Συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες πολιτών στην Τουρκία με φόντο την κρίση της αξίας της λίρας, η οποία σημειώνει διαρκή βουτιά τις τελευταίες μέρες χωρίς ιδιαίτερες τάσεις ανάκαμψης.
Οι πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις διάλυσης των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άγκυρα, όπου συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές ακόμη και με κατσαρόλες, τις οποίες χτυπούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οξύ πληθωρισμό που έχει φέρει ακραία λιτότητα στη χώρα. Ακόμη, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες προχώρησαν σε άγριο κυνηγητό και ξύλο εις βάρος των διαδηλωτών, πραγματοποιώντας δεκάδες προσαγωγές εκ των οποίων οι 55 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκαν αυτοτελείς συγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων, οι οποίες χτυπήθηκαν από την αστυνομία πριν καν ξεκινήσουν. Το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι εκρηκτικό, καθώς οι πολίτες εναντιώνονται έντονα στη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να υπερβεί την κρίση της λίρας.
Στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφετηρία το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ΤΠΜΑ), χωρίς να δοθεί μηδενική ανοχή από την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού η αστυνομία τις διέλυσε βίαια. Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται βίαιη καταστολή το φοιτητικό κίνημα επί κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς είναι πρόσφατα τα γεγονότα της εισβολής της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, όπου γινόταν κατάληψη από τους φοιτητές ενάντια στην αθέμιτη τοποθέτηση πρύτανη, στενού φίλου του Τούρκου Προέδρου.
Είναι πάγια η αυταρχική στάση του καθεστώτος του «Σουλτάνου» απέναντι στις διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, το αντικυβερνητικό αίσθημα δίνει τον τόνο στις διαδηλώσεις κατά τόπους της Τουρκίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Εκτός από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, κινητικότητα παρατηρείται και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία συνεχίζουν να ακούν αμείωτη πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η πτώση της αξίας της λίρας είναι σταδιακή τον τελευταίο χρόνο, με την ύφεση να έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 20%, πλήττοντας δραματικά τις συνθήκες ζωής των πολιτών της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, περίπου ο μισός πληθυσμός κερδίζει μηνιαίο εισόδημα σχεδόν ισοδύναμο του κατώτατου μισθού (235 ευρώ). Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συμπίπτει με την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος πολύ κάτω από το ευρώ και το δολάριο. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία του πληθυσμού βλέπει την αγοραστική του δύναμη να κατρακυλάει με τα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ είτε να απουσιάζουν είτε να κοστίζουν πολύ παραπάνω. Μάλιστα, πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους.
Η Apple αναστέλλει τις πωλήσεις εμπορευμάτων στην Τουρκία
Την κρισιμότητα της κατάστασης στη γείτονα επιβεβαιώνει και η απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού της Apple να αναστείλει τις διαδικτυακές παραγγελίες της εντός της τουρκικής αγοράς. Απ’ ότι φαίνεται η καθίζηση της λίρας δεν κάνει ελκυστική την τουρκική αγορά για την κερδοφορία πολυεθνικών τέτοιου βεληνεκούς.