Δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση στο αδιέξοδο της εκλογικής διαδικασίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού οι δυνάμεις της Αριστεράς απέχουν και δεν εξασφαλίζεται πλειοψηφία.
Σε εκλογικό κοινοβουλευτικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Σέρτζιο Ματαρέλα που φτάνει στο τέλος της θητείας του. Ακόμη και τώρα, μετά από μέρες αλλεπάλληλων ψηφοφοριών δεν έχει αναδειχθεί κάποιος υποψήφιος με την ευρεία έγκριση της πλειοψηφίας του ιταλικού Κοινοβουλίου, καθώς οι δυνάμεις του πολιτικού φάσματος από την άκρα δεξιά μέχρι την αριστερά δεν μπορούν να συναινέσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Νωρίτερα, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές της ιταλικής κεντροαριστεράς, των Πέντε Αστέρων και της Ιταλικής Αριστεράς δεν συμμετείχαν στην πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας επιλέξει τη γραμμή της αποχής μέχρι τη λήξη της διαδικασίας. Ο λόγος της στάσης των δυνάμεων του προοδευτικού μετώπου βασίζεται στο ότι «η κεντροδεξιά συνεχίζει να χειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο την σημαντική δημοκρατική και συνταγματική αυτή διαδικασία, την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας».
Η ιταλική συντηρητική παράταξη αποφάσισε σήμερα να ψηφίσει την νυν πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε. Σημειώνεται ότι η Καζελάτι είναι άκρως συντηρητική, έχοντας τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά των αμβλώσεων, κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων και κατά των μεταναστών.
Ειδικότερα, στην πέμπτη ψηφοφορία, η Καζελάτι, έλαβε 382 ψήφους, ενώ οι 406 βουλευτές και γερουσιαστές του προοδευτικού χώρου απείχαν όπως αναμενόταν. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε 46 ψήφους, ο δικαστικός Νίνο Ντι Ματέο 38, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8 και 7 ο συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταϊάνι. Περίπου 70 βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς δεν έδωσαν τη στήριξή τους στην Καζελάτι.
Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι (ο οποίος τις προηγούμενες μέρες έδειξε μεγάλη κινητικότητα) δεν κατάφερε να χτίσει τις αναγκαίες «γέφυρες» με την κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια.
Σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι.