τις βάρδιες αλλάζει επίσης, με τις εταιρείες πλέον να υποχρεούνται να παρέχουν χρονοδιαγράμματα τουλάχιστον επτά ημέρες νωρίτερα.

Παρέμβαση για τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο Βέλγιο έκανε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης μέσω Twitter, ο οποίος τόνισε ότι «Αυτά που στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ακούγονται όνειρα θερινής νυκτός, στην Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα».

https://twitter.com/kostarvanitis/status/1493589214902071296?ref_src=twsrc%5Etfw

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Τον Ιανουάριο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονταν για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου είχαν το δικαίωμα να αποσυνδεθούν, επιτρέποντάς να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας και να αγνοούν μηνύματα μετά από ώρες χωρίς αντίποινα από τα αφεντικά.

Πλέον όλοι οι Βέλγοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν το ίδιο δικαίωμα, δήλωσε την Τρίτη η Ντερμάν. «Το όριο μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής γίνεται ολοένα και πιο πορώδες. Αυτές οι αδιάκοπες απαιτήσεις μπορούν να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζομένου» σημείωσε.

Στην πράξη, ο νέος νόμος θα ισχύει για όλους τους εργοδότες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους. Οι εργοδότες αναμένεται να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα για να συμπεριλάβουν το δικαίωμα αποσύνδεσης στις συλλογικές συμβάσεις.

Ρυθμίζεται η εργασία σε πλατφόρμες

Η δέσμη των μεταρρυθμίσεων στοχεύει επίσης και στην εργασία σε πλατφόρμες όπως η Uber, η Deliveroo και η Just Eat Takeaway να λαμβάνουν ασφάλιση κατά των τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία και σαφέστερους κανόνες που καθορίζουν ποιος είναι – και ποιος όχι – αυτοαπασχολούμενος.

Οι νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Βελγίου προστίθενται σε μια προτεινόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει πέντε κριτήρια για να κρίνει κανείς εάν ένας εργαζόμενος στην gig economy πρέπει να θεωρείται μισθωτός ή όχι.

Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που πληρούν τρία από τα οκτώ πιθανά κριτήρια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της παρακολούθησης της αποδοτικότητας στην εργασία, του ότι δεν μπορούν να αρνηθούν εργασίες ή ότι η αμοιβή τους αποφασίζεται από την εταιρεία – θα θεωρούνται πλέον εργαζόμενοι με δικαιώματα σε αναρρωτική άδεια και χρόνο αποδοχών μακριά από.

Οι κανόνες δεν εμποδίζουν κανέναν να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή εργολάβος, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Φρανκ Βαντενμπρούκε. «Αν κάποιος θέλει να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος, μπορεί να το κάνει και θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί