Του Σωκράτη Βαρδάκη*
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για τον δήθεν «εκσυγχρονισμό», του e-ΕΦΚΑ. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αντισυνταγματικό, αφού θίγει τον πυρήνα της δημόσιας λειτουργίας, προωθώντας την αδιαφάνεια και την αναξιοπρέπεια.
Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, εν τούτοις οι ρυθμίσεις που εισηγείται, σε καμία περίπτωση δεν ενισχύουν αυτό τον σκοπό, αλλά περισσότερο αποτελούν, θα λέγαμε, ευθεία βολή, προς τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας.
Εδώ και δυόμισι ολόκληρα χρόνια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εύθραυστη ισορροπία του e-ΕΦΚΑ.
Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα λόγω υγειονομικής κρίσης, με δραματικές συνέπειες για την οικονομική τους επιβίωση. Η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει πέσει κατακόρυφα, οι υπηρεσίες του είναι υποστελεχωμένες και το υπάρχον προσωπικό δίνει μεγάλες μάχες, υπό αντίξοες συνθήκες, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ταυτόχρονα, οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εντείνουν την ανασφάλεια ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Και να αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, αφού με την εφαρμογή του νέου συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διακόπτεται η τροφοδοσία των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων από τις εισφορές των νέων εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Όλο αυτό το διάστημα φωνή βοώντος εν τη ερήμω, από τη μεριά της Κυβέρνησης, για το πώς από τη μία θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, η οποία διευρύνεται συνεχώς και από την άλλη, τι θα συμβεί με τη χορήγηση των συντάξεων και των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και η Κυβέρνηση την ύστατη ώρα, εισηγείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται επ ουδενί στις πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων, συνταξιούχων, του Οργανισμού, του προσωπικού του φορέα, του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας εν γένει.
Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, σε διευθυντικές θέσεις υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μια διάταξη που εμφανώς αντιβαίνει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, απαξιώνοντας την υπόσταση της δημόσιας λειτουργίας.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την επιλογή της Κυβέρνησης για εμπλοκή των ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών/φοροτεχνικών, στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά, ότι στόχος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι η εισχώρηση ιδιωτών στο Δημόσιο, παρακάμπτοντας το σύστημα κινητικότητας και απαξιώνοντας τα υφιστάμενα στελέχη του Οργανισμού.
Κάνουν λόγο για πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, αλλά το παρελθόν της ΝΔ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις γνωστές αναθέσεις σε ημετέρους μυρίζει σκάνδαλα και διαφθορά.
Επιπλέον, μετά από αλλεπάλληλες επισημάνσεις και αφού τα προβλήματα έχουν διογκωθεί σε τραγικό σημείο, η Κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόλις 500 ατόμων, στο μέλλον, με τον Οργανισμό να έχει χάσει μεγάλο μέρος των υπαλλήλων του, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησής τους.
Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Τους τελευταίους μήνες γίναμε θεατές του μένους που εξαπέλυσε η Κυβέρνηση απέναντι στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, στοχοποιώντας τους για τεμπελιά και κατηγορώντας τους, για τη δικής της ανικανότητα. Δεν δίστασε μάλιστα, με εχθρικό και τιμωρητικό τρόπο, να αναστείλει και να ανακαλέσει, όλες τις χριστουγεννιάτικες άδειες των υπαλλήλων του φορέα.
Προσφιλής τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αποποίηση των πολιτικών ευθυνών που την βαραίνουν. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο, καθώς οι παθογένειες ετών, που κληρονόμησε το 2015 η απελθούσα Κυβέρνηση και κατάφερε να ρυθμίσει στο μεγαλύτερο μέρος, θα ξαναγράψουν μαύρες σελίδες για την κοινωνική ασφάλιση της χώρας μας, με την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής