«Δεν συμβιβαζόμαστε με την απαράδεκτη κατάσταση στις εστίες, στις σπουδές μας συνολικά. Πάρτε τώρα μέτρα!» διαμηνύουν οι εστιακοί φοιτητές
Ο φοιτητικός σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες του πανεπιστημίου και στις οποίες καλούνται να διαβιούν οι οικότροφοι φοιτητές και φοιτήτριες.
Μούχλα, ρωγμές στους τοίχους, πρίζες που στάζουν, κατσαρίδες… Τα παραπάνω συνθέτους την εικόνα εγκατάλειψης των εστιών. Οι εστιακοί φοιτητές έχουν καταγγείλει την κατάσταση ζητώντας από τη διοίκηση να δώσει λύση στα λειτουργικά προβλήματα του κτιρίου, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Ο ΦΣ των εστιών τονίζει και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μόνο μία(!!!) καθαρίστρια για όλες τις εστίες (περίπου 250 δωμάτια και 40 κοινόχρηστοι χώροι, δεκάδες σκάλες και διαδρόμους)» και προσθέτει: «Είναι κωμικοτραγικό ότι το μόνο μέτρο που έχει πάρει η διοίκηση για την προστασία της υγείας των εστιακών είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό σε έναν μαντρότοιχο στην είσοδο της εστίας!».
Οι φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων:
- Άμεση συντήρηση και επισκευή της εγκατάστασης για το ζεστό νερό.
- Άμεσα να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν τα κλιματιστικά που δεν λειτουργούν και μένουν οι φοιτητές χωρίς θέρμανση.
- Να τοποθετηθεί γεννήτρια στη νέα εστία και να συνδεθεί στο δίκτυο υδροδότησης για να μη μένουμε χωρίς νερό όταν γίνεται διακοπή ρεύματος.
- Να πάρουν δωμάτιο όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνται. Να μπουν φοιτητές στα δεκάδες άδεια δωμάτια. Κατάργηση των απαράδεκτων κριτηρίων-κόφτες!
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νοιάζονται για τις συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Α φάση εστιών (περίπου 76 δωμάτια) βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Οι εστιακοί φοιτητές μένουν σε δωμάτια που υπάρχει μούχλα και ρωγμές στους τοίχους, νερά να τρέχουν από τις πρίζες, έντομα και κατσαρίδες στα δωμάτια, ενώ τα έπιπλα, οι οικιακές συσκευές και τα στρώματα των κρεβατιών είναι παλιά και κατεστραμμένα. Παράλληλα δεκάδες είναι τα δωμάτια που δεν έχουν θέρμανση καθώς δεν γίνεται μια απλή επισκευή στα κλιματιστικά.
Οι εστιακοί φοιτητές έχουν καταγγείλει αυτή την κατάσταση, έχουν ζητήσει την παρέμβαση της διοίκησης η οποία δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των φοιτητών να ζουν ανθρώπινα. Το τελευταίο διάστημα το ποτήρι ξεχείλισε! Πλέον στις καινούργιες εστίες όταν γίνεται διακοπή ρεύματος (συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι) ταυτόχρονα διακόπτεται η παροχή νερού διότι δεν υπάρχει γεννήτρια. Ενώ στις παλιές εστίες κάθε σαββατοκύριακο, αλλά και αρκετές καθημερινές δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε για δείγμα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, απ’ την αρχή της χρονιάς και σήμερα, εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας για την υγεία των εστιακών φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό και εντελώς απαράδεκτο ότι υπάρχει μόνο μία(!!!) καθαρίστρια για όλες τις εστίες ( περίπου 250 δωμάτια και 40 κοινόχρηστοι χώροι, δεκάδες σκάλες και διαδρόμους) καθώς συνεχίζουν να αρνούνται να κάνουν προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Είναι κωμικοτραγικό ότι το μόνο μέτρο που έχει πάρει η διοίκηση για την προστασία της υγείας των εστιακών είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό σε έναν μαντρότοιχο στην είσοδο της εστίας!
Ο Φοιτητικός μας σύλλογος από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διεκδίκησε μεταξύ άλλων και την λειτουργία του ιατρείου του Πολυτεχνείου, όπου θα μπορούσε να συμβάλλει σε έκτακτα περιστατικά σε ένα χώρο που ζουν εκατοντάδες και σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές, αλλά και στη διενέργεια rapid test, στον εμβολιασμό, αλλά και στην εξατομικευμένη ενημέρωση των φοιτητών για τον εμβολιασμό. Αντί γι’ αυτό το μόνο που θυμίζει ιατρείο είναι η ταμπέλα έξω από μια κλειδωμένη αίθουσα, που δεν έχει ανοίξει ποτέ! Εδώ και τώρα να ανοίξει, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το ιατρείο!
Πέρασε 1,5 χρόνος κλειστών σχολών, περιθώριο που η κυβέρνηση και η διοίκηση του ιδρύματος μπορούσε να αξιοποιήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες. Αντ’ αυτού, οι εστιακοί φοιτητές έρχονται να αντικρίσουν πολλαπλασιασμένα τα προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας. Το μόνο που ήξερε να κάνει η διοίκηση είναι να φτιάχνει κανονισμούς για να πετάει τους φοιτητές εκτός εστίας, να βάζει απαράδεκτα κριτήρια για να στήνει διαγωνισμούς φτώχειας, να ανακυκλώνει το πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής στέγης. Ενώ για τα πραγματικά προβλήματα των εστιακών, ούτε λόγος!
Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι άλλο από το σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της αγοράς, που τόσο μας διαφημίζουν. Το Πανεπιστήμιο δηλαδή που εξετάζει τις ανάγκες των φοιτητών με κριτήρια κόστους-οφέλους, και τις απορρίπτει ως κόστος. Που θεωρείται κόστος το ζεστό νερό, η καθαριότητα, η επισκευή ετοιμόρροπων τοίχων και ταβανιών, η λειτουργία ιατρείου. Που με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία και με το νέο κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν μειωμένες.
Οι εστιακοί φοιτητές έχουμε πείρα. Τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε για να χτίσουν οι νέες εστίες, για μια σειρά μεγάλες ή μικρές κατακτήσεις! Δεν συμβιβαζόμαστε με την απαράδεκτη κατάσταση στις εστίες, στις σπουδές μας συνολικά. Πάρτε τώρα μέτρα!
Διεκδικούμε:
• Ανέγερση Δ΄ φάσης εστίας για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.
• Να πάρουν δωμάτιο όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνται. Να μπουν φοιτητές στα δεκάδες άδεια δωμάτια. Κατάργηση των απαράδεκτων κριτηρίων-κόφτες!
• Ανακαίνιση της Α’ φάσης Εστίας και εξοπλισμός της με νέες οικιακές συσκευές, συσκευές θέρμανσης και έπιπλα.
• Άμεση συντήρηση και επισκευή της εγκατάστασης για το ζεστό νερό.
• Άμεσα να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν τα κλιματιστικά που δεν λειτουργούν και μένουν οι φοιτητές χωρίς θέρμανση.
• Να τοποθετηθεί γεννήτρια στη νέα εστία και να συνδεθεί στο δίκτυο υδροδότησης για να μη μένουμε χωρίς νερό όταν γίνεται διακοπή ρεύματος.
• Να προσληφθούν μόνιμες καθαρίστριες για τις εστίες που να μπορούν να καλύψουν το σύνολο των κτηρίων.
• Να εξοπλιστεί και να λειτουργήσει το ιατρείο του Πολυτεχνείου, με δυνατότητα να πραγματοποιεί rapid test.
• Τακτική απεντόμωση στις εστίες.
• Να παρθούν συνολικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εστιακών φοιτητών.
• Επέκταση της λέσχης σίτισης, όπου υπάρχει αναμονή ακόμα και 1.30 ώρα στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.
• Φωτισμός στους χώρους περιμετρικά των κτηρίων και στον δρόμο προς την λέσχη σίτισης και την στάση του λεωφορείου.