Σενάρια για νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι” σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω της “Όμικρον“, και εν μέσω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του, εδώ και μία διετία. Οι ειδικοί αναμένουν ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δούμε την μεγάλη κορύφωση των νέων μολύνσεων, όταν πλέον θα έχει καταγραφεί το αποτύπωμα της κινητικότητας λόγω της εορταστικής περιόδου, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων με τα αυξημένα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί μία σαρωτική επέλαση της πανδημίας, φαίνεται πως υπάρχουν εισηγήσεις για λήψη και νέων μέτρων, τα οποία πιθανόν να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα μέτρα αυτά θα στοχεύουν καταρχάς στην εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. Οι συζητήσεις αφορούν στον περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των πελατών που επιτρέπονται μέσα στα καταστήματα, αλλά και στον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων πολιτών, ακόμη και από τους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών.
Ένα ακόμη μέτρο που φαίνεται ότι είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, είναι αυτό της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στις ηλικίες από 50 ή 55 ετών και άνω. Ναι μεν, υπάρχει μία αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμού τους τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αυτή δεν μοιάζει να είναι στα επιθυμητά επίπεδα, γεγονός που εντείνει τους φόβους για ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία.
Όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία “καλπάζει”, όπως αποκαλύπτουν και οι καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο, ακόμη 78 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 29.334 νέες μολύνσεις. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 632 ασθενείς με κορονοϊό, έναντι 639 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Η κατάσταση με τις νέες μολύνσεις στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10.135 νέα κρούσματα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3.005 νέα κρούσματα. Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στο Ηράκλειο (1.150).
Επίσης, από τις τελευταίες αναλύσεις 1.308 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 15 Νοεμβρίου-27 Δεκεμβρίου 2021, εντοπίστηκαν 1.255 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 976 αφορούν στη μετάλλαξη “Δέλτα” και τα 279 στην παραλλαγή “Όμικρον”. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της “Όμικρον” στη χώρα μας έχουν ανέλθει σε 366. Σημειώνεται ότι τα 222 απ’ αυτά έχουν εντοπιστεί στην Αττική.
Η Μίνα Γκάγκα, πάντως, εκτίμησε ότι χρειάζεται “λίγη υπομονή και θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω”. Σε δηλώσεις της στο Mega, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως “η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid”.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη διενέργειας τεστ από τους μαθητές ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα. “Μπορεί να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000” σημείωσε και υπογράμμισε ότι και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα λόγω του ελέγχου των μαθητών, τα οποία ομαλοποιήθηκαν στην πορεία.
“Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα” κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.
Την Τετάρτη η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών
Την Τετάρτη, εξάλλου, ξεκινά και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στο ΕΣΥ, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε. Πρόκειται για ιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Μεταξύ άλλων το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:
“Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν
ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας”. Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ
Με νέα μέτρα ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία
Τη Δευτέρα, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία μετά τις διακοπές των εορτών, με νέα μέτρα και αυξημένα τεστ. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αυτό που αλλάζει είναι ότι από τις 10 Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2022, ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης θα διενεργείται 3 φορές αντί για 2. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να διαμορφώνουν το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός.
Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
Για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων/κηδεμόνων, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικών μετακινήσεων μαθητών με σχολικά λεωφορεία ή άλλα μέσα.
Επίσης στην ίδια απόφαση αναφέρεται:
«Άρθρο 3
Υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) για μαθητές/τριες και εμβολιασμένους/ νοσήσαντες εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. -Ε.Β.Π. και εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) για μη εμβολιασμένους/ μη νοσήσαντες εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. -Ε.Β.Π.
Α. Χρόνος διενέργειας του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού καθώς και του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
-Ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για το σύνολο των μαθητών/τριών όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται 2 φορές ανά σχολική εβδομάδα, για την Τρίτη και την Παρασκευή, αντιστοίχως. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.
Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη μετά από διακοπές εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας, ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στη σχολική μονάδα.
Ειδικά, για το χρονικό διάστημα από την 10η Ιανουαρίου 2022 έως την 15η Ιανουαρίου 2022, ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται 3 φορές τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ήτοι για την Δευτέρα 10/1/2022, την Τρίτη 11/1/2022 και την Παρασκευή 14/1/2022 αντιστοίχως. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.