Διάχυτος είναι ο φόβος των επιστημόνων για κατάρρευση του συστήματος Υγείας από το ξέσπασμα νέου πανδημικού κύματος λόγω της Όμικρον, πριν προλάβει το ήδη ασφυκτικά επιβαρυμένο σύστημα Υγείας να περιορίσει τον αριθμό των διασωληνωμένων με Δέλτα, όπως προκύπτει από όσα είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Δυστυχώς, η Όμικρον υπάρχει πλέον στην κοινότητά μας … θα δείτε και καινούργια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα ή εβδομάδες … Το σενάριο να μην επικρατήσει έχει απειροελάχιστες πιθανότητες … μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις και στις αρχές του Ιανουαρίου. Εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα … Θα δούμε τι επίδραση έχει κυρίως στους “σκληρούς” πανδημικούς δείκτες, διασωληνωμένους και θανάτους», είπε ο κ. Τζανάκης. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η Όμικρον αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα, ιλιγγιωδώς, με συνέπεια να επικρατήσει. Δεν γνωρίζουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, το σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους. Φαίνεται εργαστηριακά ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά με την τρίτη δόση. Ο κ. Μπουρλά (Pfizer) είπε ότι οι τρεις δόσεις είναι σαν την διπλή δόση απέναντι των προηγούμενων στελεχών. Αναμένουμε μια-δύο εβδομάδες ακόμη να δούμε τα στοιχεία τα κλινικά».
Η εκτίμηση ότι δεν θα αντέξει το εθνικό σύστημα Υγείας αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 «είναι αλήθεια», τόνισε ο κ. Τζανάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών (σ.τ.σ. τόσο με τον βασικό εμβολιασμό οι ανεμβολίαστοι και με την τρίτη δόση οι υπόλοιποι). Είναι εμμέσως υποχρεωτικό μέσω του προστίμου. Ήδη όποιος δεν έχει τρίτη δόση θεωρείται ανεμβολίαστος, οπότε υπόκειται στους περιορισμούς των ανεμβολίαστων».
Με 700 κλίνες ΜΕΘ ήδη γεμάτες και προοπτική μικρής μόνο αποφόρτισης, η έλευση της Όμικρον θα γεμίσει τα νοσοκομεία πριν το καταλάβουμε, όπως είπε «Θα ξεκινήσει από πολύ ψηλά το ελατήριο του νέου πανδημικού κύματος, πολύ νωρίς, πριν κοπάσει το προηγούμενο», γι’ αυτό πρότεινε εφαρμογή νέων μέτρων:
- πρώιμη έναρξη ή ακόμη καλύτερα παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία εβδομάδα
- περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, ιδιαίτερα στην εστίαση και την ψυχαγωγία
- αυξημένο testing για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, επίσης σε σχέση με την εστίαση και την ψυχαγωγία
Πρότεινε επίσης εκ νέου χρονική μετάθεση ή απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, αλλά όπως είπε το υπουργείο Παιδείας «είχε δικό του σχεδιασμό και πρωτόκολλα». Παρά ταύτα, «υπάρχει όντως αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων σε ηλικίες ως 18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων … είναι αρκετά σημαντική, 5-7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα … Σπανιότατα, παιδιά και νεαροί ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονώδες σύνδρομο, κινδυνεύουν με σοβαρές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους και μετά αφήνει “κουσούρια” για όλη τους τη ζωή. Μπορεί να κάνουν βαριές μυοκαρδίτιδες, αρυθμιογόνες αλλά και με άλλες επιπτώσεις στην καρδιά, θέματα που δεν θέλουμε, σπάνια αλλά υπαρκτά, κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον θα εμφανιστούν».
Και οπωσδήποτε «όλοι όσοι κάνουμε πολυπληθή ρεβεγιόν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κάνουμε τεστ πριν πάμε ακόμη κι αν είμαστε εμβολιασμένοι».
«Δυστυχώς το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και μετά τα Χριστούγεννα», συνέχισε, «είναι δέκα ημέρες τώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει στην περιοχή των 700. Είναι αποτέλεσμα των πολλών κρουσμάτων. Δυστυχώς, οι θάνατοι για καμιά εβδομάδα ακόμη θα συνεχίσουν να είναι ψηλά … θα ζήσουμε την τελευταία εβδομάδα που θα αυξάνονται. Μετά θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να μειώνονται ελαφρά. Σημαντική μείωση θα δούμε, αν όλα πάνε καλά, λίγο μετά τις γιορτές».
Εξάλλου, σχολιάζοντας σχετική αναφορά, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «θεωρητικά είναι δυνατόν κάποιος να «χτυπηθεί» ταυτόχρονα από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον και «αν είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορεία των δύο κορωνοϊών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει μία “χίμαιρα”, ένας ιός-χίμαιρα που να κινηθεί προς πολλές κατευθύνσεις (να παραμείνει ίδιος, να γίνει πολύ πιο ήπιος, να γίνει πιο σοβαρός). Όσο αφήνουμε τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί σε μεγάλους πληθυσμούς και σε μεγάλους αριθμούς, τόσο πιο εύκολα μπορεί να βρει το δρόμο του για να μεταλλαχθεί».