Την οικονομική στήριξή τους στον υπό την κατασκευή υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» στην Ανατολική Μεσόγειο απέσυραν οι ΗΠΑ επειδή διαπίστωσαν ότι δεν θα αποκομίσει τελικά κέρδη, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, υπό την εποπτεία και τη στήριξη των ΗΠΑ, για την κατασκευή του αγωγού μήκους 1.900 χλμ. με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολή προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να προχωρήσει πραγματικά χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία αντιτίθεται από την αρχή στην προοπτική του. Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπολόγισε όλες τις παραμέτρους για την κατασκευή του έργου και κατέληξε ότι απλά δεν τη συμφέρει οικονομικά η ολοκλήρωσή του.
«Κάθε κίνηση των ΗΠΑ βασίζεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου της στην κάθε περίπτωση. Εφόσον, στην προκειμένη είδαν ότι το κόστος υπερβαίνει τα κέρδη, απέσυραν τη στήριξή τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία.
Ο αγωγός στοχεύει στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, που τροφοδοτεί στο μεγαλύτερο βαθμό με φυσικό αέριο τις ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση Τραμπ, στη θητεία της οποίας ξεκίνησε η κατασκευή του έργου, ευελπιστούσε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα μπορούσε να πλήξει τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της αντιπάλου Ρωσίας στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή ήπειρο, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα τη δική της επιρροή.
Ο αγωγός αναμενόταν να μεταφέρει στην Ευρώπη 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, με την ολοκλήρωσή του το 2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορισθεί. Οι συνεργαζόμενες χώρες της Αν. Μεσογείου επρόκειτο να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους την έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών για τον EastMed.
Υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει τελικά το μεγάλο έργο.