Αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις – Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021) η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα αυξήθηκε κατά 295%!
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οικιακοί καταναλωτές, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, από την παρατεταμένη κούρσα ανόδου των τιμών ενέργειας, που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους με ανάλογη ένταση, δεδομένου ότι τώρα εισερχόμαστε στη “σκληρή” χειμερινή περίοδο, που επιφέρει συνακόλουθα αύξηση της ζήτησης.
Οι λογαριασμοί ρεύματος που αναμένονται αυτό τον μήνα θα περιλαμβάνουν χρεώσεις με ακόμη υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, καθώς το τελευταίο δίμηνο οι τιμές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ ακρίβειας μετά το άλλο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (χονδρεμπορική) διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα 252,325 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στα 221,232 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο, όταν πέρσι ήταν στα 81,366 ευρώ και 61,179 ευρώ, αντίστοιχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021) η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα αυξήθηκε κατά 295%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αντιγόνης Ζούντα για την Αυγή.
Συνεχή ρεκόρ
Θυμίζουμε ότι, την εβδομάδα που πέρασε, η χονδρεμπορική τιμή (μόνο τιμή αγοράς επόμενης ημέρας) “πέταξε” στα 328,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ έως σήμερα.
Αν λοιπόν η τιμή της οικιακής κιλοβατώρας, με βάση κόστος χονδρικής Αυγούστου – Σεπτεμβρίου στα 136,78 και 147,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα, βρέθηκε να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 80% (λιανική), είναι μάλλον εφιαλτικές οι προβλέψεις για τις χρεώσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Το βέβαιο είναι ότι τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού που αποτυπώνουν όχι μόνο τις διεθνείς πιέσεις από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2, αλλά και τις… παρενέργειες από την ίδια τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς (π.χ. κόστη εξισορρόπησης με λογαριασμούς προσαυξήσεων στα 17,590 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και 15,782 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο), θα μεταφερθούν στις πλάτες των καταναλωτών, μέσα από τις ρήτρες που εξασφάλισαν για τη λιανική όλοι οι προμηθευτές.
Αγροτικός τομέας
Ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται ο πρωτογενής τομέας, καθώς το πολύ αυξημένο κόστος ρεύματος έρχεται να προστεθεί στις ανατιμήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροεφόδια αλλά και πετρέλαιο κίνησης (diesel). Ο αγροτικός κόσμος μιλά για ανατιμήσεις στο αγροτικό ρεύμα κατά 150%, πλάι στην άνοδο των ζωοτροφών κατά 70%, τον τριπλασιασμό στις τιμές των λιπασμάτων, αλλά και την αύξηση πάνω από 40% στο πετρέλαιο κίνησης.
Μαζί με τις κάκιστες πληρωμές των επιδοτήσεων, που καταβλήθηκαν μειωμένες το φθινόπωρο, και τα προβλήματα από πέρσι στη διανομή του εθνικού αποθέματος με αιχμή τα βοσκοτόπια, οι αγρότες βλέπουν τους τελευταίους μόνο αδιέξοδα και η οργή κλιμακώνεται. Δεν είναι τυχαίο πως, ενώ ήδη ζεσταίνονται τρακτέρ και ενόψει των σημερινών αποφάσεων των αγροτών που συμμετέχουν στη μεγάλη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα για τους αγρότες, την περασμένη Πέμπτη, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Ένας δύσκολος χειμώνας
Στο μεταξύ, ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά και οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται, η μερική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας για κατανάλωση έως 300 kWh κλείνει τον κύκλο της και από τον Ιανουάριο μένει να φανεί τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη διαρρέεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πρακτική, που έστω και μερικώς κάλυπτε όλα τα νοικοκυριά, και τη θέση της θα πάρει ένας αυτόματος μηχανισμός υπολογισμού (αλγόριθμος) που θα… αποφασίζει για επιδότηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Και, βέβαια, οι προσωρινές αναστολές πληρωμών χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τη μεσαία βιομηχανία, που επεκτάθηκαν και στα αγροτικά τιμολόγια μέσης τάσης και τελών στο φυσικό αέριο για οικιακούς καταναλωτές, δεν συνιστούν ουσιαστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση έχει φτάσει μέχρι και σε πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ακριβότερα κατά τουλάχιστον 40% αυτό τον μήνα, έναντι του αντίστοιχου περσινού.
Από την πλευρά της, η Ε.Ε. παραμένει σταθερή στη μη λήψη άμεσων μέτρων σε κεντρικό επίπεδο, καταδεικνύοντας τις διαφορετικές ταχύτητες και ανάγκες μεταξύ των κρατών – μελών και ιδίως μεταξύ βόρειων και νότιων, και εξαντλείται σε προτάσεις για επικείμενες αλλαγές και δυνατότητες με μεσομακροπρόθεσμα δυνητικά οφέλη για τους καταναλωτές.