Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch και υποχρεώνει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) να δώσει στη δημοσιότητα και εκείνα τα στοιχεία που έμειναν απόρρητα ακόμα και για την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Αργά χθες το μεσημέρι στα κοινωνικά δίκτυα έγινε η παρακάτω ανάρτηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό Vouliwatch: «H αίτηση ακύρωσής μας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έγινε δεκτή! Μια σπουδαία νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία! Θυμίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε σιωπηρά απορρίψει την προσφυγή μας για τα αναλυτικά ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα κριτήρια για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι» («“Αναρμόδια” για αδιαφάνεια η Εθνική Αρχή Διαφάνειας», «Εφ.Συν.», 22.9.2020).
Η επιμονή και η προσφυγή σε όλα τα νόμιμα μέσα αποδείχτηκε τελικά ένας σωστός δρόμος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και τώρα θα είναι υποχρεωμένη πλέον η ΕΑΔ να αποστείλει όλα τα σχετικά με τη λίστα Πέτσα έγγραφα, ακόμα κι εκείνα που δεν δόθηκαν μέσα στη Βουλή στη διάρκεια της εξεταστικής.
Το Vouliwatch είχε καταθέσει προσφυγή ζητώντας πλήρη στοιχεία για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι», με ποια κριτήρια δόθηκαν, αλλά και τη σύμβαση που έγινε με την Initiative Media που επέλεξε η κυβέρνηση. Το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο παρέμεινε αναπάντητο. «Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και, στις 29 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».Remaining Time-0:00FullscreenMute
Την 1/9/2020 δόθηκε τελικά η έγγραφη απάντηση της ΕΑΔ με την οποία δήλωσε όμως αναρμόδια διότι ο νόμος «δεν περιέχει ρητά την πρόβλεψη του προγενέστερου άρθρου που προέβλεπε τη δυνατότητα μιας τέτοιας προσφυγής ενώπιον του ΓΕΔΔ».
Το Vouliwatch παρατήρησε: «Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απορρόφησε με τον περίφημο νόμο για το Επιτελικό Κράτος τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ήταν αρμόδιος να εξετάζει προσφυγές πολιτών κατά της Διοίκησης στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, το οποίο και ασκήσαμε ζητώντας τα παραπάνω στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”. Και ρωτάμε: αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; […]».
Μπορεί άρον άρον λοιπόν η κυβέρνηση να κλείνει την εξεταστική, όμως το Εφετείο αποφάσισε λίγο αλλιώς!