Σοκ προκαλούν σε εκατομμύρια πολίτες οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, οι οποίες «καίνε» το εισόδημα των πολιτών την ώρα που η ακρίβεια είναι παρούσα εδώ και μήνες. Σαν να μην έφτανε η άνοδος στις τιμές ρεύματος, αλλά και σε μια σειρά βασικών προϊόντων, έρχεται και η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα να επιδεινώσει την κατάσταση, με την κυβέρνηση να αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως η μείωση των ειδικών φόρων, κάτι που παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια τέτοια κίνηση καθώς θα ευνοούσε με τον τρόπο αυτό τους πλουσίους, αφού τα πιο φτωχά στρώματα δεν διαθέτουν αυτοκίνητο.
Χειροτερεύει η κατάσταση
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φράγμα των 2 ευρώ έσπασε η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) πανελλαδικά, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά που παλεύουν εδώ και μήνες να αντεπεξέλθουν στο τρομακτικό ενεργειακό κόστος σε όλα τα επίπεδα.
Η μέση πανελλαδική τιμή (Παρατηρητήριο Τιμών) βρίσκεται στο 1,831 ευρώ/λίτρο, ωστόσο ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας μέχρι και η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ (Νομός Κυκλάδων 2,034 ευρώ/λίτρο). Πάντως, κατά τόπους υπάρχουν πρατήρια που πωλούν σε τιμές πολύ πάνω από τις μέσες: έως 1,949 ευρώ στην Αθήνα, έως 2,235 στον Νομό Μαγνησίας, έως 2 στον Νομό Λέσβου, έως 2.089 στον Νομό Δωδεκανήσου, έως 2,095 στα Κύθηρα κ.λπ.
Παράλληλα, σκεπτικισμός στην αγορά εντείνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Εφιαλτικές προβλέψεις για νέα άνοδο
Τον χορό των ανατιμήσεων σέρνει το πετρέλαιο, με την τιμή του brent στις διεθνείς αγορές να ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι και να καλπάζει προς τα 100 δολάρια και το φυσικό αέριο να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις και να είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέρυσι.
Η όλη κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί επιφέρει ακόμη ένα ισχυρότατο πλήγμα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα (ως μέσος όρος) και τα 2,2 ευρώ το λίτρο στα νησιά, κάτι το οποίο θα σημάνει την επιδείνωση της κατάστασης.
Αναγκαία η μείωση ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα
Για επιτακτική πλέον ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά καύσιμα κάνουν λόγο οι πρατηριούχοι, ενώ η αμόλυβδη ήδη σπάει το φράγμα των 2 ευρώ.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητάει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι, όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.
Ζητεί επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία, ενώ σημειώνει ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.
Η ΠΟΠΕΚ αναφέρεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές που το χρησιμοποιούν είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών.
Τέλος, θυμίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της παραβατικότητας, που θα αποφέρουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς.