Μολονότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εφιστώντας την προσοχή όλων απέναντι στην επίμονη πανδημία που δοκιμάζει όλον τον πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε συναγερμό παραμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολογώντας όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τον κορονοϊό και την παραλλαγή Όμικρον που δείχνει να επικρατεί με συντριπτικά ποσοστά.
Η σχετική χαλάρωση των περιορισμών που παρατηρείται μετά την έλευση της νέας παραλλαγής δεν υιοθετείται από τον ΠΟΥ καθώς «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, δίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Όμως, όπως είπε ο Τέντρος, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Όμικρον.
«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ. «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.
Η ελπίδα που έχει εκφραστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι η Όμικρον θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια. Όμως, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.
Ο Τέντρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει την Όμικρον να ξεχωρίζει φαίνεται ότι είναι τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη κι έτσι, οι μολύνσεις από την Όμικρον μπορεί να είναι θανατηφόρες, ιδίως στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανεμβολίαστους», προειδοποίησε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν.
Για τον λόγο αυτό προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.