Την κατάργηση της αντιεπιστημονικής και αντιπαιδαγωγικής ρύθμισης που εξαρτά την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης από τον αριθμό των μαθητών που υπάρχουν στο σχολείο, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εφαρμόζει και η σημερινή, που προβλέπει ότι χρειάζεται να φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα (250) μαθητές στο σχολείο, από τους οποίους τουλάχιστον δεκαπέντε (15) να έχουν γνωματεύσεις από αρμόδιο δημόσιο φορέα, για να τοποθετούνται στο σχολείο δύο ειδικοί παιδαγωγοί.
Όπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, τα αποτελέσματα αυτής της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής φαίνονται στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκίνη Χάνι, του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, σε βάρος των μαθητών και των γονιών τους. Τη στιγμή που στο συγκεκριμένο σχολείο οι γνωματεύσεις στην αρχή της σχολικής χρονιάς έφταναν τις 35, δεν ιδρύθηκε 2ο Τμήμα Ένταξης γιατί στο σχολείο φοιτούν 240 και όχι 250 μαθητές!
Στην πράξη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση περιφρονεί το δικαίωμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες να έχουν τη σωστή παιδαγωγική υποστήριξη μέσα στο σχολικό περιβάλλον, τη θεωρεί «κόστος», καταστρατηγώντας επιστημονικές γνωματεύσεις και αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη μόρφωση και την ψυχολογία παιδιών. Μεταθέτει την ευθύνη στους γονείς που αναγκάζονται να υποστηρίζουν τα παιδιά τους με ιδιωτική ειδική παιδαγωγό στο σπίτι, από το ήδη μειωμένο τους εισόδημα. Ακόμα κατήγγειλε ότι δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης σε κανένα Λύκειο της χώρας, ενώ δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες δομές.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη στους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού με περισσή ευκολία και συχνότητα, το νομοθετικό πλαίσιο τροποποιείται αν αφορά ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά γίνεται άλλοθι αν αφορά την κάλυψη λαϊκών αναγκών και εν προκειμένω τη στήριξη μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στην απάντησή της η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, αφού έσπευσε να δηλώσει την… «ευαισθησία» της κυβέρνησης, αρκέστηκε στο να επαναλάβει τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, στο λογική της συνέχειας του αστικού κράτους.
Επανερχόμενος ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του κάλεσε εκ νέου την υφυπουργό να πάρει θέση για το αν έστω σκέφτεται το υπουργείο να αλλάξει τη ρύθμιση, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να προχωρήσουν στη ζωή τους, με μέτρα όμως που να καλύπτουν τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν όλα τα απαραίτητα τμήματα χωρίς «κόφτες», με μόνιμο προσωπικό.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του υπουργείου ζήτημα αλλαγής της ρύθμισης.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ.Συντυχάκη: