Καλύφθηκαν ήδη οι σήμερα διαθέσιμες στη χώρα μας ποσότητες εμβολίων κατά της covid-19 που χορηγούνται σε παιδιά 5-11 ετών (ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγείται στους ενηλίκους), καθώς η κινητοποίηση των γονέων εξάντλησε τα αποθέματα, είπε μιλώντας στο Mega ο παιδίατρος Σπ. Μαζάνης.
Όπως εξήγησε, «δεν υπήρχε η σκέψη ότι τόσο πολλοί γονείς θα έρθουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό που βλέπουμε είναι πρωτόγνωρο σε σχέση με ό,τι είδαμε στις μεγαλύτερες ηλικίες … πάρα πολλοί γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά … πρώτη φορά βλέπουμε παιδιά ενθουσιασμένα που εμβολιάστηκαν». «Θέλουν να απαλλαγούν από τα τεστ, κάνουν πάρα πολλά … βρίσκονται σε ηλικία που κάνουν και άλλα εμβόλια, ξέρουν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους … θέλουν να πάνε και στους παπούδες, στις γιαγιάδες», εξήγησε ο ίδιος.
Η επόμενη παράδοση (100.000) εμβολίων μικρότερης δόσης για αυτή την ηλικιακή ομάδα αναμένεται στις 3 Ιανουαρίου και αμέσως μετά θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα ώστε να κλείνονται ραντεβού, ή παιδίατροι να μπορούν να τα παραλαμβάνουν για να τα χορηγούν στις οικογένειες που παρακολουθούν τακτικά.
Για τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά κλινικά δεδομένα, διευκρίνισε ο κ. Μαζάνης, αλλά φαίνεται ότι η Όμικρον τα επηρεάζει όπως και το γενικό πληθυσμό (πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα). Δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα για το πόσο βαριά νόσηση μπορεί να προκαλέσει. Υπογράμμισε ωστόσο ότι όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσο περισσότεροι θα νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
Πρακτικά οι παρενέργειες είναι ανύπαρκτες από το εμβόλιο κατά της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, καθώς είναι σχεδόν 20 φορές μικρότερες αυτών για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι ήδη εξαιρετικά σπάνιες, όπως επιβεβαιώσε το CDC στις ΗΠΑ, ανέφερε εξάλλου ο κ. Μαζάνης. Τα στοιχεία προκύπτουν από τους 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς παιδιών το τελευταίο δίμηνο, όπου δεν καταγράφηκαν άλλες παρενέργειες εκτός από έναν χαμηλό πυρετό ή ένα πόνο στο χέρι. Ειδικά για τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, από τις 20 ανά εκατομμύριο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, στα παιδιά 5-11 ετών ήταν 1 περιστατικό ανά εκατομμύριο.