«Πρέπει και στην Ελλάδα να επιλεγούν τα συγκεκριμένα αξιόπιστα τέστ αντιγόνου, όπως ορίζει σχετική οδηγία της Κομισιόν»
«Είναι ανάγκη να αλλάξουμε πορεία και να δρομολογηθούν προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα γιατί αποτελεί δυστύχημα το ότι διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση μία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο κοινωνικό κράτος», είπε Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
«Είναι επιλογή της κυβέρνησης τα καθυστερημένα αντανακλαστικά και η υποτίμηση του κινδύνου, για να μην υπάρξει η αναγκαία, σοβαρή και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα παρέμβαση στο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη εμμονή της, θεωρεί ότι η πανδημία είναι μια έκτακτη συνθήκη, μια μπόρα περαστική η οποία θα φύγει γρήγορα, χωρίς να απαιτηθούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Αυτή τη στιγμή όμως, μπροστά σε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος και την πολύ υψηλή θετικότητα στα τέστ (1 στα 4 θετικά) δεν μπορούμε να υποτιμούμε τον κίνδυνο και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Είναι αναγκαίο τώρα να επιστρέψουν στα Νοσοκομεία που πιέζονται, οι 6.500 υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή. Να επανέλθουν με αυξημένα υγειονομικά στάνταρντς, με καθημερινό ενδεχομένως τέστ προκειμένου να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους για να έχει μια αξιοπρεπή φροντίδα ο πληθυσμός και να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας. Βεβαίως για να υπάρξει μία αποσυμπίεση στο σύστημα, απαιτείται η μεταφορά ασθενών με κόβιντ στον ιδιωτικό τομέα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αν δεν γίνει αυτό, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα επιφέρει σίγουρα αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας και άρα στο επόμενο διάστημα η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.
Επίσης απαιτείται, να συνταγογραφούνται τα τέστ προκειμένου να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα και δεδομένα . Ήδη από τον Μάρτιο του 2020, είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν μία εξέταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας να μην καλύπτεται στο 100% από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς η επιλογή της κυβέρνησης είναι να πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του και φυσικά να παίρνουν ζεστό χρήμα τα ιδιωτικά κέντρα που αυτόν τον καιρό έχουν θησαυρίσει.
Πέρα από την συνταγογράφηση και την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις του εργαστηριακού ελέγχου, τίθεται και θέμα αξιοπιστίας των τέστ ανίχνευσης αντιγόνου. Υπάρχει εγκύκλιος της Κομισιόν που ορίζει ποια από τα κυκλοφορούντα τέστ είναι αξιόπιστα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτή η οδηγία πρέπει να τεθεί σε ισχύ και στην χώρα μας και όσα τέστ αντιγόνου δεν πληρούν τις προδιαγραφές να μείνουν εκτός αγοράς. Το θέμα θα το αναδείξουμε κοινοβουλευτικά για να πιέσουμε να οργανωθεί το σύστημα ώστε τα τεστ να είναι αξιόπιστα και να μην επιβαρύνεται ο κόσμος, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητα πληρώνει και τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ, από την τσέπη του».
Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ Ξανθός ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μια καλή στάθμιση των δεδομένων, έτσι ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Πρέπει να παρακολουθούμε τα δεδομένα και εάν η κατάσταση ξεφύγει, οφείλουμε να πάμε σε άλλου τύπου διαχείριση και η επιστημονική κοινότητα να το δει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ιδέα της μείωσης των μαθητών ανά τμήμα, την αποσυμφόρηση του σχολικού περιβάλλοντος, την εναλλαγή ενδεχομένως των μαθημάτων σε πρωινό και απογευματινό ωράριο, και με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αν πραγματικά επιθυμούμε να περιφρουρήσουμε την πολύτιμη λειτουργία των σχολείων είναι θέμα προτεραιοτήτων για την κοινωνία μας συνολικά και όχι μόνο για την κυβέρνηση».