Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για τη 2η ανάγνωση του Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και ανταπαντήσεις στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Στύλιο, που δικαιώνουν την Ολυμπία Τελιγιορίδου για το Εθνικό Απόθεμα του 2020.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Και εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ περαστικά στον κύριο Βλάχο. Σιδερένιος. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ροή του κοινοβουλευτικού έργου που οι πολίτες που τις παρακολουθούν δεν μπορούν να αντιληφθούν ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα. Συγκεκριμένα, στις 10 Νοεμβρίου κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για την καταχρηστική και δόλια απόκτηση δικαιωμάτων από την κατανομή του εθνικού αποθέματος, από επιτήδειους στην Καστοριά, στα νησιά και σε άλλες περιοχές, όπως καταγγείλανε πολλοί αγροτικοί φορείς, αλλά και δημοσιεύματα, τα οποία και κατέθεσα στα πρακτικά και ρωτούσα εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε επιτόπιους ελέγχους και να ανακτήσει τα δολίως αποκτηθέντα χρήματα.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Στύλιο, απαντώντας στη Βουλή, ούτε λίγο ούτε πολύ, με ένα ύφος απειλητικό μου είπατε να μη μιλάω για καταχρήσεις και δόλιες συμπεριφορές, γιατί δεν υπάρχουν. Και είπατε χαρακτηριστικά, κουνώντας προς εμένα το δάχτυλο, ότι: «Επειδή αναφέρατε κάποιες εκφράσεις ότι έχει γίνει παρανομία και κλοπή, αυτές οι φράσεις είναι δικές σας και καταγράφονται και στα πρακτικά και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Δεν ξέρω αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να επιμείνετε. Έχετε τη δυνατότητα στη δευτερολογία, αν θέλετε, να αναθεωρήσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά. Δεν ξέρω αν ακούει και ο κύριος Πρόεδρος».
Αφού, λοιπόν, διακινήθηκε και σε αγροτικά site ότι εγώ έφερα fake news στοιχεία από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, μόλις χθες το Υπουργείο εξέδωσε εφαρμοστική εγκύκλιο ανάκλησης στα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα 2020, αυτό που σας ρωτούσα δηλαδή και αμφισβητούσατε, που μεταβιβάστηκαν και ανάκτηση χρημάτων, η οποία εγκύκλιος λέει τα εξής: «Η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώματα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του Εθνικού Αποθέματος σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών με σκοπό να μην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβαση προς τρίτους». Όταν, λοιπόν, εγώ μιλούσα για κατάχρηση λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική με fake news. Όταν εσείς βάζετε στην εγκύκλιο ότι γίνεται κατάχρηση τη λέτε αλήθεια. Αφού, λοιπόν, αυτά που έλεγα ήταν ψέμα, τί έρχεστε να διορθώσετε με την εγκύκλιο σας, στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα παρακάτω ότι τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Σας έλεγα ψέματα; Μίλαγα με fake news; Ποιος έλεγε ψέματα για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος;
Είναι θετικό ότι πάτε να διορθώσετε την κατάσταση. Είναι όμως αρνητικό, στην προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, να μέμφεστε έτσι τους πολιτικούς σας αντιπάλους, οι οποίοι εδώ δεν έρχονται για να σας κατηγορήσουν. Έρχονται για να ενισχύσουν μια εθνική προσπάθεια με συγκεκριμένες προτάσεις και να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου για να διορθωθούν πράγματα, για τα οποία εμείς δε λέμε ότι έχετε εσείς ευθύνη. Εμείς ζητήσαμε τους ελέγχους και την ανάκτηση των χρημάτων αυτών. Και για να χρησιμοποιήσω τη δική σας φράση και τα δικά σας λόγια θα πω ότι οι φράσεις αυτές, ότι δεν υπήρξε κατάχρηση, ήταν δικές σας και «καταγράφηκαν στα πρακτικά και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Δεν ξέρω αν είστε σίγουρος ότι θέλετε να επιμείνετε». Μετά, βέβαια, από την εγκύκλιο που μας δικαιώνει.
Όσον αφορά το παρόν νομοσχέδιο. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις των επιτροπών και για την άποψή μας επί των άρθρων και για την άποψή μας επί της αρχής. Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι πάρα πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της χώρας, καθώς αφορά έναν μεγάλο αριθμό σταυλικών εγκαταστάσεων που, κυρίως, είναι πρόχειρα καταλύματα, με ιδιοκτήτες, συνήθως, ηλικιωμένους που δεν έχουν άδεια, καθώς η γραφειοκρατία και η πολύπλοκη νομοθεσία φέρνει πολλά εμπόδια. Θέλοντας να απαλείψουμε αυτά τα προβλήματα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προετοιμάσει σε διαβούλευση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το Υπουργείο Ανάπτυξης πόρισμα για την απλοποίηση των διαδικασιών των οικονομικών δραστηριοτήτων στον γεωργικό τομέα. Το πόρισμα παραδόθηκε τον Μάιο του 2019 και βρισκόταν στο Υπουργείο εδώ και δύο χρόνια που παλινδρομείται και καθυστερεί.
Τον Ιούλιο του 2020 πράγματι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε το νόμο 4711, για την απλοποίηση των διαδικασιών. Και τότε λέγαμε ότι υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα και δεν θα λυθεί το θέμα και δικαιωνόμαστε πάλι καθώς 16 μόλις μήνες μετά επαναφέρετε τροποποιημένες διατάξεις απλοποίησης, που τότε διαφημίζατε ως πανάκεια. Και τότε είχαμε επισημάνει τα προβλήματα. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα «μπάλωμα» του προηγούμενου.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας δεν επωφελείται ούτε τώρα καθώς, επί της ουσίας, θα ακολουθήσουν το καθεστώς της σημερινής αδειοδότησης του νόμου 4056. Εξακολουθούν οι κτηνοτρόφοι με μικρό κύκλο εργασιών στο στάδιο της ίδρυσης να καταθέτουν στην ΔΑΟΚ τα ίδια δικαιολογητικά. Τη βεβαίωση υπηρεσίας δόμησης, την πράξη του αποχαρακτηρισμού στις περιπτώσεις που χρειάζεται αυτό από τη Δασική Υπηρεσία, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβουν έγκριση. Και στο δεύτερο στάδιο απλά γίνεται μια καθυστέρηση όσον αφορά στο στάδιο δημιουργίας και λειτουργίας να καταθέτουν τότε, αλλά και πάλι όλα τα υπόλοιπα εκ του σημερινού καθεστώτος έγγραφα.
Συνεχίζονται τα προβλήματα σε σχέση με τις δασικές υπηρεσίες. Και αυτό συμβαίνει κυρίως από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια υπονόμευσε το έργο των δασικών χαρτών και δεν το προχώρησε. Δεν έλαβε υπόψη τις απαιτήσεις του Συντάγματος, τις απαιτήσεις της δασικής επιστήμης. Σίγουρα είναι ένα πολύπλοκο έργο. Η Κυβέρνηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ, με θάρρος και παρρησία, επιχείρησε η χώρα επιτέλους μετά από δεκαετίες να αποκτήσει δασικούς χάρτες. Μετά από σαράντα χρόνια απουσίας δασικής πολιτικής και αυτό προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της ανάπτυξης της υπαίθρου, προς όφελος του δασικού οικοσυστήματος.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο αυτό, όσον αφορά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, είναι πλέον φανερό ότι οι μάσκες πέφτουν και η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους «γαλάζιους» περιφερειάρχες, φαίνεται ότι δεν διατίθεται να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία. Στην τελευταία βέβαια Επιτροπή ο κύριος Κεδίκογλου πράγματι είπε ότι η παράταση είναι αυστηρή και ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί, το έργο θα το αναλάβει το Υπουργείο.
Θεωρώ πολύ θετικό αυτό που είπατε. Τολμώ όμως να πω ότι, όχι προσωπικά σε σας που εκτιμώ, όπως επίσης και τον κ. Στύλιο και ελπίζω να μην λάβει τα πρώτα μου σχόλια ως προσωπική αιχμή. Αλλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνησή σας. Τα ίδια έλεγε ο κύριος Βορίδης και όταν υπέγραφε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και έλεγε ότι αυτό θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη και για τα υπόλοιπα.
Και δίνετε την παράταση σε μια εποχή, όπου η κλιματική κρίση, όπου οι καταστροφικές πυρκαγιές, εντείνουν τα προβλήματα της ερημοποίησης, της μείωσης της βιοποικιλότητας και της βοσκοϊκανότητας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Και όλα αυτά τα κάνετε ενάμιση μήνα πριν από την ολοκλήρωση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, όπου στο παραπέντε δεν είναι γνωστοί ακόμη ούτε οι όροι της ενίσχυσης, ούτε το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι μέσω των οικολογικών σχημάτων, των ενισχύσεων που θα αντικαταστήσουν την ενίσχυση του πρασινίσματος που καταργείτε, ενώ υπάρχουν φήμες δυσκολιών έγκρισής τους λόγω μη ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων.
Ακόμη, λοιπόν, μια οπισθοδρόμηση από τους άριστους της Νέας Δημοκρατίας και μια απόδειξη της ανεπαρκούς πολιτικής τους. Αυτή τη φορά όμως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει μέριμνα και επιλογή για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων που πιστεύουμε ότι πρέπει να οριοθετηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας, ώστε να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ρεύματος οδικού δικτύου που θα απαλλάσσουν τους κτηνοτρόφους από γραφειοκρατικά και οικονομικά βάρη για την αδειοδότηση της νόμιμης λειτουργίας τους.
Ταυτόχρονα, από το νομοσχέδιο αυτό λείπει όσον αφορά την καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της μεταποίησης – αν και είναι ένα θετικό σημείο της νομοθέτησης σας – λείπει το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των οικοτεχνών, των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών.
Στο παρόν σχέδιο νόμου, είναι εμφανής η αδυναμία της ολοκληρωμένης νομοθέτησης. Ευχαριστώ».
Ακολουθούν οι ανταπαντήσεις της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στον Υφυπουργό:
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Άρα, κύριε Υπουργέ, παραδέχεστε ότι στην απάντησή σας τότε προτρέχατε όταν μου λέγατε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία. Και η ερώτηση στη συζήτηση που έγινε εδώ αφορούσε την κατανομή του εθνικού αποθέματος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καστοριά και κατέθεσα πράγματι στοιχεία, τα οποία, όπως και τώρα αμφισβητείτε, λέτε ότι δεν είναι τα επίσημα.
Γι’ αυτό έγινε η ερώτηση, κύριε Υπουργέ, για να φέρετε εσείς τα επίσημα και για να σας προκαλέσω τότε και να σας προτρέψω να προχωρήσετε στους ελέγχους. Τότε λέγατε, ότι δεν υπάρχει θέμα και ότι εγώ ψεύδομαι μέσα στο κοινοβούλιο και έρχεται η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ίδια γράφει, ότι έχει γίνει κατάχρηση. Είναι θετικό που πλέον παίρνετε την απόφαση να παρθούν πίσω τα δικαιώματα, που ενεργοποιήθηκαν από επιτήδειους, αλλά η αναφορά μου σήμερα έγινε όχι για να σας μεμφθώ, αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας και του πώς τοποθετούμαστε μέσα στην Ολομέλεια. Όταν λέτε, ότι δεν με απειλούσατε, σας παρακαλώ εξηγήστε πώς ερμηνεύετε εσείς το γεγονός ότι λέγατε ότι ανέφερα κάποιες εκφράσεις και αυτές οι εκφράσεις καταγράφονται στα πρακτικά και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο καθένας και με εγκαλούσατε να μην επιμένω στο ότι έχει γίνει κατάχρηση και να ανακαλέσω στη δευτερολογία μου.
Επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι η κυβέρνηση είχε εμπλοκή στο θέμα. Αυτό που ζητήσαμε από την κυβέρνηση, είναι να κάνει τους επιτόπιους ελέγχους για να μη μένουν γκρίζα σημεία και σκιές. Δεν έχει να κάνει σε αντιπαράθεση προσωπική μαζί σας. Απλά, με τη χθεσινή απόφαση αναφέρω, ότι δικαιωθήκαμε. »
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σχετικά με τι ειπώθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τα πρακτικά, δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Έχω καταθέσει και ΑΚΕ, όπου ζητώ όλα τα στοιχεία συγκεντρωτικά των αιτήσεων για την κατανομή του εθνικού αποθέματος, των αποζημιώσεων, όλα αυτά. Περιμένω απάντηση σας.
Δεύτερον, επειδή είπατε ότι εμείς δεν κάναμε ελέγχους. Είχαμε τέτοια αυστηροποίηση των ελέγχων, που επί δικής μας κυβέρνησης δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό που προέκυψε από την παράτυπη κατανομή του εθνικού αποθέματος, έγινε το 2020. Πώς εξηγείτε το γεγονός, ότι από τη μια λέτε ότι εμείς δεν είχαμε αυστηροποιήσει τους ελέγχους και από την άλλη, τώρα προκύπτουν αυτά τα γεγονότα;
Και το τελευταίο που θέλω να πω που είπατε για το χτύπημα των ελληνοποιήσεων. Πράγματι επί δικής σας κυβέρνησης, έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις νοθείας, ειδικά στο εθνικό προϊόν φέτα, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου, αλλά αποτέλεσμα καταγγελιών ιδιωτών, οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, οι εταιρείες, και από τέτοιες καταγγελίες ανταγωνιστών προχωρήσατε στους ελέγχους. Ευχαριστώ.»