Μετά την εισήγηση Μητσοτάκη, στο τρίμηνο η αναμνηστική δόση του εμβολίου

Την παγκόσμια πρωτοτυπία έχει η χώρα μας καθώς ο πρωθυπουργός εισηγείται και οι επιστήμονες απλώς επικυρώνουν αποφάσεις. Έτσι, μετά την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στους 3 μήνες από τη δεύτερη δόση, κόντρα στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA και FDA), του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), που προκρίνουν την «λήψη της 3ης δόσης τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις και κατέληξε στις προτάσεις:

  • Για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την γ’ δόση 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με 2 δόσεις.
  • Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση 3 μήνες μετά την διάγνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή είχε δηλώσει: «Έχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθείρει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους 6 μήνες. Εάν μπορούμε, λοιπόν, κύριε υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Ερωτηθείς σχετικά από την συντάκτη της «Αυγής» Αντώνη Ραυτόπουλο, ο Μάριος Θεμιστοκλέους προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε «στηριζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα τα δικά μας και των άλλων χωρών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί