Την επόμενη εβδομάδα – μέσω παράδοσης στο σπίτι – ξεκινάει η αγωγή με αντιικά φάρμακα για τον νέο κορονοϊό, που θα αφορά άτομα με προβλήματα υγείας, από 18 ετών και άνω, αλλά όχι εγκύους που διαγιγνώσκονται θετικές, όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός.
Η Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε ότι για τη θεραπεία θα απαιτείται θετικό rapid test ή PCR και σχετική αίτηση από θεράποντα γιατρό.
Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ενώ αν εγκριθεί, εντός 24 ωρών, με sms στο κινητό του γιατρού και του ασθενή, θα αποκτάται πρόσβαση στα χάπια.
Η κ. Γκάγκα ανέφερε ακόμη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για τη χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.
Η θεραπεία θα χορηγείται για πέντε ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου. Οι γιατροί που θα κάνουν την συνταγογράφηση, θα παρακολουθούν και την πορεία της νόσου, την έβδομη ημέρα της χορήγησης και την 28η.
Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες
Στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων απέδωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο τροποποιήθηκαν οι συμπεριφορές και τα κρούσματα παρουσιάζουν ήπια μείωση.
Τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 150.000 και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε η καθηγήτρια, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.
Ανέφερε παράλληλα, πως μπορεί να υπάρχει μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο οι νοσηλείες αγγίζουν τις 5.000, ενώ έκανε λόγο για ήπια – αλλά σταθερή – αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων.
Μιλώντας για το σύστημα υγείας και τη διαθεσιμότητα, σημείωσε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid.
Tο μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων τόνισε ακόμη πως η Όμικρον έχει κυριαρχήσει πλέον στη χώρα και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια μείωση της τάξεως του 12% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, «χθες ήταν κάτω από 400 ασθενείς σε όλη την επικράτεια», ενώ οι οκτώ στους 10 που νοσηλεύονται έχουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δ.
Όπως αναφέρει άλλωστε και ο ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 935 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 16 Ιανουαρίου 2022, ανέδειξε συνολικά 872 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 872 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 739 αφορούν στο στέλεχος Omicron και τα 133 αφορούν στο Delta. Ένα εκ των 133 στελεχών Delta αφορά στο στέλεχος ΑΥ.4.2, το οποίο εντοπίστηκε σε εγχώριο κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Δύο εκ των 133 στελεχών Omicron αφορούν στο στέλεχος ΒΑ.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε εισαγόμενα κρούσματα
«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπερήλικες με υψηλή συνοσηρότητα», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «η νόσος Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».
Όπως προέβλεψε, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων, που τώρα είναι σταθερά ψηλά, θα βελτιωθούν τις προσεχείς τρεις με τέσσερις εβδομάδες και θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση – με τους διασωληνωμένους ασθενείς να κυμαίνονται στους 550 με 600 ασθενείς, ενώ εκτίμησε ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των θανάτων.
Επανέλαβε παράλληλα, την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη, καθώς, όπως είπε, μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά της από το 57%, με την ενισχυτική δόση φθάνει στο 90%. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.