Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά με αποδέκτη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θέμα την Κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, αναδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομού μας, που θα δημιουργηθεί από την κατάργηση των τεσσάρων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και την ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν προηγηθεί μια σειρά ενεργειών που θα βοηθούσε μα λειτουργήσουν με λιγότερα προβλήματα οι νέες υπηρεσίες.
Αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω και της έξαρσης της πανδημίας, χρειαζόμαστε αξιόπιστες δομές που θα βοηθούν και όχι θα εμποδίζουν τους πολίτες στις υπηρεσίες που αφορούν την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Βιαστικές κινήσεις χωρίς διαδικασίες ομαλής μετάβασης, θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, όπως αναφέρουν.
Αναλυτικά η Αναφορά
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου»
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου» στην οποία αναφέρεται ότι:
«Η γνωστοποίηση της επίσπευσης κατάργησης των τεσσάρων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου, ενός (1) έμμισθου (Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης) και τριών (3) άμισθων και η ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως θα δραστηριοποιηθεί στο Νομό μας με το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στο στάδιο ακόμη της κτηματογράφησης χωρίς να έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των τίτλων και εγγράφων των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων και χωρίς να έχει ακόμη καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων και η χορήγηση πιστοποιητικών ή αντιγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, έχει εγείρει ) αντιδράσεις τις οποίες αν και γνωρίζετε, φαίνεται να αξιολογήσατε εσφαλμένα και προχωρήσατε σε επαναξιολόγηση και εν μέρει αναστολή της απόφασης αυτής.».
Επισημαίνουν ότι «όπως πληροφορηθήκαμε από την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Αγίου Νικολάου, κυρία Αικατερίνη Τοράκη, συνεχίζετε με σπουδή την κατάργηση των παραπάνω Υποθηκοφυλακείων, έχοντας τροποποιήσει μερικώς την αρχική απόφαση σας ως προς τους χρόνους κατάργησης αυτών. Συγκεκριμένα, κατά την προαναγγελθείσα ημερομηνία κατάργησής τους την 31/1/2022, θα καταργηθούν αρχικά το έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης και το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίου Νικολάου. Τα λοιπά άμισθα Υποθηκοφυλακεία, Ιεράπετρας, Σητείας και Τζερμιάδων, καταργούνται στο τέλος του μηνός Μαίου 2022. Αυτό σημαίνει πως δεν λάβατε ως σπουδαία την διαμαρτυρία μας.
Ως εκ τούτου επανερχόμαστε στην συνεχιζόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια (από το έτος 2018) προσπάθεια μας να καταστήσουμε κατανοητή την δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομού μας, που θα δημιουργηθεί από την εσπευσμένη εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίσθηκαν, σε χρόνο που δεν είναι ώριμες οι συνθήκες εκτέλεσης τους.»
Διαμαρτύρονται «για την κατά τα προαναφερθέντα επίσπευση κατάργησης των τεσσάρων (4) Υποθηκοφυλακείων του Νομού» και ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό «να λάβει υπόψιν την ιδιαιτερότητα του νομού μας με την ιδιαίτερη γεωγραφική χωροθέτηση των τεσσάρων αστικών πόλεων με την διακριτή λειτουργία εκάστης και την αντίστοιχη πληθυσμιακή της ανάπτυξη. Επισημαίνουμε πως σε αντίθετη περίπτωση είναι αναμενόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από το σύνολο του πληθυσμού.»
Αναλυτικά η επιστολή
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ
Κύριο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακκάκη
Κύριο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο
Κοινοποίηση στους:
1) Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»
2) Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα
3) Κύριο Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό, Βουλευτή Λασιθίου
4) Κύριο Εμμανουήλ Θραψανιώτη , Βουλευτή Λασιθίου
5) Κύριο Ιωάννη Γουλιδάκη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου
6) κ.κ. Δημάρχους Νομού Λασιθίου
Θέμα: Κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως θα διαμορφωθεί (δραστηριοποιηθεί) στο Νομό μας με το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου Λασιθίου
…………
Αξιότιμοι κύριοι
Η γνωστοποίηση της επίσπευσης κατάργησης των τεσσάρων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου, ενός (1) έμμισθου (Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης) και τριών (3) άμισθων και η ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως θα δραστηριοποιηθεί στο Νομό μας με το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στο στάδιο ακόμη της κτηματογράφησης χωρίς να έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των τίτλων και εγγράφων των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων και χωρίς να έχει ακόμη καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων και η χορήγηση πιστοποιητικών ή αντιγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, έχει εγείρει ) αντιδράσεις τις οποίες αν και γνωρίζετε, φαίνεται να αξιολογήσατε εσφαλμένα και προχωρήσατε σε επαναξιολόγηση και εν μέρει αναστολή της απόφασης αυτής. Ειδικότερα όπως πληροφορηθήκαμε από την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Αγίου Νικολάου, κυρία Αικατερίνη Τοράκη, συνεχίζετε με σπουδή την κατάργηση των παραπάνω Υποθηκοφυλακείων, έχοντας τροποποιήσει μερικώς την αρχική απόφαση σας ως προς τους χρόνους κατάργησης αυτών. Συγκεκριμένα, κατά την προαναγγελθείσα ημερομηνία κατάργησής τους την 31/1/2022, θα καταργηθούν αρχικά το έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης και το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίου Νικολάου. Τα λοιπά άμισθα Υποθηκοφυλακεία, Ιεράπετρας, Σητείας και Τζερμιάδων, καταργούνται στο τέλος του μηνός Μαίου 2022. Αυτό σημαίνει πως δεν λάβατε ως σπουδαία την διαμαρτυρία μας.
Ως εκ τούτου επανερχόμαστε στην συνεχιζόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια (από το έτος 2018) προσπάθεια μας να καταστήσουμε κατανοητή την δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομού μας, που θα δημιουργηθεί από την εσπευσμένη εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίσθηκαν, σε χρόνο που δεν είναι ώριμες οι συνθήκες εκτέλεσης τους. Το έτος 2018 υποβάλλαμε το με αρ. πρωτ. 1/3-1-2018 υπόμνημα μας στον τότε αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (το οποίο συνυποβάλλουμε μα το παρόν) όπου εκθέταμε αναλυτικά την ιδιαιτερότητα του νομού μας με τα 4 αστικά κέντρα-πόλεις : την Ιεράπετρα με μόνιμο πληθυσμό 28.270, τον Άγιο Νικόλαο (πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου) με μόνιμο πληθυσμό 22.611, την Σητεία με μόνιμο πληθυσμό 18.550 και (δευτερευόντως) την Νεάπολη με μόνιμο πληθυσμό 4.463. Σημειώνεται εδώ ότι, η έδρα του Πρωτοδικείου, για ιστορικούς λόγους βρίσκεται στην Νεάπολη Λασιθίου-πρώτη πρωτεύουσα του νομού- και μικρότερη πληθυσμιακά πόλη από τις τέσσερεις παραπάνω αναφερόμενες πόλεις. Ανάλογα κατανέμονται στις τέσσερις πόλεις και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων (Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Δικαστικές Επιμελητές, Μηχανικοί), σε αντίθεση με τους άλλους Νομούς της Κρήτης, όπου οι ως άνω επαγγελματίες εγκαθίστανται στην πρωτεύουσα κάθε Νομού που είναι και το μοναδικό αστικό κέντρο του. Οι πόλεις του Νομού συνδέονται μεταξύ τους με ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, που καθιστά την καθημερινή μετακίνηση από και προς την έδρα του Πρωτοδικείου εκτός από χρονοβόρα και λίαν επικίνδυνη.
Ενδεικτικά, για την διαδρομή από Ιεράπετρα προς Νεάπολη μετ’ επιστροφής απαιτείται να διανυθούν 100 χλμ, ενώ για την διαδρομή από Σητεία προς Νεάπολη μετ’ επιστροφής 180 χλμ! Και για την πόλη του Αγίου Νικολάου 70 χλμ. και 150 χιλ. αντίστοιχα. Την ιδιαιτερότητα του νομού μας, ήδη, έχει αναγνωρίσει το Ελληνικό Κράτος από το έτος 1955 και με το Β.Δ. 30-12/1955-1956, (ΦΕΚ α’ 46), επιτρέπει στους δικηγόρους της Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Λασιθίου να διατηρούν γραφείο, εκτός της έδρας του Συλλόγου που είναι μέλη, (η έδρα είναι στην Νεάπολη), και δη «στον Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στη Σητεία και στις Τζερμιάδες» όπως αναφέρει!.
Στην σύγχρονη Ελλάδα τώρα, εξουσιοδοτήθηκε από την «Πολιτεία» ο Φορέας ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ που διαδέχθηκε τον ΕΚΧΑ, και είτε μη έχοντας λάβει γνώση τα ανωτέρω που τέθησαν υπόψη στους αρμοδίους το έτος 2018, είτε λόγω μη δυνατότητας αξιολόγησης των συνθηκών που θα δημιουργηθούν, αποφασίσθηκε εσπευσμένα η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και η προσωρινή διατήρηση τους ως ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ, όπου θα παραμείνουν τα χιλιάδες συμβόλαια και πράξεις εγγραπτέων δικαιωμάτων και λοιπών εγγράφων μέχρι την ψηφιοποίηση τους, που ως γνωστόν, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει!!. Τα Αρχειοφυλακεία θα είναι κατά κανόνα κλειστά και μόνον κατόπιν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που θα καθορίζονται από την προϊσταμένη του υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου ανάλογα με τον αριθμό των αιτούμενων κατά Αρχειοφυλακείο, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του Κτηματολογικού Γραφείου του Αγίου Νικολάου και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απασχολούνται σε αυτό, θα δίδει άδεια σε υπάλληλο του Κτημ. Γραφείου να μεταβεί από τον Άγιο Νικόλαο στο Αρχειοφυλάκειο της κάθε μίας από τις παραπάνω πόλεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις, λαμβάνοντας υπόψη μας τα σημερινά δεδομένα του Κτηματολογικού Γραφείου Αγίου Νικολάου και όσα ειπώθηκαν από την Προϊσταμένη του, ότι ο επαγγελματίας δικηγόρος, μηχανικός, δικαστικός επιμελητής και ο κάθε πολίτης που συνδέεται με αυτούς ή ενεργεί αυτοτελώς, θα εγγράφεται στη σειρά μίας λίστας για καθορισμό επίσκεψης στο εκάστοτε Αρχειοφυλακείο για να έχει πρόσβαση στα βιβλία μεταγραφών και τίτλων και στα λοιπά τηρούμενα βιβλία σε αυτό, σε χρόνο μελλοντικά αόριστο. Όταν δε ορισθεί το «ραντεβού» του, θα είναι ορισμένης διάρκειας 45 λεπτών έως μίας ώρας, και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα θα μπει ξανά στην σειρά για επόμενο αόριστο ραντεβού. Αν δε χρειασθεί αντίγραφα ή πρέπει να καταθέσει πράξη εγγραπτέων δικαιωμάτων θα πρέπει να μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο κατόπιν και πάλι ραντεβού, όχι μόνον λόγω των συνθηκών covid 19 αλλά λόγω του φόρτου εργασίας και έλλειψης υπαλλήλων, όπως μας πληροφόρησε η Υποθηκοφύλακας και προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείο Αγίου Νικολάου κυρία Τοράκη κι εκεί θα εγγραφεί σε άλλη λίστα και δεν γνωρίζουμε περαιτέρω αν θα μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο για να παραλάβει το έγγραφο ή αν θα λάβει αυτό ηλεκτρονικά. Δηλαδή συνθήκες τριτοκοσμικές συνδεδεμένες με την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κι ενώ το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (διαδικτυακή ημερίδα ΚΕΔΕ «Δημοτική περιουσία και Εθνικό Κτηματολόγιο» 21/7/2021), που θα δημιουργήσει τις συνθήκες οργάνωσης και ασφάλειας εμπραγμάτων δικαιωμάτων, συναλλαγών, επενδύσεων κ.λ.π., εξελίσσεται με τις εσπευσμένες ενέργειες στο στάδιο αυτό, σε έργο που εγκυμονεί τον κίνδυνο ανασφάλειας εμπραγμάτων δικαιωμάτων, ανασφάλειας συναλλαγών, διατάραξης επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων.
Ειδικότερα και σε συνέχεια των ανωτέρω περί της άμεσα επικείμενης λειτουργίας των Αρχειοφυλακείων, είτε την 01/02/2022, είτε την 30/5/2020 παραθέτουμε τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τα αμέσως κατωτέρω στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα https://www.ktimalasithi.gr/statisticsFront.cshtml :
ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΟΤΑ | Ημ/νια: 5/6/21 | Δικαιώματα | Δηλώσεις |
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | 134.803 | 30.876 | |
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ | 134.837 | 33.825 | |
ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ | 37.336 | 10.829 | |
ΣΗΤΕΙΑΣ | 150.370 | 39.577 | |
ΣΥΝΟΛΟ | 457.346 | 115.107 |
…………………………..
Πλην δικαιώματα που δεν αναρτήθηκαν: Σύνολο | 68.996 | |||
Δικαιώματα που δεν εντοπίσθηκαν | 8.153 | |||
Δικαιώματα που δεν αναρτήθηκαν επειδή προκρίθηκε άλλο | 28.707 | |||
εξ αυτών ως πλήρως Δασικό Δημοσίου | 22.882 | |||
Δικαιώματα που δεν αναρτήθηκαν λόγω ελλιπών στοιχείων | 21.708 | |||
Δικαιώματα σε ακίνητα που εν μέρει περιέχουν τμήμα δηλωθέν ως δασικό | 52.708 |
Έχουμε λοιπόν σύνολο δηλωθέντων δικαιωμάτων τετρακοσίων πενήντα επτά χιλιάδων τριακοσίων σαράντα έξι (457.346), πλην αυτών που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα .
Ετσι την 25/1/2022 που περατώνεται η προανάρτηση και ακολουθεί η ανάρτηση και η υποβολή δηλώσεων διόρθωσης μεγάλος αριθμός εξ αυτών των δικαιωμάτων θα χρήζουν διόρθωσης . Για την υποβολή της δήλωσης διόρθωσης απαιτείται : να γίνει έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας, να προσκομισθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας με τα απαιτούμενα εκ του νόμου Πιστοποιητικά (μεταγραφής, ιδιοκτησίας κ.λ.π. ) του διορθούμενου δικαιώματος του αιτούντος αλλά και των εμπλεκόμενων όμορων ακινήτων σε σχέση με προκατόχους και υφιστάμενους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς κάθε ιδιοκτησία που εγείρει αμφισβήτηση , συμπαρασύρει σε έρευνα όλες τις όμορες … Όλα τα παραπάνω διενεργούνται στα Υποθηκοφυλακεία, χορηγούνται και εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία εν δυνάμει Αρχειοφυλακεία. Αυτό σημαίνει ότι από τα παραπάνω 457.346 δικαιώματα που έχουν δηλωθεί μέχρι την 5/6/21, άγνωστος αριθμός δικαιούχων αυτών και δη: 150.370 από Σητεία που εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Σητείας, 134.837 της Ιεράπετρας που εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Ιεράπετρας, του Οροπεδίου 37.336 που εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Τζερμιάδων, σημαντικός αριθμός εκ των 134.803 δικαιωμάτων του Αγίου Νικολάου που έχει συνενωθεί με τον τέως Δήμο Νεάπολης εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης, ‘’όπερ μεταφραστικώς’’ οι ιδιοκτήτες, δικαιούχοι των δικαιωμάτων, θα συνωστισθούν οι ίδιοι καθώς και οι δικηγόροι τους και οι μηχανικοί τους για να κλείσουν ραντεβού να εξυπηρετηθούν από τα υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακεία όπως θα έχουν μετατραπεί από τις επικείμενες ενέργειες, ανενεργή Αρχειοφυλακεία! Όταν δε ξεκινήσουν οι αγωγές των δικαιούχων εκεί δεν υπάρχει ορισμός των δυσκολιών και της κατάστασης που θα δημιουργηθεί, καθότι πρέπει να ληφθεί υπόψη εισέτι περαιτέρω, ότι με την έναρξη του κτηματολογίου, ξεκινά και η περίοδος αμφισβήτησης των κτηματολογικών εγγραφών, είτε με πρόδηλα σφάλματα, είτε με αγωγές. (Απλή επισκόπηση της κίνησης στο υποθηκοφυλακείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου από 20-4-2008 μέχρι και σήμερα καταδεικνύει και αποδεικνύει τον τεράστιο όγκο εγγράφων και αιτήσεων που κάθε υποθηκοφυλακείο θα κληθεί να διεκπεραιώσει μέχρι την ολοκλήρωση και οριστικοποίηση του Κτηματολογίου).
Επίσης , ένας νομός χαρακτηρισθείς άνω του 60% ως δασικής έκτασης , ήδη έχει καταστήσει αναγκαία την απρόσκοπτη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Και πρέπει να σημειωθεί πως την αυτή χρονική περίοδο, παράλληλα υποβάλλονται και οι αντιρρήσεις -ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά των αναρτηθέντων Δασικών Χαρτών. Η στοιχειοθέτηση και των ενστάσεων αυτών χρήζει έρευνας τίτλων και δη παλαιοτάτων στα αντίστοιχα Υποθηκοφυλακεία . Την έρευνα ακολουθεί εν συνεχεία και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών μεταγραφής και ιδιοκτησίας .
Αν συνεχίσουμε την ανάλυση του χρόνου που θα χρειασθεί, υπό τις παραπάνω συνθήκες του φερόμενου σχεδιασμού Αρχειοφυλακείων, τότε για να γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται στο στάδιο αυτό υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου και των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, μετά βεβαιότητας θα πλησιάσουμε το κλείσιμο της δεκαετίας το 2030!!!
Όλα δε τα προρρηθέντα θα αποφευχθούν αν προηγηθεί η ψηφιοποίηση των τίτλων και πράξεων των Υποθηκοφυλακείων. Ήδη δε, σύμφωνα με την αναρτηθείσα προκήρυξη , στο ktimatologio.gr, θα ψηφιοποιηθούν συνολικά 600.000.000 σελίδες, με προθεσμία ολοκλήρωσης , καταρχήν τα τρία έτη. Επομένως στο πλαίσιο αυτό σας ζητάμε να αναστείλετε την επικείμενη κατάργηση των παραπάνω Υποθηκοφυλακείων μέχρι τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού αυτών. Στον αντίλογο και την τυχόν αντίθετη θέση σας, στην περίπτωση που διαβλέπετε ότι η ψηφιοποίηση θα ολοκληρωθεί σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο και παραμείνετε στην απόφαση σας να καταργηθούν τα Υποθηκοφυλακεία και να λειτουργούν στον φυσικό χώρο τους ως Αρχειοφυλακεία, τότε είναι αναγκαίο για την αποφυγή της ανωτέρω δυσάρεστης κατάστασης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επαγγελματιών, να μεριμνήσετε ώστε να βρίσκεται σε κάθε Αρχειοφυλάκειο καθημερινά, όλες τις εργάσιμες ημέρες, τουλάχιστον ένας υπάλληλος, και καθ’ όλη την διάρκεια μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων, ώστε να είναι ευχερής και ανεμπόδιστη χωρίς καθυστέρηση η έρευνα τίτλων και λοιπών εγγραφών επί των ακινήτων, και να αποφευχθεί η δυσλειτουργία των συναλλαγών επί των εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
Τέλος δε, επισημαίνουμε, όπως μας ενημέρωσε η Προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αγίου Νικολάου, ότι στα Χανιά που προχώρησε η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και λειτουργεί υποκατάστημα του νέου Φορέα, η μέχρι τώρα πρακτική, ως έλαβε χώρα με το κλείσιμο του εκεί Υποθ/κειου επέφερε και μία άλλη συνέπεια πέραν των ανωτέρω. Συγκεκριμένα για όσες πράξεις δεν έχει ολοκληρωθεί η καταχώρησή τους έως την 31η/1/2022 λόγω κάποιων εκκρεμοτήτων ή ελλείψεων, αυτές θα απορριφθούν στο σύνολό τους, θα γίνει εκ νέου κατάθεση σχετικής αίτησης, θα λάβουν νέο πρωτόκολλο, με ταυτόχρονη καταβολή εκ νέου του αντίστοιχου ανά πράξη τιμήματος, ενώ τα ήδη καταβληθέντα ποσά δεν θα επιστραφούν αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν με βάσει της διατάξεις του Α.Κ. ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά!
Όλα τα ανωτέρω είναι η πραγματικότητα της επόμενης ημέρας από την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων όπως έχει σχεδιασθεί και θα οδηγήσει το ποθούμενο από όλους σπουδαιότατο μεταρρυθμιστικό έργο του Κτηματολογίου να γίνει ένας κοινωνικός και επαγγελματικός «κόλαφος» της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
Ελπίζοντας η «Πολιτεία» να ενσκύψει επί των θεμάτων των πολιτών της και να προχωρήσει λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών) της Ελληνικής Επικράτειας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την κατά τα προαναφερθέντα επίσπευση κατάργησης των τεσσάρων (4) Υποθηκοφυλακείων του Νομού και ΖΗΤΟΥΜΕ να λάβετε υπόψιν σας την ιδιαιτερότητα του νομού μας με την ιδιαίτερη γεωγραφική χωροθέτηση των τεσσάρων αστικών πόλεων με την διακριτή λειτουργία εκάστης και την αντίστοιχη πληθυσμιακή της ανάπτυξη. Επισημαίνουμε πως σε αντίθετη περίπτωση είναι αναμενόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από το σύνολο του πληθυσμού.
Ευελπιστώντας σε ευήκοα ώτα.
Με τιμή
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ