Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη».
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα, αλλά και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Επίσης, η Γαλλία σκοπεύει να στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία, στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, είπε επίσης ότι σύντομα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αποστολή μιας δύναμης στη Ρουμανία και «προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα μας ζητηθεί» να αναπτυχθούν οι στρατιώτες «σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους των ευρωπαϊκών χωρών».
Τι είχε πει ο Μπάιντεν
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει «σύντομα» έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη.
«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, και ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Λαβρόφ: Να έχουμε μια σχέση «αλληλοσεβασμού» με την Ουάσινγκτον
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να έχει μια σχέση «αλληλοσεβασμού» με την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
«Θέλουμε καλές σχέσεις, ισότιμες, με αμοιβαίο σεβασμό με τις ΗΠΑ, όπως και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου», είπε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ρωσία «δεν θέλει να μείνει σε μια κατάσταση όπου η ασφάλειά της παραβιάζεται συνεχώς». «Κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι η γραμμή που πρέπει να υπερασπιστούν (οι χώρες του ΝΑΤΟ) μετακινείται ανατολικότερα. Τώρα, έφτασε ήδη στην Ουκρανία», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έπληττε σοβαρά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Η Μόσχα θα επιδιώξει επομένως «όχι μόνο να λάβει διαβεβαιώσεις, πολιτικές δεσμεύεις για το θέμα αυτό, αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις» οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τα «νόμιμα συμφέροντα» της Ρωσίας, εξήγησε.
Όπως είπε ο Λαβρόφ, η Ρωσία θα στείλει «επίσημο αίτημα» στις χώρες του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζητώντας τους να διευκρινίσουν πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους «εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν απειλεί την Ουκρανία. «Δεν θέλουμε πόλεμο. Και δεν τον χρειαζόμαστε. Και αυτοί που τον επιβάλλουν, δηλαδή οι Δυτικοί, επιδιώκουν (να επιτύχουν) τους δικούς τους εγωιστικούς σκοπούς», είπε σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.