Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών

Πληροφορίες για την Ημέρα

Η ευρωπαϊκή ημέρα ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά που εορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου είναι μια ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την απειλή που συνιστά για τη Δημόσια Υγεία η αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς και για την ενθάρρυνση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε ολόκληρη την Ε.Ε. αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια καθώς και ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά είναι να τονίσει τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, θέτοντας τέλος στην περιττή χρήση τους και ενθαρρύνοντας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών σχετικά με την ορθή λήψη αντιβιοτικών.

Η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων και στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών για χρήση από τις επόμενες γενιές.

Βασικές πληροφορίες για το ευρύ κοινό

Αντιβιοτικά και πανδημία COVID -19

Τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις. Η διάγνωση για τη λοίμωξή σας και η απόφαση περί αναγκαιότητας των αντιβιοτικών γίνεται μόνο από γιατρό.

  1. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα ενάντια στους ιούς.
  2. Τα αντιβιοτικά δεν εμποδίζουν την εξάπλωση της πανδημίας COVID -19 και άλλων ιών σε άλλους ανθρώπους.
  3. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, δεν έχει κανένα όφελος για εσάς και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως διάρροια και να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Έτσι, όταν θα χρειάζεστε αντιβιοτικά στο μέλλον, αυτά μπορεί να μην έχουν πλέον αποτέλεσμα.
  4. Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε αντιβιοτικά.

Γιατί πρέπει να κάνω υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών;

Η κακή ή εσφαλμένη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων σε μελλοντικές θεραπείες. Αυτό συνιστά κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο του ατόμου που έκανε ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, αλλά και οποιουδήποτε άλλου που ενδέχεται να προσβληθεί αργότερα από τα ανθεκτικά βακτήρια.

Να θυμάστε: η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων!

  • Τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ρυθμό που ήταν αδιανόητος ακόμα και πριν από πέντε χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
  • Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε αντιβιοτικά με το σημερινό ρυθμό, η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει στην «προ των αντιβιοτικών εποχή», όπου μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη, όπως η πνευμονία, μπορεί να σημαίνει θανατική καταδίκη. Έτσι, όταν πραγματικά θα χρειάζεστε αντιβιοτικά στο μέλλον, αυτά μπορεί να μην έχουν πλέον αποτέλεσμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά για λάθος λόγους και μην κάνετε λανθασμένη χρήση.
  • Ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με το πότε και πώς θα πάρετε αντιβιοτικά με υπευθυνότητα, ώστε να παραμείνουν δραστικά και στο μέλλον.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των αντιβιοτικών από το ECDC, σε συνεργασία με τον WHO, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επισημαίνει ότι η αλόγιστη χρήση ακατάλληλων αντιβιοτικών επιφέρει μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πονόλαιμοι που είναι πολύ κοινοί στις ιογενείς λοιμώξεις και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ώστε να καταφύγουμε στην αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά. Συνεπώς, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετέφρασε στα Ελληνικά το ενημερωτικό φυλλάδιο του Global Respiratory Inflection Partnership (GRIP) που εξηγεί τι προκαλεί τον πονόλαιμο και περιγράφει πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα για άμεση ανακούφιση και γρήγορη ανάρρωση. 

Ενημερωτικό φυλλάδιο «ΠΏΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΏ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ»:

RB1848-PATIENT-LEAFLET-GR.pdf (primarycare.gr)
Πηγή: Υπουργείο Υγείας – https://www.moh.gov.gr/articles/news/1492-eyrwpaikh-hmera-antibiotikwn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί