“Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα. Και μυρμήγκια να ήταν, θα μας πονούσε. Και όμως όλοι αναρωτιούνται τι φταίει γι’ αυτό εκτός από την κυβέρνηση” καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Οι 1.000 από τους συνολικά 1.500 ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, που συμμετείχε στη συγκέντρωση των υγειονομικών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με την Αυγή.
“Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα. Και μυρμήγκια να ήταν, θα μας πονούσε. Και όμως, όλοι αναρωτιούνται τι φταίει γι’ αυτό εκτός από την κυβέρνηση, η οποία αυτοθαυμάζεται και δεν κάνει τίποτα γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας” σχολίασε μετά την επίσκεψή του στο «Παπανικολάου», όπου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνεχίζονται οι εφημερίες τρόμου με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 και οι αθρόες προσελεύσεις στα ειδικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ χθες πάνω από 70 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
Πιο υποστελεχωμένο το ΕΣΥ
Οι υγειονομικοί περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία, όπως τόνισαν, είναι πιο υποστελεχωμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όπως τόνισαν, το ΕΣΥ μετρά περίπου 10.000 εργαζόμενους λιγότερους φέτος εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αναστολών εργασίας και τώρα, με τη μετάλλαξη Όμικρον, και νοσούντων που βρίσκονται σε καραντίνα. «Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, τρέχουμε από τμήμα σε τμήμα» τόνισε εργαζόμενη στο «Παπανικολάου», στο οποίο η εφημερία έκλεισε με 39 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Λεφτά υπάρχουν για τους κλινικάρχες
Και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ για την πλήρωση των τεράστιων κενών, την ίδια ώρα δίνει πακτωλό χρημάτων στις ιδιωτικές κλινικές για την δήθεν «επίταξη» υπηρεσιών. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν να γίνουν στα νοσοκομεία της πόλης οδηγήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές…
«Δύο χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας και αυτό που βιώνουμε είναι η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του κοινωνικού συνόλου. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να κάνει εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, να αγοράζει Ραφάλ, την ώρα που κλείνει το Παίδων Πεντέλης, την ώρα που στο Ιπποκράτειο δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε ούτε τα επείγοντα παιδοχειρουργικά περιστατικά» δήλωσε το μέλος της ΕΝΙΘ Γιάννης Κούτρας.
«Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει με τη λογική ότι τελειώνει η πανδημία» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος. Χαρακτήρισε δε «παράλογο» το γεγονός ότι παραμένουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και εκείνοι που νοσούν επιστρέφουν στη δουλειά τους έπειτα από πέντε ημέρες με κίνδυνο να μεταδίδουν τον ιό.