Την Πέμπτη γίνεται στο Μοντετσιτόριο η τέταρτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας, δίχως μεγάλες προσδοκίες. Τα κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, παρά την ακατάσχετη ονοματολογία. Τα κόμματα της Δεξιάς ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία ενώ το Δημοκρατικό κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι» είπαν ότι θα ψηφίσουν λευκό. Όμως, τα κόμματα δεν θέλουν να επεκταθεί στην επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία, με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και την Παρασκευή.
Δεν αναμένεται λευκός καπνός
Στην τέταρτη ψηφοφορία, η ανάδειξη του προέδρου γίνεται με απλή πλειοψηφία και όχι με την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Σειρά από συναντήσεις έλαβαν χώρα το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Από τη μία τα δεξιά κόμματα του Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα του Βορρά), της Τζόρτζα Μελόνι (Αδέρφια της Ιταλίας) και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia) έκαναν «σύνοδο κορυφής» για να αποφασίσουν την στάση τους, ενώ έγινε συνάντηση της κεντροαριστεράς, με τους Ενρίκο Λέτα (Δημοκρατικό κόμμα), Τζουζέπε Κόντε (Κίνημα Πέντε Αστέρων) και Ρομπέρτο Σπεράντσα (Ελεύθεροι και Ίσοι) να βλέπουν τους επικεφαλής των κομμάτων τους στην Βουλή και την Γερουσία.
Τα κόμματα της δεξιάς ανακοίνωσαν την αποχή για να αποφύγουν «απρόοπτα», καθώς θέλουν να ψηφίσουν ένα πρόσωπο «μεγάλης θεσμικής αξίας» ενώ τα κεντροαριστερά θα ψηφίσουν λευκό απόψε, καθώς θέλουν να αναδειχθεί μια υπερκομματική προσωπικότητα «που θα μπορεί να εκπροσωπήσει όλους τους ιταλούς». Ο Σαλβίνι επιμένει ότι ο Ντράγκι είναι χρήσιμος εκεί που είναι, στην πρωθυπουργία, ενώ αποκλείει ονόματα που προέρχονται από την Αριστερά, καθώς δεν θα μπορεί να παίξει το ρόλο του «βασιλοποιού» που τόσο θέλει.
Λίγες οι πιθανότητες του Ντράγκι
Ο πρωθυπουργός και πρώην τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι φαινόταν να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος, καθώς τα κόμματα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποια άλλη προσωπικότητα. Όμως πολλοί βουλευτές έδειξαν απρόθυμοι να στηρίξουν την υποψηφιότητά του καθώς φοβούνται ότι θα προκληθούν πρόωρες εκλογές και κυβερνητική αστάθεια, την στιγμή που διακυβεύονται τα 220 δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής ενίσχυσης.