Απαντήσεις σε άτομα που ετοιμάζονται να κάνουν την τρίτη δόση αλλά φοβούνται ότι έχουν εκτεθεί στον ιό, έδωσε σήμερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να πηγαίνουν να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού ή έχουν οι ίδιοι υποψία ότι ενδεχομένως μολύνθηκαν, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίπτωση αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με Covid και γίνει εμβολιασμός», διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό ισχύει για άτομα που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ αλλά παραμένουν ασυμπτωματικά.
«Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι «χρονικά μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση».
Όμως, σε ερώτηση για το αν κάποιος με ένα ελαφρύ ξηρό βήχα μπορεί να πάει, τόνισε ότι η σύσταση ισχύει μόνο για ασυμπτωματικά άτομα, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις συνέστησε να περιμένουν κάποιες μέρες μήπως και εκδηλώσουν άλλα συμπτώματα.
Η «Ο» δεν επηρεάζει τόσο τους πνεύμονες, ίσως συμβάλλει στη θετική εξέλιξη της πανδημίας
Η σημερινή τοποθέτησή της, η πρώτη για το νέο έτος, είχε μια νότα αισιοδοξίας, παρότι στη χώρα τα ρεκόρ κρουσμάτων είναι απανωτά και ο δείκτης θετικότητας «τρομάζει».
Επικαλούμενη μελέτες αλλά και αυτό που όλοι βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες απ’ τον περίγυρό μας, είπε ότι η συμπτωματολογία δείχνει πως ο ιός πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα στους βρόγχους αλλά με βραδύτητα στους πνεύμονες. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να σημαίνει ότι αποτελεί μια ευοίωνη επιλογή οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού να συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνας και γενικώς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η «Όμικρον» να συμβάλει τελικά στη θετική εξέλιξη της πανδημίας, αφού δεν δίνει σοβαρές νοσηλείες.
Ειδική αναφορά έκανε στα εμβόλια και στην αποτελεσματικότητά τους απέναντι στην νέα παραλλαγή, που όπως επισήμανε έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως. Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την «Ο» είναι ανεπαρκής με δύο δόσεις, αλλά η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι αρκετή, αν και δεν είναι γνωστή η διάρκεια. Τόνισε πάντως ότι η τρίτη δόση είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παραλλαγής και ότι «προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο». Για τις δύο πρώτες δόσεις ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες μελέτες, που αναφέρουν ποσοστό προστασίας από από 33% έως 55 ή 80%.