Στο αρχείο έθεσαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς την δικογραφία σχετικά με ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis – Την ίδια στιγμή διερευνώνται ποινικά δημοσιογράφοι όπως ο Κ. Βαξεβάνης και η Γ. Παπαδάκου που έφεραν στο προσκήνιο το σκάνδαλο αποκαλύπτοντας τη γιγάντια εξωδικαστική συμφωνία της εταιρείας με το αμερικανικό δημόσιο.
Μετά από περίπου πέντε χρόνια από την έναρξη των ερευνών για παράνομες πρακτικές της ελεγχόμενης φαρμακοβιομηχανίας οι εισαγγελείς, με την έγκριση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη, θέτουν στο αρχείο την έρευνα για τους δύο τελευταίους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονταν για την πιθανότητα εμπλοκής τους στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά τον κ. Αβραμόπουλο η απόφαση για κλείσιμο της υπόθεσης φέρεται να είχε την συναίνεση και των τριών επίκουρων εισαγγελέων που χειρίστηκαν την δικογραφία, καθώς και του επικεφαλής τους Χρήστου Μπαρδάκη αλλά και του εισαγγελέα που ανέλαβε την μελέτη όλων των στοιχείων του φακέλου, Παναγιώτη Καψιμάλη.
Όσον αφορά τον κ. Γεωργιάδη, η απόφαση αρχειοθέτησης ελήφθη από δύο εκ των επίκουρων εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση, με την τρίτη εισαγγελική άποψη να υποστηρίζει ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Η θέση αυτή ωστόσο δεν υποστηρίχθηκε ούτε από τον κ. Καψιμάλη ούτε και από τον κ. Μπαρδάκη.
Με τις δύο σημερινές διατάξεις αρχειοθέτησης για τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, κλείνει πλέον επίσημα το σκέλος τής υπόθεσης που αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα όσον αφορά τους δύο πολιτικούς, καθώς ήδη είχε αρχειοθετηθεί η υπόθεση για άλλους επτά πολιτικούς ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για δωροληψία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, δέκατο από τους ερευνώμενους. Μάλιστα όσον αφορά τον τελευταίο η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση έχει ταχθεί υπέρ της παραγραφής του αδικήματος που του αποδίδεται, με αντίθετη την εισαγγελική εισήγηση. Την υπόθεση θα κρίνει Δικαστικό Συμβούλιο.
Το σκεπτικό της απόφασης
Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιρειών (συμφερόντων Άδωνη Γεωργιάδη) δεν αποτελούν στοιχείο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών». Κατά τους εισαγγελείς «τα εισπραχθέντα ανά ημέρα χρηματικά ποσά από πωλήσεις, καλύπτονται αναγκαστικά από την έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων. Δεδομένου ότι δεν αφορούν σε ποσά πέραν των ακαθάριστων εσόδων η όποια υπόνοια νομιμοποιήσεως παραθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη εικονικών φορολογικών στοιχείων ισόποσων των παράνομων εσόδων».
Επίσης, όπως αναφέρουν «δεν υπάρχει ένδειξη εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρείες συμφερόντων του Άδωνη Γεωργιάδη, ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της προελεύσεως των κατατεθέντων χρημάτων. Εκ των υπαρχόντων στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οποιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξεις δωροδοκίας ή απιστίας».
«..Συνεπώς, εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, που να δύναται να συσχετιστούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων..» επισημαίνουν στην πράξη αρχειοθέτησης οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.
Η οικονομική εισαγγελεία
Η εισαγγελική αρχή που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση ήταν η τελευταία που χειρίστηκε τις εν λόγω διοκγραφίες μετά την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και εκείνης του Οικονομικού Εγκλήματος και τη δημιουργία μίας ενιαίας εισαγγελικής αρχής για το σύνολο των σχετικών εγκλημάτων το 2020.
Με αυτόν τον τρόπο είχε απομακρυνθεί από τη θέση της λίγο πριν λήξει η θητεία της η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Αυτή η αλλγή στις εισαγγελικές δομές είχε γίνει μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δικαστικές ενώσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη κάτι που είχε προκαλέσει καταγεελίες η εργαλειακή χρήση της δικαιοσύνης. Το 2013 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε ανακοινώσει μετά βαΐων και κλάδων την ίδρυση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ανεξάρτητης από την Εισαγγελία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ενώ επτά χρόνια μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διαφορετική γνώμη για την τύχη της.
Α. Γεωργιάδης: Ημέρα χαράς – Δε θα το αφήσω να περάσει έτσι
Με μαγνητοσκοπημένη δήλωση του ο υπουργός Α. Γεωργιάδης που ήταν υπό διερεύνηση για σχεδόν πέντε χρόνια χαιρέτησε την απόφαση των εισαγγελέων ενώ έκλεισε τη δήλωση του με τη φράση «δε θα το αφήσω να περάσει έτσι» προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη ρεβάνς που θέλει να πάρει.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στο στόχαστρο του θα βρεθεί η δημοσιογραφική έρευνα καθώς το τελευταίο διάστημα δυο εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων που ανέδειξαν το θέμα στην Ελλάδα και ρώτησαν επιμόνως το λογικό ερώτημα «για ποιο λόγο η Novartis πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα και στη χώρα μας δε θεωρείται σκάνδαλο;» σύρονται με ιλαρές καττηγορίες που προσβάλλουν το Σύνταγμα ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Η δήλωση Γεωργιάδη
Δήλωσή μου, για την σημερινή μου Αρχειοθέτηση από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τις κατηγορίες εναντίον μου για την υπόθεση Novartis! pic.twitter.com/e3yX8c1ukT
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 24, 2022
Δείτε επίσης: Συνδετικός κρίκος των σκανδάλων Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ ο Άδωνις Γεωργιάδης