Μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 10/2 οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους. «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» φώναζαν οι εργαζόμενοι.Όπως αναφέρει η Αυγή, έφτασαν με λεωφορεία από τα χωριά των εργατών γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και τον Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας.
Μαζί τους ενώθηκαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, δεκάδες Σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής, αλλά και εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς οι λιμενεργάτες της COSCO που δίνουν σκληρή μάχη για την υπογραφή Σύμβασης.
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα και δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλους για τη ζωή και το δικαίωμα στην εργασία, για τις οικογένειές τους. Απαιτούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας των δικαιωμάτων και του μόχθου τους, διατρανώνοντας: «Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».
Στο πλευρό τους βρέθηκε μεταξύ άλλων και κλιμάκιo του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και την αν. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη.
Επίσης, βρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι στην Cosco. «Στης Cosco την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει» ένα από τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα.
Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο. Το 2017 κάλυψε το 5,4% των αναγκών τής Ευρώπης σε νικέλιο. Ωστόσο, η σταδιακή διακοπή των εγκαταστάσεων του εργοστασίου μετά την εκκίνηση της ειδικής διαχείρισης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε στη μείωση της παραγωγής, η οποία σε ετήσια βάση το 2020 ήταν 6.000 τόνοι και το 2021 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους.
Σήμερα, διακυβεύεται η δουλειά περίπου 1.100 μόνιμων εργαζόμενων, 4.000 εργολαβικών αλλά και πάνω από 10.000 ανθρώπων που σχετίζονται έμμεσα με τη λειτουργία των μεταλλευτικών κέντρων σε Εύβοια, Θήβα και Καστοριά, του λιγνιτωρυχείου στα Σέρβια Κοζάνης και του εργοστασίου στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ώστε να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με ενιαία λειτουργία και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε μετά από συνάντηση με τα σωματεία τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας, καθώς και τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι επί 4,5 χρόνια αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου την επίμαχη περίοδο είχε πέσει στο ένα τρίτο. Αντίθετα, τόνισε πως σήμερα «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως «είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας».
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εφη Αχτσιόγλου ζήτησε να βρεθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διατήρηση της επιχείρησης εν λειτουργία με διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «που έταξε πολλές και καλές δουλειές, ότι αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία από 1.200 εργαζόμενους και το δικαίωμα στη στέγη».
Σε υψηλούς τόνους και ο βουλευτής Ευβοίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι «η ναυαρχίδα της ελληνικής μεταλλουργίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το δρομολογημένο ξεπούλημα, αγνοώντας τη θετική προοπτική που υπάρχει, όχι μόνο με την άνοδο του νικελίου, αλλά και με τη χρήση του σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας».
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης μέσω στρατηγικού επενδυτή και όχι κρατικοποίησης, ώστε «να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά». Χαρακτήρισε μάλιστα αποτυχημένη την επιλογή της Ν.Δ. να θέσει την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2020. «Θα κλείσει η επιχείρηση και θα την κάνετε δωράκι σε επενδυτή της δικής σας επιλογής, όπως κάνει η Μαξίμου Α.Ε.», συμπλήρωσε η Τόνια Αντωνίου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.).
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «έγκλημα» κατά της ΛΑΡΚΟ, παραδίδοντας «έναν γίγαντα της βιομηχανίας σε μονοπωλιακά συμφέροντα». Εκανε λόγο για «στυγνό, απίστευτο κυνισμό, στέλνοντας 1.200 άτομα στην ανεργία και ξεσπιτώνοντας 300», προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία: «Το 2019 ο Τσακαλώτος υπέγραψε με την Ε.Ε. ότι θα κάνετε ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Τι φωνάζετε σήμερα μετά τα 14 αεροδρόμια και τα λιμάνια που ιδιωτικοποιήσατε; Πόσο προσκυνημένοι είστε στον ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της Ε.Ε.; Και θέλετε και προοδευτική διακυβέρνηση. Καρέκλες θέλετε».
Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης ο Βασίλης Σπανάκης (Ν.Δ.) τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης χωρίς να μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι ή να ξεσπιτωθούν, απορρίπτοντας σενάρια πτώχευσης της ΛΑΡΚΟ. Αναρωτήθηκε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε χρόνια όταν ήταν κυβέρνηση και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει την κινδυνολογία. «Λυπάμαι αλλά η ΛΑΡΚΟ είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία. Προσπαθούμε να σώσουμε όσο περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε και να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής», συμπλήρωσε ο Γιάννης Λοβέρδος (Ν.Δ.).