Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης.
Η δήλωση αυτή της κ. Γκάγκα έρχεται τη στιγμή που σχηματίζονται μεγάλες ουρές ατόμων για τη διενέργεια PCR, με το κόστος να είναι ήδη δυσβάστακτο για τους πολίτες.
Παράλληλα, η αν. υπουργός προέβη σε συνεχείς εκκλήσεις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Με φόντο το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, η κ. Γκάγκα δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις, προχωρώντας σε συνεχείς εκκλήσεις για χρήση μάσκας, διενέργεια διαγνωστικών τεστ, αλλά και αποφυγή επαφών με πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες «να μη μεταφέρουμε τη νόσο στους δικούς μας ανθρώπους», προσθέτοντας πάντως πως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή.
Καταλήγοντας έκανε έκκληση προς όσους μπορούν, να δώσουν αίμα αυτές τις ημέρες, καθώς λόγω των εξελίξεων, υπάρχει ήδη σημαντικό θέμα με τις μειωμένες ποσότητες αίματος λόγω χαμηλών αριθμών αιμοδοσίας.
«Η έκρηξη των κρουσμάτων μας βρήκε με γεμάτα νοσοκομεία»
Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και της μεγάλης διασποράς σε όλη τη χώρα λόγω της παραλλαγής Όμικρον έκρουσε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, καθώς τόνισε ότι η επέλαση της Όμικρον βρήκε τη χώρα με τα νοσοκομεία γεμάτα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα της πανδημίας είπε ότι σήμερα η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είναι 88%, ενώ στην Αττική 91% και στη Θεσσαλονίκη 96%. Γι’ αυτό και σημείωσε ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός ακόμα κι αν τα δεδομένα από άλλες χώρες δείχνουν ηπιότερη νόσηση όταν κάποιος έχει μολυνθεί από την «Ο».
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή νοσούν στη χώρα 53.000 άτομα και ότι τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Επίσης, παρατήρησε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό τεστ έχουμε αύξηση της θετικότητας στο 2,7 και ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στις περισσότερες περιοχές και κυρίως σε Αθήνα κια Θεσσαλονίκη.
Η καθηγήτρια έκανε εκτενή αναφορά στις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για καραντίνα και αυτοαπομόνωση όταν διαγνωστεί κάποιος με τον ιό ή έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Μάλιστα, την ώρα που πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται στις ουρές ή πληρώνουν απ’ την τσέπη τους τα τεστ, έκανε ειδική μνεία στα rapid test, που αν και ανέφερε ότι έχουν κατάτι χαμηλότερη ευαισθησία είναι απ’ τα μοριακά, τα χαρακτήρισε σημαντικό και εύχρηστο όπλο στα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση με τη μεγάλη διασπορά στη χώρα είναι απαραίτητο όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος να παραμένουν στο σπίτι και να κάνουν τεστ, είπε.
Τόνισε επίσης ότι η παραλλαγή «Ο» διαφέρει και στην κλινική εικόνα με βάση τα δεδομένα από το Ην. Βασίλειο και καθώς πολλοί θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση να μην αψηφούμε τα σημάδια αλλά να προχωρούμε σε έλεγχο.
Γενικά έκανε επανειλημμένες συστάσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων τις επόμενες ημέρες και τη διενέργεια ελέγχου πριν τις συναθροίσεις για τις γιορτές. «Απαραίτητο να κάνουμε όλοι ένα τεστ πριν βγούμε. Οι νεαροί καλό θα είναι να είναι διπλά προσεκτικοί» είπε.
Είπε ακόμα ότι όσο και πιο ήπια να φαίνεται η νόσος απ’ την «Ο» ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση.
Τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως και ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και η διάρκεια της νόσου από την «Ο» είναι μικρότερη.