Σε «χαριστική βολή» ισοδυναμούν για μεγάλο αριθμό εστιατορίων και καταστημάτων διασκέδασης οι νέοι περιορισμοί, με τον κλάδο να ζητάει μέτρα ενίσχυσης, όπως είναι η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ανεπίστρεπτες, η επιδότηση του ενοικίου και η επαναφορά της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του κλάδου, με την κυβέρνηση προς το παρόν να αποφεύγει να εξαγγείλει κάτι σχετικό.
Δείτε: Κρήτη: Οργή των επιχειρηματιών της εστίασης για τα νέα κυβερνητικά μέτρα
Τα περιοριστικά μέτρα καθίστανται ακόμη πιο επαχθή εάν ληφθεί υπόψη ότι επιβάλλονται μετά από μια διπλή δυσμενή συγκυρία, αφενός του ενσκήψαντος παρατεταμένου κύματος ακρίβειας και αφετέρου του καθηλωμένου τζίρου. Σημειώνεται αναφορικά με το τελευταίο ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος η εστίαση κατέγραψε κύκλο εργασιών 3,81 δισ. ευρώ, αυξημένο μεν έναντι των 3,3 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το εννεάμηνο του 2020, αλλά κατά πολύ πεσμένο έναντι του τζίρου των 5,06 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019. Αποτέλεσμα δε αυτής της εξέλιξης ήταν να ανέλθουν σωρευτικά οι απώλειες που υπέστη ο εν λόγω ο κλάδος όλο το 2020 και έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 3,67 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 60% τη στήριξη που έχει λάβει από τα μέτρα προστασίας του κλάδου.
Καββαθάς: Άμεση λήψη μέτρων
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, «ο περιορισμός της λειτουργίας των εστιατορίων και των καταστημάτων διασκέδασης, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας συνιστούν εκρηκτικό περιβάλλον, το οποίο απαιτεί άμεση λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου». Παρατήρησε εν προκειμένω ότι «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προαναγγείλει κανένα μέτρο στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, την ίδια ώρα που δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες ανέφεραν ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να βάλουν λουκέτο».
Ο Γ. Καββαθάς έκανε γνωστό ότι στις επαφές της τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η συνομοσπονδία έχει ζητήσει οι επιστρεπτέες να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες, να επιδοτηθεί το ενοίκιο και να επανέλθει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας του κλάδου. Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν πρόβλημα στη μισθοδοσία των εργαζομένων και ως εκ τούτου η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας.
Επίσης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη περιορισμένη ζήτηση λόγω των περιορισμένων εισοδημάτων των καταναλωτών και του αυξημένου κόστους στα βασικά είδη διατροφής, η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% για τα βασικά είδη κατανάλωσης.
«Τα νοικοκυριά έχουν βρεθεί σε μεγάλη πίεση από το κόστος ενέργειας και θέρμανσης. Όταν έχεις ανατιμήσεις της τάξης του 40%, η ενίσχυση με 25 ευρώ από την πλευρά της Πολιτείας δεν λύνει το πρόβλημα» παρατήρησε ο Γιώργος Καββαθάς.
Τσάκος: Εμείς τελειώσαμε
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του προεδρείου της Τουριστικής Επαγγελματικής Ένωσης Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στα τελευταία μέτρα που πήραν πέσαμε 70% κάτω. Σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας τόνισε: «Ο χώρος της εστίασης για ακόμα μια φορά πλήττεται και χρειάζεται άμεσα οικονομική στήριξη, καθώς τα λουκέτα ήδη έχουν ξεκινήσει».
Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς μίλησε για στοχοποίηση του κλάδου: «Για ακόμη μια φορά ο κλάδος της εστίασης στοχοποιείται, δείχνοντας ότι αυτός μπορεί να μεταδώσει μόνο τον ιό… Οι καφετέριες επίσης χρειάζονται στήριξη. Ο κλάδος αυτός θα τραβήξει μαύρες μέρες μέσα στον Ιανουάριο. Δυστυχώς, ο κλάδος αυτός θα πληρώσει τη νύφη… Δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε…».
estiasigreece: Σάκος του μποξ
Σε ανακοίνωσή της μετά τη γνωστοποίηση των νέων μέτρων, η πρωτοβουλία estiasigreece σημείωσε ότι «η εστίαση είναι ο παραλήπτης, ο σάκος του μποξ και το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας για την κυβέρνηση… Η εστίαση δέχεται απανωτά χτυπήματα και δυστυχώς παλεύει μόνη της, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανείς τι έρχεται όταν 80.000 επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αργοσβήνουν καθημερινά σιγά-σιγά και βασανιστικά… Από την εξαγγελία των νέων μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας στις 3 Νοεμβρίου 2021 ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε αυτόματα 30% και από τότε η πτώση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη».