Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής δημόσια συζήτηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολώσει την κοινή γνώμη.
Σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το αν πρέπει να εφαρμοσθεί στο σύνολο του πληθυσμού η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Γερμανία κάλεσε σήμερα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Την κίνηση αυτή υποστήριξε με την αιτιολογία ότι η λήψη ενός τόσο σοβαρού μέτρου χρειάζεται να έχει προέλθει από διεξοδική και ανοιχτή συζήτηση των πολιτών, προκειμένου να εκφραστεί η γνώμη της πλειοψηφίας και να είναι νομιμοποιημένο και ευρέως κατανοητό.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των φωνών που ζητούν την εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες, όμως υποστηρίζει ότι η απόφαση πρέπει να έρθει από τους νομοθέτες, που θα λάβουν υπόψη τους τη λαϊκή ετυμηγορία προτού ξεκινήσουν να εξετάζουν το αν θα προχωρήσουν τελικά με την προετοιμασία του νομοσχεδίου τον επόμενο μήνα.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εγκρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό, όμως υπάρχει και μια ισχυρή μειοψηφία που ορθώνει ηχηρές αντιστάσεις.
Οι αρχές πάντως φαίνεται να αντιλαμβάνονται την πίεση που ασκεί αυτή τη στιγμή το κύμα της Όμικρον στο σύστημα υγείας και την κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, με την εργαλειοθήκη της αντιμετώπισης του να είναι περιορισμένη.
Τα επιχειρήματα
Μέχρι στιγμής, έχουν εκφραστεί διάφορα επιχειρήματα, τόσο υπέρ όσο και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με μερικά από αυτά να αφορούν την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και της «επιστροφής στην κανονικότητα», ενώ από την άλλη «η υποχρεωτικότητα συνιστά καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας» ή «οξύνει την αντίδραση και την δυσπιστία των πολιτών στους θεσμούς».
Μεταξύ αυτών που αντιτάσσονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι και μερικά μέλη του συγκεβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, και ο πρώην υπουργός Υγείας της Γερμανίας, που το περασμένο καλοκαίρι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για εφαρμογή του μέτρου.
Φυσικά, το αντιεμβολιαστικό κίνημα βγαίνει ηχηρά στο προσκήνιο στο φόντο της δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται, με δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, σε ορισμένες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιασθεί πλήρως το 72.2% των Γερμανών πολιτών, με το 44.2% να έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.