Γερμανία: Σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα των αναπήρων στις ΜΕΘ

Νομοσχέδιο για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες στην εποχή του κορονοϊού προετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που απαγορεύει διακρίσεις στις ΜΕΘ σε βάρος ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Την είδηση για το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου έκανε γνωστή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν.

Το Δικαστήριο ζητά από τη βουλή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία ατόμων με αναπηρία σε περίπτωση διαλογής λόγω της πανδημίας Covid-19 αναγνωρίζοντας πως ο νομοθέτης παραβίασε το άρθρο 3, παράγραφος 3 του συντάγματος, επειδή παρέλειψε να λάβει προληπτικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν ότι κανένας δεν θα υφίσταται δυσμενέστερη διάκριση λόγω αναπηρίας, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ζωτικής σημασίας και σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η απόφαση αναφέρει ότι οι νομοθέτες πρέπει να ενεργήσουν «χωρίς καθυστέρηση» για να καθορίσουν νομικά δεσμευτικά κριτήρια για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, αλλά δεν αναφέρει πώς θα πρέπει να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι εννέα προσφεύγοντες στο δικαστήριο υποστήριξαν πως στη δική τους περίπτωση το σύνταγμα παραβιάζεται. Στην προσφυγή τους εξέφραζαν την ανησυχία ότι λόγω της κατάστασης της υγείας τους θα είχαν λιγότερη ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία απ’ ότι άλλοι ασθενείς. Ειδικά δε στην περίπτωση που οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι, όταν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ό,τι οι διαθέσιμες κλίνες. Συνέπεια αυτής της διαλογής είναι κατά κανόνα ότι εκείνοι που δεν θα εισαχθούν στις ΜΕΘ δεν πρόκειται να επιζήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί