Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για τα δεδομένα που λαμβάνονται και τα πρόστιμα
Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απογραφή πληθυσμού και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, μίλησε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος.
Ο κ. Θανόπουλος ανέφερε πως το ζήτημα προέκυψε λόγω της αποχώρησης αρκετών απογραφέων, αλλά και των αστάθμητων παραγόντων που προκύπτουν σε τέτοιες επιχειρήσεις. “Θέλουμε να πάμε παντού, θέλουμε να δώσουμε ένα φάκελο αυτοαπογραφής στους πάντες. Νομίζω ότι στο τέλος η ευκολία της διαδικασίας της απογραφής θα αποζημιώσει όλους μας”, ανέφερε.
“Θα δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται λόγω των καθυστερήσεων”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει παράταση για την απογραφή μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία που είχε δοθεί για την αυτοαπογραφή ήταν η 26η Νοεμβρίου.
Ο κ. Θανόπουλος ξεκαθάρισε, επίσης, πως τα στοιχεία που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία της απογραφής, δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, καθώς είναι παράνομο και απαγορευτικό. “Θα ήταν ατιμωτικό για εμάς”, υπογράμμισε.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιπλέον ερωτήσεις αποσκοπούν στην καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας μας και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως θέματα υγείας, θρήσκευμα ή πολιτικές πεποιθήσεις), ενώ τόνισε πως “δεν καταγράφουμε ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι”.
Τέλος, ο κ. Θανόπουλος δήλωσε πως ο πολίτης μπορεί να μπει στο σύστημα είτε με το ΑΜΚΑ είτε με το ΑΦΜ, χωρίς να χρειάζονται και τα δύο, ενώ σχετικά με το πρόστιμο για όποιον δεν απογραφεί, ανέφερε: “Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των προστίμων. Εξάλλου τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αποκαταστήσει ένα πρόστιμο”.
Πώς θα καταλάβετε αν πρέπει να ζητήσετε κλειδάριθμο τηλεφωνικά
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο κ. Θανόπουλος εξήγησε ότι εάν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι είναι ο μόνος στη γειτονιά που δεν έχει λάβει το φάκελο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ καθώς πιθανότατα έχει κάπου παραπέσει. Εάν όμως μια ολόκληρη γειτονιά δεν έχει λάβει φακέλους αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό τμήμα δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ότι οι κωδικοί θα φτάσουν στις περισσότερες αστικές, ημιαστικές περιοχές και στα χωριά, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όπως απομακρυσμένα νησιά θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.
Απογραφή 2021: Τα βήματα της διαδικασίας
Η ηλεκτρονική απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr στο πεδίο “Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021“. Μόλις ο χρήστης επιλέξει “Είσοδος στην Υπηρεσία” οδηγείται στη φόρμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το πεδίο “Αυτοαπογραφόμενος”. Για να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τον μοναδικό “Κωδικό Απογραφής” τον οποίο θα έχει βρει στην πόρτα του σπιτιού του από τους απογραφείς.
Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.