“Τη μετακίνηση των εφημερείων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μακριά από τις κλινικές τους αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε τα δωμάτια που θα «απελευθερωθούν» να λειτουργήσουν ως θάλαμοι νοσηλείας ασθενών. Η απόφαση αυτή δυσχεραίνει τη γρήγορη μετακίνηση των γιατρών κατά τη διάρκεια των εφημεριών για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών”.
Την καταγγελία κάνει το σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
Στην ανακοίνωση προστίθενται:
Συγκεκριμένα, τα εφημερεία (δωμάτια ανάπαυσης) των Παθολόγων, των Καρδιολόγων, των Παιδιάτρων, των Χειρουργών, των Θωρακο-καρδιοχειρουργών, των Αγγειοχειρουργών, των Νευροχειρουργών, των Αναισθησιολόγων, των Γυναικολόγων (στη γυναικολογική στεγάζεται και το εφημερείο των Ενδοκρινολόγων), των Ορθοπεδικών, των Γαστρεντερολόγων, των Ουρολόγων θα μεταφερθούν στο «Κτίριο Ιατρών» (στον ξενώνα «Νιάρχος»), το οποίο αποτελεί χωριστό οικοδόμημα, αποκομμένο από το κύριο κτήριο του ΠΑΓΝΗ.
Η απόφαση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών. Οι εφημερεύοντες καρδιολόγοι συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν ανακοπές, σοβαρές αρρυθμίες, οξέα πνευμονικά οιδήματα κοκ. κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη και μια δεκάλεπτη καθυστέρηση του γιατρού μπορεί να είναι κρίσιμη για την πορεία του ασθενούς. Τους τελευταίους 3 μήνες μάλιστα -σε κάποιες εσωτερικές εφημερίες- ένας μόνο ειδικευόμενος καρδιολόγος καλύπτει τόσο την Καρδιολογική Κλινική όσο και τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ).
Άμεση παρέμβαση χρήζουν συχνά και ασθενείς μετά από θωρακοχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα έγκαιρης μετάβασης των αναισθησιολόγων σε επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ή/και διασωλήνωσης σε οποιαδήποτε κλινική. Σοβαρά περιστατικά νοσηλεύονται επίσης συχνά στην παθολογική, τη γαστρεντερολογική (π.χ. γαστρορραγίες) και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.
Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ένας γιατρός να καλείται να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει αρκετές φορές τον ίδιο βαριά ασθενή ή περισσότερους από έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν το εφημερείο του είναι μακριά, θα αναγκαστεί να πηγαινοέρχεται συχνά, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου στις διαδρομές και την εξουθένωση του γιατρού. Επιπλέον, στο χωματόδρομο μεταξύ του «Κτιρίου Ιατρών» και του κύριου κτιρίου του ΠΑΓΝΗ ο φωτισμός τη νύχτα δεν είναι επαρκής, ενώ υπάρχουν και αδέσποτα σκυλιά.
Για άλλη μια φορά επιχειρείται το «μπάλωμα» των χρόνιων ελλείψεων σε υποδομές με λύσεις που εξυπηρετούν την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, εις βάρος της εξασφάλισης ασφαλούς νοσηλείας για τους ασθενείς και αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς για τους γιατρούς. Με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους και όχι την προστασία της υγείας γίνεται και η όλη διαχείριση της πανδημίας. Εξάλλου, το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ περιλαμβάνει τη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας με όσο το δυνατόν λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και με περισσότερες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).
Διεκδικούμε:
- τα εφημερεία των γιατρών να παραμείνουν εντός των κλινικών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη μετάβασή τους σε επείγοντα περιστατικά. Στην κατεύθυνση αυτή, να εξευρεθούν άλλοι χώροι του νοσοκομείου, οι οποίοι υπάρχουν.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου, ώστε να ενισχυθεί σε υποδομές με επέκταση κλινικών και ανάπτυξη νέων θαλάμων νοσηλείας. Πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
- Κατάργηση των συγχωνεύσεων κλινικών (Παιδιατρικής-Παιδοχειρουργικής, Νεφρολογικής-ΩΡΛ κλπ.), επαναφορά του αριθμού κλινών και της πλήρους λειτουργίας της Παιδοχειρουργικής, της Νεφρολογικής και των άλλων κλινικών που έχουν συρρικνωθεί προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες κορονοϊού.