Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει Συνέδριο, στην αγγλική γλώσσα, στις 6-8 Δεκεμβρίου 2021 που θα αναδεικνύει την συνεισφορά του έργου “Advancing Young Researchers’ Human Capital in Cutting Edge Technologies in the Preservation of Cultural Heritage and the Tackling of Societal Challenges – ARCHERS” στην Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα. Το έργο ARCHERS υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. κ. Σπύρο Αναστασιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ.
Το έργο ARCHERS είχε ως στόχο την υποστήριξη νέων Ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους σε διεπιστημονικούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς, στους οποίους τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ διεξάγουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αιχμής σε διεθνές επίπεδο. Οι τομείς ενδιαφέροντος του έργου ήταν η μελέτη και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας. Στο έργο απασχολήθηκαν νέοι και νέες επιστήμονες, που ανέπτυξαν τις ερευνητικές τους δυνατότητες και βελτίωσαν την εξειδίκευσή τους, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία νέων ευκαιριών για την ερευνητική τους εξέλιξη και συντέλεσε στη μείωση ή ακόμα και την αναστροφή της διαρροής επιστημονικού δυναμικού.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν προσκεκλημένες ομιλίες από ιδιαιτέρως διακεκριμένους Επιστήμονες και ομιλίες από νέους Ερευνητές που έλαβαν τις υποτροφίες Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος-ΙΤΕ (SNF-FORTH Fellows) στις περιοχές ενδιαφέροντος του έργου. Επιπλέον, θα υπάρχουν αντίστοιχες ομιλίες και σε ειδικά αντικείμενα, όπως “Αειφορία” και “Από την καινοτομία στην αξιοποίηση”.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών είναι ο Καθ. κ. Εμμανουήλ Γιαννέλης, Walter R. Read Professor of Engineering και Vice President for Research and Innovation στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο Καθ. κ. Antony J. Ryan, OBE (Order of the British Empire), από το Τμήμα Χημείας και το Grantham Centre for Sustainable Futures του Πανεπιστημίου του Sheffield, η Καθ. κ. Ελευθερία Ζεγγίνη, Διευθύντρια του Institute of Translational Genomics του Helmholtz Zentrum München, ο Καθ. κ. Andreas Vött από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Μάιντζ, ο Καθ. Ευθύμιος Μητσιάδης από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, η Klara Hernadi από το Πανεπιστήμιο του Μίσκολτς, η Καθ. κα Karsten Reuter από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Fritz Haber της Max Planck Society, κ.ά. Επιπλέον, ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Partner του Big Pi Ventures και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, θα μιλήσει για την «Καινοτομία στον πραγματικό κόσμο».
Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης του ΙΤΕ, Καθ. κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου ARCHERS από τον Διευθυντή του ΙΗΔΛ και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Καθ. κ. Αναστασιάδη Σπύρο, παρουσίαση των Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από την κυρία Ελένη Αγουρίδη εκπρόσωπο του Ιδρύματος, ενώ θα δοθεί και η εναρκτήριος ομιλία από τον Καθ. κ. Γιαννέλη με θέμα «Από την Εκπαίδευση στις Επιχειρήσεις». Την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, θα λάβουν χώρα οι περισσότερο εξειδικευμένες Συνεδρίες σε Πολιτιστική Κληρονομιά, Ενέργεια, Περιβάλλον, Υγεία, Αειφορία και Καινοτομία.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ επιτυχημένες θεματικές Επιστημονικές Ημερίδες που ήδη διοργανώθηκαν στους τομείς Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υγείας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές όπως και τον τρόπο παρακολούθησης και συμμετοχής του κοινού παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο: