Στον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και ν. Ηρακλείου ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου
Με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και ν. Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη συναντήθηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.
Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά κακοποίησης που καταγράφονται στην Κρήτη, τις δράσεις του Συνδέσμου, τις ανάγκες και τις προτάσεις που υπάρχουν με στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την υποστήριξη των γυναικών που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις.
«Η αύξηση των περιστατικών κακοποίησης στην Κρήτη, προκαλούν έντονο προβληματισμό. Το ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας, είναι αυτονόητο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο συντονισμός δυνάμεων, η υποστήριξη και ενίσχυση κάθε φορέα που δρα με αποτελεσματικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και ν. Ηρακλείου, στον οποίο και αξίζουν συγχαρητήρια, είναι χρέος όλων μας.».
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο συντονιστής έργων του Συνδέσμου Νικόλας Σπετσίδης, στις γραμμές SOS του Συνδέσμου παρατηρείται το 2021 αύξηση στις κλήσεις κατά 30%. Πρόκειται δε για πολύ σοβαρά περιστατικά βίας, ενώ καταγράφεται μη αποτελεσματική υποστήριξη του πλαισίου, όταν μια γυναίκα αποφασίζει να προχωρήσει στην καταγγελία περιστατικού κακοποίησης. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, παρέδωσε στον Χάρη Μαμουλάκη και το πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος, οι οποίες περιλαμβάνουν:
1. Την ανάγκη διενέργειας έρευνας κοινής γνώμη στην Περιφέρεια Κρήτης ώστε να αποτυπωθεί το εύρος και οι παράμετροι του φαινομένου.
2. Την αναγκαιότητα δημιουργίας πρωτοκόλλου πρώτης γραμμής στο οποίο οι Γυναικείες Οργανώσεις – μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών με αποδεδειγμένη εμπειρία στο πεδίο θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο.
3. Την αναγκαιότητα διαρκούς εκπαίδευσης στελεχών πρώτης γραμμής όπου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον διαρκή της χαρακτήρα (λόγω της διαρκούς κινητικότητας των στελεχών).
4. Την θεσμοθέτηση συνεργασίας του Δημοσίου τομέα με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
5. Θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να διαμορφώσει ένα ενεργό πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας με τις Γυναικείες Οργανώσεις, ώστε να χτιστούν ενεργές και αποτελεσματικές συμπράξεις επί του πεδίου, στο μοντέλο πρακτικών του εξωτερικού (Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία κλπ).
6. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να «ανοίξει» ο εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος σχετικά με την μηδενική ανοχή στην κακοποίηση από κάθε μέρος και σε κάθε επίπεδο.
7. Θα πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο αναμόρφωσης της διαδικασίας Ποινικής Διαμεσολάβησης, αλλά και της εισαγωγής μοντέλων διαχείρισης θυτών σε εθελοντική βάση.
8. Θα πρέπει το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας να βελτιωθεί όπου ο φορέας μας έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο νομικών προτάσεων, σε ένα πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής Αντιμετώπισης της Κακοποίησης όπου οι Γυναικείες Οργανώσεις μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών θα έχουν ενεργό ρόλο.
Ενημέρωσε επίσης τον Χάρη Μαμουλάκη και για τη δράση οικονομικής ενίσχυσης του Συνδέσμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου όποιοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν το έργο του, μπορούν να επισκεφτούν το ξύλινο σπιτάκι του στο Χριστουγεννιάτικο Κάστρο, στο οποίο θα βρουν χειροποίητες δημιουργίες, χριστουγεννιάτικα στολίδια και παραδοσιακά γλυκά, όλα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τα μέλη του. Όλα τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για την ενίσχυση:
• Της 24ωρης Γραμμής SOS: 8011116000, 2810242121 & 6974301011 (και για SMS)
• Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Συνδέσμου
• Το Ξενώνα για την Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί
• Το Σπίτι των Αγγέλων