«Έκοψε τα χαμόγελα» των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ που μιλούσαν για «σταθεροποιημένη, ίσως και λίγο προς τα κάτω εικόνα από τα λύματα, αν εξαιρέσουμε 2-3 περιοχές» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
«Δεν είναι προς τα κάτω, είναι προς τα πάνω», όπως είπε «και η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη. Η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να έχουμε μία σημαντική αύξηση», όπως είπε. Θύμισε παράλληλα ότι «τα κρούσματα στην Αττική δεν έχουν πέσει, ίσα-ίσα χειροτερεύει η κατάσταση … σταδιακά, εδώ και κάμποσο καιρό, το ιικό φορτίο είναι πάρα πολύ υψηλό … και τα κρούσματα περίπου στα 40-50 ανά 100.000 κατοίκους, σταθερά εδώ και ένα μήνα περίπου».
«Η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι προφανώς θα πάμε σε κάποια επιδείνωση το επόμενο διάστημα. Φαίνεται το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη, ιδιαίτερα στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για αύξηση κρουσμάτων, ίσως την επόμενη εβδομάδα. Γενικότερα, ενώ είχαμε 3 εβδομάδες ύφεση, τώρα θα αναστραφεί η κατάσταση».
Για την Όμικρον, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι με βάση «τα δεδομένα που έχουμε από άλλες χώρες, θα δούμε μία πολύ απότομη, δραματική αύξηση κρουσμάτων … έχει ξεκινήσει από τις βόρειες χώρες και πάει προς τα κάτω. Υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι αυτό θα συμβεί αρχές Ιανουαρίου. Το κλίμα από το Λονδίνο (σ.τ.σ. την ίδια περίπου ώρα επισήμως γινόταν πρώτη αναφορά σε αναλογία περίπου 1 θανάτου ανά 10 νοσηλευόμενους με Όμικρον) είναι ότι ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχει διαφορά στην αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και για εμάς: η αύξηση των εισαγωγών ατόμων άνω των 60 είναι σημαντική … αυτούς αφορά, είναι επείγον να γίνει η τρίτη δόση σε αυτούς τους ανθρώπους ή να ενταθεί ο εμβολιασμός».