Η προκλητική «σύγκρουση» ενός πρωθυπουργού με την οδυνηρή πραγματικότητα μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων, με βάση τα στοιχεία για τον Νοέμβριο 2021
Για την οικονομία μάλλον μιας άλλης χώρας και όχι της Ελλάδας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post και τη δημοσιογράφο Lally Weymouth.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» (Greece was in deep trouble. How did it right the ship), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα» τονίζει. Παραβλέπει ότι μόλις χθες (11/1/22) δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Eurostat με βάση τα οποία η Ελλάδα είναι «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη για τον Νοέμβριο 2021.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη με φόντο τα παραπάνω στοιχεία αφήνουν ακόμα περισσότερο έκθετη την κυβέρνηση η οποία, όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο και το μόνο που την ένοιαζε ήταν να νομοθετήσει τον τζόγο με τα χρήματα των νέων ασφαλισμένων στο «νέο ασφαλιστικό», αλλά καλλιεργεί μία εντελώς ψευδή εικόνα ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας.
Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o πρωθυπουργός απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».
Ερωτηθείς για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».
Ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και υπογραμμίζει ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».