Διάψευση ακόμα και από την Μίνα Γκάκα στους προ ημερών ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και τα περί απουσίας ενδείξεων σχετικά με το ότι η θνητότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη.
«Η μη διασωλήνωση στον άρρωστο που την χρειάζεται σημαίνει θάνατος» δήλωσε ξεκάθαρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σήμερα το μεσημέρι (4/12) σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Μιλώντας για τη διασωλήνωση η ίδια εξήγησε ότι πρέπει να ξέρουμε πως ένας ασθενής, που δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, έχει καλές πιθανότητες να βγει, ενώ όσο πιο βαριά είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγει. «Όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο καλύτερα» σημείωσε
Σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική και τις αναμονές για μια εντατική, η κ. Γκάκα υποστήριξε πως «η μεγάλη πλειοψηφία είναι κατευθείαν μέσα στη ΜΕΘ» και πως «υπάρχουν κάποιοι άρρωστοι που περιμένουν περισσότερο».
Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την χρονική απόσταση ανάμεσα στις δόσεις εμβολίων, διευκρίνισε ότι οι αποστάσεις μεταξύ της πρώτης και της τρίτης δόσεις του κάθε σκευάσματος, που χορηγείται στη χώρα μας είναι γνωστές.
Όσο για την τρίτη, ενισχυτική δόση μίλησε για μείωση της ανοσίας στο εξάμηνο αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε χθες να γίνεται σε τρεις μήνες, λόγω της μεγάλη διασπορά του ιού. «Η Ε.Ε. μελετώντας την όλη πορεία παρήγγειλε εμβόλια για το 2022 και για το 2023» πρόσθεσε
Ωστόσο, η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για επίσπευση της αναμνηστικής δόσης ύστερα από την… παραίνεση του πρωθυπουργού που ως άλλος ειδικός επιδημιολόγος έκανε τη σχετική εισήγηση, κόντρα στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών (EMA, FDA, CDC, WHO).
Οι δηλώσεις της κ. Γκάκα έρχονται μετά τη διαφοροποίηση του Γιώργου Κύρτσου για το ζήτημα των διασωληνώσεων που τόνισε την ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Από την πλευρά του χθες ο Μάκης Βορίδης, παρότι επιχείρησε να υποστηρίξει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού έβγαλε την ουρά του απέξω, επικαλούμενος προσωπική συζήτηση για στοιχεία μετρήσεων με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος όμως δεν τα δίνει στη δημοσιότητα.