Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση και συνολικά τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Π.Ε. Ρεθύμνου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
Τα προβλήματα στο Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσής του και της απαξίωσης συνολικά των Δημόσιων Δομών Υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν σαν αποτέλεσμα ένας ολόκληρος Νομός να στερείται σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας, με βάση τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία.
Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που αποτελεί μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο Νομό, είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ακόμη και με τον αναχρονιστικό οργανισμό του ΓΝΡ. Υπάρχουν μόνο 4 μόνιμοι παθολόγοι για τις ανάγκες τμήματος επειγόντων, της παθολογικής κλινικής και της κλινικής ανοσοκαταστολής (COVID). Οι αναισθησιολόγοι είναι 3 μόνιμοι σε 5 οργανικές θέσεις (ο 1 σε αναρρωτική άδεια), ενώ οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε στα νοσοκομεία γειτονικών νομών. Είναι κατανοητό ότι η παραπάνω κατάσταση, επιβάλλει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και επισφαλείς συνθήκες για τους ασθενείς.
Για να «κουκουλωθούν» προσωρινά τα σοβαρά αυτά κενά υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από άλλες δημόσιες Δομές Υγείας του νησιού. Ιδιαίτερα η έλλειψη σε γιατρούς αναισθησιολόγους προκαλεί υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα και οδηγεί σε αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από γειτονικά νοσοκομεία για εφημερίες, αλλά και σοβαρό πρόβλημα στη διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών του ΓΝΡ. Οι τρίμηνες συμβάσεις αποτελούν πρόσκαιρα μπαλώματα που σε καμιά περίπτωση δε δίνουν ουσιαστική λύση στη λειτουργία τμημάτων όπως χειρουργείο – ΜΕΘ – κλινικές – ΤΕΠ.
Τα εκτός λειτουργίας, για πάνω από 2 χρόνια, τακτικά χειρουργεία και η υπολειτουργία των εξωτερικών ιατρείων οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ταλαιπωρώντας τους και επιβαρύνοντάς τους οικονομικά. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών, παρασκευαστών, κοκ. Ανεπαρκείς είναι και οι κλίνες ΜΕΘ του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αφού είναι μόλις 7 για πληθυσμό που ξεπερνά τους 85.000 κατοίκους και στελεχώνεται με 5 μόνιμους γιατρούς και υποστηρίζει ασθενείς COVID και μη COVID, γεγονός επισφαλές, με ένα γιατρό στη βάρδια, με συνέπεια τα απαράδεκτα φαινόμενα νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης έχει οξυνθεί και με τις αναστολές εργασίας, με αιχμή το Φυσιοθεραπευτικό τμήμα, το Ακτινολογικό τμήμα, τη Νοσηλευτική υπηρεσία κ.α., ενώ θα επιδεινωθεί και περισσότερο, αφού μέσα στον επόμενο χρόνο λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ενώ τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων προωθούνται με fast track διαδικασίες, απαιτείται πολύπλοκη και πολύμηνη γραφειοκρατία ακόμη και για τις προσλήψεις ψίχουλα στις Δημόσιες Δομές Υγείας, αντί για την άμεση και αυτόματη επαναπροκήρυξη θέσεων -κυρίως για τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπως του Ρεθύμνου – με τα κίνητρα των άγονων, όταν μία θέση εκκενώνεται ή κριθεί άγονη.
Τα παραπάνω προβλήματα μαζί με μια σειρά άλλων (ελλείψεις στα ΚΥ, συντήρηση του κτιρίου του ΓΝ Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ κ.ά.), είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού εμπόρευμα, κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, που εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενώ η εμπειρία από την πανδημία έδειξε ότι μόνο παρασιτικά μπορεί να συνυπάρχει ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα υγεία. Την ίδια στιγμή, το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει επιπρόσθετες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Θα περιλαμβάνει επιπλέον συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομείων, ΚΥ και τμημάτων με συγχωνεύσεις, με κριτήριο όχι αν καλύπτουν ανάγκες, αλλά πόσο κοστοβόρα είναι, αφού δεν φέρνουν έσοδα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
- Πλήρη και ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, βελτίωση των υπηρεσιών (ενεργοποίηση δεύτερης χειρουργικής αίθουσας – επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων), με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
- Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Να ανακληθούν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας του νησιού.
- Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου (με σύσταση νέων οργανικών θέσεων), ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Να συσταθεί και να στελεχωθεί κλινική ανοσοκαταστολής – λοιμώξεων.
- Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. Ρεθύμνου (τουλάχιστον διπλασιασμός κλινών ΜΕΘ – 15 κρεβάτια) με τις απαιτούμενες προσλήψεις σε εξειδικευμένο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
- Ένταξη των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).
- Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα μέσα και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής.
- Ανέγερση ενός νέου-σύγχρονου Νοσοκομείου, εκτός αστικού ιστού, που θα μπορεί να καλύπτει επαρκώς τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, χωρίς συμμετοχή επιχειρηματιών, χωρίς Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.